URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Martie 2023, 11:02

Colectare... la vedere: Deșeurile reciclabile se aruncă în saci galbeni sau transparenți

Colectare... la vedere: Deșeurile reciclabile se aruncă în saci galbeni sau transparenți DE VÂNZARE. Dacă au folosit toți sacii galbeni primiți gratuit de la RER Vest, orădenii pot cumpăra alții de la sediul societății, strada Tudor Vladimirescu nr. 79, cu intrare din strada W. Shakespeare. O rolă costă 15 lei și are 25 de saci cu capacitate de 120 litri fiecare
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă au optat pentru colectarea deşeurilor reciclabile în saci, nu în pubele, orădenii care stau la case trebuie să nu uite o regulă importantă: fie folosesc sacii primiţi de la RER Vest, fie alţi saci coloraţi, dar transparenţi. Muncitorii firmei de salubritate trebuie să vadă că în saci sunt doar resturi reciclabile, înainte de a-i ridica.

Fără saci negri

Operatorul de salubrizare RER Vest reaminteşte codurile de culori acceptate la nivel european pentru marcarea recipientelor sau a sacilor pentru deşeuri. Galbenul reprezintă recipientele sau sacii în care se strâng deşeurile reciclabile, cum ar fi PET-urile, cutiile de detergent, dozele din aluminiu, hârtia şi cartonul.

Galbene sunt şi tomberoanele sau pubelele în care asociaţiile de proprietari colectează aşa-zisa "fracţie uscată". Şi sacii oferiţi gratuit, o dată pe an, orădenilor pentru depozitarea deşeurilor din plastic, metal, hârtie şi carton sunt tot galbeni. 

"În cazul în care sunt orădeni care au epuizat aceşti saci, le recomandăm să depoziteze deşeurile reciclabile şi în alt tip de sac, fie şi colorat – dar nu negru sau gri - cât timp este transparent şi permite vizualizarea conţinutului. Facem aceste precizări în speranţa că orădenii vor înţelege de ce sacii de culoare închisă nu sunt ridicaţi în zilele de colectare a deşeurilor reciclabile", a declarat Laura Dărăban-Breb, responsabil de comunicare în cadrul RER Vest.

Semaforul reciclării

În toată lumea, colectarea deşeurilor se face pe culori, pentru că ajută la memorarea regulilor. Pe lângă galben, o altă culoare regăsită în Oradea este verdele, care marchează pubela pentru sticle.

Culoarea maro este asociată deşeurilor biodegradabile. Resturile vegetale şi alimentare,  proaspete sau gătite, hârtie şi şerveţele umede, dar fără soluţii chimice, sunt deşeuri care se reciclează prin transformarea în îngrăşământ pentru plante. 

Ultima culoare reprezentativă pentru colectarea deşeurilor din Oradea este negrul, care marchează pubela pentru deşeuri reziduale. În acest tip de recipient se colectează toate deşeurile care nu îşi au locul în fracţia uscată sau biodegradabilă, cu excepţia electronicelor, deşeurilor voluminoase sau periculoase.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON