URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Martie 2022, 16:24

Bolojan, bătut de primarii UDMR! Sancțiunile din Regulamentul pentru curățenie în județ au fost anulate în instanță, obligațiile rămân teoretice

Bolojan, bătut de primarii UDMR! Sancțiunile din Regulamentul pentru curățenie în județ au fost anulate în instanță, obligațiile rămân teoretice foto generic, arhivă BIHOREANUL
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce la Tribunalul Bihor au pierdut procesul intentat la începutul anului trecut Consiliului Județean pentru anularea Regulamentului pentru curățarea marginilor drumurilor publice, cei 21 de primari UDMR l-au câștigat la Curtea de Apel Alba Iulia. Printr-o sentință „rabinică”, instanța a decis păstrarea obligațiilor primăriilor de a face curățenie, dar a anulat articolele din Regulament care permiteau amendarea celor care își ignoră obligațiile.

Fără sancțiuni

Sentința Curții de Apel Alba Iulia, definitivă și executorie, a fost pronunțată joi, astfel că Hotărârea CJ Bihor 241/2020, ce conține „Regulamentul privind întreţinerea pe timp de primăvară – toamnă şi gospodărirea drumurilor publice la nivelul judeţului Bihor” va rămâne lipsită de conținut.

Potrivit hotărârii judecătorești, din actul normativ au fost anulate articolele 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 și 15 ale Regulamentului, potrivit cărora administrațiile locale care nu asigură întreținerea curățeniei pe marginea drumurilor publice în intravilanul localităților puteau fi amendate cu sume între 2.000 și 5.000 lei, cu posibilitatea achitării la jumătate în 15 zile.

În schimb, sentința „menține celelalte dispoziții” ale Regulamentului, așa că, teoretic, administrațiile locale vor fi obligate în continuare să efectueze, de exemplu, cosirea vegetației de pe marginile drumurilor de cel puțin trei ori pe an.

De precizat că prin aceeași HCJ 241/2020 administrația județeană oferă și sprijin celor locale pentru a întreține curățenia, de pildă pentru achiziționarea utilajelor, echipamentelor și dispozitivelor necesare, precum și a carburanților.

Le încalcă autonomia, e „de tristă amintire”

În prima etapă a procesului, Tribunalul Bihor a respins acțiunea celor 21 de primari UDMR, care s-au plâns că Regulamentul adoptat de CJ Bihor le încalcă autonomia locală, cu argumentul că administrațiile locale nu sunt subordonate celei județene.

„Consiliul Județean a încercat să reglementeze peste lege, substituindu-se Parlamentului și impunând comunelor obligații care nu existau în legislație. CJ Bihor nu putea amenda nici comunele, pentru mizeria de pe drumurile din comune, nici CNAIR, pentru mizeria de pe drumurile din afara localităților”, a declarat BIHOREANULUI avocatul celor 21 de primari UDMR, Mircea Ursuța.

Acesta a apelat și la o așa numită „opinie științifică” a unui avocat cercetător științific de la Institutul de Cercetări Juridice al Academiei Române, Dana Tofan, care a apreciat că „HCJ Bihor nr. 241/2020 are un caracter manifest nelegal, pentru toate aceste considerente amintind de vremurile de tristă amintire în care prim-secretarul unui județ impunea localităților din raza acestuia conținutul întregii activități, în baza unei stricte subordonări specifice regimurilor totalitare”.

HCJ va fi „adaptată” și va deveni lege

Solicitat de BIHOREANUL să se poziționeze după sentința Curții de Apel Alba Iulie, președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, a declarat vineri, într-o conferință de presă, că „sigur că va trebui să respectăm sentința”, dar a adăugat și că într-o viitoare ședință a aleșilor județeni HCJ 241/2020 „va fi adaptată”.

Mai mult, Bolojan a sugerat că obligațiile prevăzute în Regulamentul pentru întreținerea curățeniei pe drumurile publice din județ vor putea deveni lege, așa cum s-a întâmplat, cu mulți ani în urmă, și cu Regulamentul prin care Primăria Oradea a determinat proprietarii clădirilor din centrul istoric al orașului să își renoveze fațadele, sub sancțiunea suprataxării lor.

„Când a fost adoptată Hotărârea Consiliului Local Oradea, a fost atacată și instanța a anulat-o, am stat 4 ani până când Parlamentul a adoptat o lege cu același conținut, iar azi se văd două lucruri: că s-a întâmplat ceva cu fațadele și că Oradea a devenit un model, peste 100 de municipii aplică suprataxarea pentru a determina reabilitarea fațadelor. Se va dovedi că, dacă vrem curățenie, trebuie să avem și responsabilitate, și sancțiuni pentru nerespectarea standardelor”, a spus Bolojan.

De asemenea, președintele CJ Bihor a precizat că până cu câțiva ani în urmă, când legislația a fost modificată printr-o Ordonanță de Guvern, aceasta prevedea obligația primăriilor de a asigura curățenia pe marginea drumurilor publice în intravilan, adică ceea ce a dorit să facă și CJ Bihor completând „un vid de legislație” creat prin respectiva Ordonanță.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
Aaa
Mie imi place cand merg pe drumurile patriei si nu mai sunt inconjurat de boscheti pe toata lungimea drumului. In rest e cancan.
Postat 13 Martie 2022, 09:38 de Ciocolata
Pinonel RCA
Mai lasa CARTA DREPTURILOR OMULUI, DREPTUL TAU E SĂ-ȚI FACI CURAT IN OCOL, sa speli toaleta dupa ce te caci. Demonstrezi ca esti un cacacios care nu-și schima chiloții. Esti împotriva curateniei, sau nu te duce capul.
Postat 13 Martie 2022, 01:24 de Sandu2100
Bateti campii
Orbiti de polite politice uitati de mizeria de pe drumurile din judet...si credeti ma...sant mormane de gunoaie...dar e mai bine sa jubilam ...pentru o ..safisfactie meschina...vai de tarisoara noastra..
Postat 12 Martie 2022, 21:00 de zorro
Precizare
A pierdut cand era primar cu metodele astea uteciste, impunerea muncii voluntare. Nu zic ca-i idi*t (vezi DEX), dar n-a invatat nimic. A (re)venit cu acceasi tampenie si la judet. Zice Carta Drepturilor Omului, semnata si de Romania,art 5: ,,(1) Nimeni nu poate fi ținut în sclavie sau în servitute. (2) Nimeni nu poate fi constrâns să efectueze o muncă forțată sau obligatorie." Si inca ceva: n-a observat nimeni ca s-a judecat la Alba Iulia?! La Oradea castiga in mod sigur, le durea-n **** pe doamnele judecatoare de ONU si de alte aiureli!
Postat 12 Martie 2022, 18:35 de pinonel
A castigat UDMR pe ochi frumoși
Acele 21 de primarii nu au vrut să-și facă curat in ocol pt ca au pierdut voturi, no nu-i bai ca in 2024 vor pierde si mai multe voturi. Dupa cum sa văzut in campania de curatenie, cetatenii Bihorului sunt responsabili.
Postat 12 Martie 2022, 18:16 de Sandu2100
nihil,
cand te erijezi in legiuitor e profund nedemocratic, la asta se rezuma tot.
Postat 12 Martie 2022, 16:36 de macese
@macese
Da, indiferent daca ai dreptate, conteaza cum ceri.Nici nu vreau sa spun ca e perfect asa cum e dar eu m-am uitat dincolo de asta, la esenta lucrurilor. Cum ziceam de aici fiecare poate sa despice cum i-i convine. Ca la biblie. Putinii care ati scris ati facut-o ca sa-i radeti in nas ca 'a luat bataie' pt ca a cerut sa fie curat. Chiar daca poate dupa spusele voastre nu a cerut-o cum trebuie. Si eu cred ca doar masurile punitive nu duc la o educatie corecta, da' mai intreaba-i si pe nemti ei ce cred despre educatia civica cu batzul.
Postat 12 Martie 2022, 16:23 de nihil
nihil,
nu le-a cerut, ci i-a fortat, e o diferenta. legea exista, el a adaugat constrangerea. educatia nu se face prin constrangere, amenzile nu duc nicaieri. daca cu fatadele i-a reusit pentru ca nu exista o comunitate unita sa conteste, uite ca aici a dat peste una.
Postat 12 Martie 2022, 15:55 de macese
@kp @pinonel
Ca sa barfim aceiasi tema, cea a cumplitei batai luate de Bolojan: orice a luat, a luat pentru ca le-a cerut unora sa faca si sa tina curatenie. Despicati voi si interpretati cum va convine.
Postat 12 Martie 2022, 13:41 de nihil
Nu l-a bătut niciun primar UDMR.
S-a bătut singur, pentru că nu are nivelul intelectual și nici moral, ca să înțeleagă ce înseamnă legea, bunul simț și normalitatea. Dacă scrie clar într-un pachet de legi, nu doar într-una, care îți sunt atribuțiile ca ordinator principal de credite al unui consiliu județean ... ce naiba ai în capul ăla, de vrei cu tot dinadinsul să impui transferul atribuțiilor proprii? De ce vrei să încalci legea și mai ai, culmea, obrăznicia de a te judeca pe banii contribuabililor și nu pe ai tăi de buzunar? În astfel de cazuri de vină sunt, în primul rând, Curtea de Conturi și Instanța de Recurs/Apel, care nu i-au măsuri ca vinovații să plătească toate daunele aferente. Inclusiv salubrizarea în acest caz, urmare mizeriei fără precedent care există acum pe tot domeniul public al Bihorului, mai ales pe aliniamentul drumurilor județene.
Postat 12 Martie 2022, 13:18 de KP
Aiurea!
L-au batut fudulia si prostia lui!
Postat 11 Martie 2022, 17:27 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON