URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 21 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Aprilie 2022, 17:28

Regulamentul CJ Bihor pentru curățarea marginilor drumurilor, modificat după ce primarii UDMR l-au contestat

Regulamentul CJ Bihor pentru curățarea marginilor drumurilor, modificat după ce primarii UDMR l-au contestat (sursa foto: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aleșii bihorenilor au modificat joi, prin votul unanim al celor 32 consilieri județeni prezenți, „Regulamentul pentru întreținerea pe timp de primăvară-toamnă și pentru gospodărirea drumurilor publice la nivelul județului” adoptat prin Hotărârea 241/29 decembrie 2020.

Cunoscut sub denumirea mai puțin birocratică de regulament pentru întreținerea marginilor drumurilor publice în intravilanul localităților, actul normativ propus la acea vreme de președintele CJ Bihor Ilie Bolojan stabilea obligația primăriilor din întregul județ de a realiza anual trei cosiri ale vegetației ce crește pe marginea drumurilor, precum și de a curăța, cu angajații primăriilor sau/și cu persoanele beneficiare de ajutoare sociale acostamentele și șanțurilor acestora în intravilanul localităților, indiferent de categoria drumurilor – comunale, județene ori drumuri naționale.

Întrucât - așa cum BIHOREANUL a mai scris, cei 21 primari ai UDMR din județ au contestat Regulamentul pe motiv că le încalcă autonomia locală și după ce într-o primă fază Tribunalul Bihor le-a respins acțiunea, Curtea de Apel Alba Iulia le-a dat luna trecută câștig de cauză printr-o sentință definitivă, anulând articolele referitoare la sancțiunile pe care CJ Bihor le putea aplica primăriilor în cazul nerespectării obligațiilor sus amintite – la reuniunea de joi, aleșii bihorenilor au votat, practic, același text al regulamentului din care au fost scoase articolele privind amenzile, ce variau între 2.000 și 5.000 lei.

În schimb, a avertizat vicepreședintele CJ Bihor Mircea Mălan, care a condus ședința în absența președintelui Bolojan aflat la București, primăriile vor putea fi amendate de Garda de Mediu la sesizarea administrației județene, iar amenzile pe care le vor aplica angajații acestei instituții sunt mult mai mari, de ordinul zecilor și chiar sutelor de mii de lei. „Consiliul Județean nu va mai avea posibilitatea să aplice sancțiuni, acestea urmând a fi aplicate de Garda de Mediu”, a spus Mălan.

Cu o zi înainte, președintele Bolojan afirmase într-o conferință de presă că CJ Bihor respectă hotărârea Curții de Apel Alba Iulia, așa că modifică Regulamentul prin excluderea sancțiunilor de 2.000-5.000 lei, dar va continua să verifice starea de curățenie și întreținere a marginilor drumurilor, iar unde va constata că există vegetație necosită și mizerie va sesiza Garda de Mediu, ale cărei amenzi sunt de zeci de ori mai mari.

Modificarea Regulamentului s-a făcut joi prin votul unanim al tuturor consilierilor județeni, indiferent de apartenența politică.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
CrisDumi aka KP VUVUZELA comunistă
Când puți, ești obligat sa faci un duș
Postat 28 Aprilie 2022, 21:02 de Sandu2100
Când ești prost de mic, când ești mare doar te joci de-a liberalul foarte prost.
Regulamentul modificat și adoptat a devenit ... opțional. Pentru nimeni nu poate impune lucrări de intervenție și curățenie pe domeniul public al județului. Garda de Mediu poate doar impune, dacă chiar vrea să ajute consiliul județean, ca primăriile să își organizeze serviciul de salubritate, care tot în atribuțiile județului cade de fapt, de așa manieră încât să nu mai fie gunoaie pe domeniul public și privat al comunelor, ce pot ajunge pe acostamentele drumurilor județene.
Postat 28 Aprilie 2022, 19:36 de KP
Ce sa spun.... a dat o palma la un kkt!
Sa-i spuna cineva birtinezului ca seful cel mare al gardistilor de la mediu este un oarecare Barna Țanțoș, de la udmr. In aceasta situatie, cat trebuie sa fii de pr*st ca sa crezi ca vreun primar ungur va fi amendat de garda de mediu?!
Postat 28 Aprilie 2022, 19:23 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5777 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON