URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Decembrie 2023, 21:11

Consiliul Județean Bihor a împărțit 2 milioane de lei primăriilor care fac curățenie pe marginile drumurilor, apelor și în zonele turistice

Consiliul Județean Bihor a împărțit 2 milioane de lei primăriilor care fac curățenie pe marginile drumurilor, apelor și în zonele turistice foto: arhivă BIHOREANUL
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aleșii bihorenilor au aprobat în unanimitate, într-o ședință extraordinară desfășurată miercuri, repartizarea a 2,03 milioane de lei primiți suplimentar de Consiliul Județean de la bugetul de stat, din impozitul pe venit, către 13 primării din județ care salubrizează marginile șoselelor, ale apelor și, de asemenea, în zonele turistice.

Comunele au primit între 100.000 și 200.000 de lei, fiecare, pentru a cumpăra utilaje sau a plăti firmele care curăță terenurile de pe marginea drumurilor.

Hotărârea adoptată, care poartă titlul „Aprobarea criteriilor de repartizare și repartizarea pe unitățile administrativ-teritoriale a impozitului pe venit corespunzător cotei de 6% prevăzut în Legea Bugetului de Stat, încasat suplimentar pe anul 2023”, prevede alocarea unor sume acelor UAT-uri care achiziționează utilaje de curățenie-igienizare, achiziționează serviciile unor operatori care prestează activitățile de curățenie-igienizare, care achită serviciile de acest fel prestate de operatori sau care își acoperă cheltuielile pentru întreținerea și funcționarea unor utilaje de curățenie-igienizare deja achiziționate.

Conform hotărârii adoptate, comunele Oșorhei și Paleu primesc câte 100.000 lei, Cherechiu și Tarcea câte 120.000 lei, Roșia 200.000 lei, iar Abram, Borod, Bratca, Bulz, Căbești, Măgești, Olcea și Remetea - câte 150.000 lei, suma astfel distribuită totalizând 2,032 milioane lei.

De precizat că aceste comune beneficiază de alocările de la CJ Bihor după ce și altele au primit în ultimii doi ani sume similare, în aceleași scopuri, în baza unui program multianual finanțat în fiecare an cu câte 500.000 euro, „Pentru un județ curat”, aprobat în noiembrie 2021.

„Mai sunt câteva comune situate pe drumuri secundare la limita județului care încă nu au primit bani în acest program, dar și acestea vor primi în primăvară”, a declarat președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON