URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 12 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Aprilie 2022, 10:34

Concert Schubert & Franck, la Filarmonica Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Melomanii sunt așteptați joi, de la ora 19, la Filarmonica Oradea, la un concert cu lucrări ce evidențiază trăsăturile curentului romantic în muzică. Solistul este Răzvan Popovici, la violă, iar conducerea orchestrală este asigurată de dirijorul Jankó Zsolt.

Programul serii cuprinde Sonata pentru Arpeggione în la minor, D. 821, de Franz Schubert, și Simfonia în re minor de César Franck.

Sonata pentru Arpeggione este singura lucrare dedicată acestui instrument, care se cântă și astăzi. Arpeggione este un instrument cu coarde, adesea denumit chitară-violoncel, fiind asemănător unei chitare, dar care poate fi acordat precum un violoncel.

Franz Schubert a scris lucrarea în anul 1824 și ulterior a fost adaptată și pentru alte instrumente, în special pentru violoncel. Probabil compoziția a fost comandată de către Vincenz Schuster, un amic al compozitorului, care era un virtuoz al instrumentului recent inventat. Din păcate, sonata a fost publicată abia post-mortem în anul 1871, când instrumentul arpeggione nu mai prezenta niciun interes.

Simfonia în re minor este cea mai cunoscută lucrare a compozitorului belgian César Franck și chiar singura simfonie matură a acestuia. Particularitatea lucrării este faptul că are doar trei părți, și nu patru, așa cum se obișnuia în epoca sa. Simfonia a intrat rapid în repertoriul internațional după premieră, însă în epoca contemporană aceasta se găsește din ce în ce mai rar pe programele de sală ale orchestrelor.

Răzvan Popovici s-a născut la București și a studiat viola cu tatăl său, Mugur Popovici. În continuare și-a consolidat studiile la Salzburg, Paris și Freiburg cu Peter Langgartner, Jean Sulem și Wolfram Christ. În calitate de solist a fost invitat de către numeroase instituții artistice din Europa, printre ele Filarmonica din Köln, Ateneul Român din București sau Théâtre des Champs-Elysées Paris. În prezent, este membru al Ansamblului Raro cu care concertează permanent pe scenele internaționale.

Jankó Zsolt este dirijor permanent al Filarmonicii de Stat Oradea și al Operei Maghiare din Cluj-Napoca. Acesta a absolvit studiile universitare în România, completându-și apoi formarea educațională la Viena și Veneția. Ulterior, a participat la cursuri de măiestrie în mai multe țări precum Germania sau Elveția.

Prețul biletelor este între 10 și 45 de lei în funcție de locul în sală și categorie, iar acestea au fost puse în vânzare la casa de bilete a instituției și online la: https://www.bilete.ro/schubert-franck/.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON