URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 Mai 2018, 15:48

CCR a decis: Iohannis trebuia s-o revoce pe Laura Codruta Kovesi de la conducerea DNA

CCR a decis: Iohannis trebuia s-o revoce pe Laura Codruta Kovesi de la conducerea DNA foto Agerpres
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele CCR, Valer Dorneanu, a anunţat miercuri că plenul Curţii Constituţionale a admis sesizarea Guvernului, susţinută de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, privind existenţa unui conflict constituţional între executiv şi Preşedinţie în ce priveşte revocarea din funcţie a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Ca urmare, chiar dacă motivarea deciziei încă nu a fost redactată şi publicată, se aşteaptă ca preşedintele Klaus Iohannis să fie obligat să o demită.

Ce urmează?

Judecătorul Cristi Danileţ, fost membru al CSM, a precizat într-o intervenţie telefonică la Digi 24 că trebuie aşteptată motivarea deciziei CCR, pentru a se putea stabili ce se întamplă în continuare.

Desi CCR nu are un termen limită pentru redactarea motivării, este de aşteptat să se procedeze cu celeritate, datorită importanţei subiectului, a mai spus judecătorul.

"În acest moment eu nu mai vad niciun rost al CSM în procedura de revocare, totul rămâne la mâna ministrului Justiţiei. Prin această decizie se regândeşte statutul procurorilor din România", a mai punctat Cristi Danilet.

Ce au sustinut Toader si Iohannis

Atât ministrul Justiţiei, cât şi Preşedinţia şi-au susţinut punctele de vedere în faţa CCR la termenul din 10 mai.

Atunci, Tudorel Toader a afirmat că "preşedintele României nu are drept de veto" în privinţa revocării şefului DNA şi l-a acuzat pe Iohannis că "a înţeles pur şi simplu să blocheze procedura de revocare", manifestându-se ca un factor politic şi încălcând "rolul constituţional al ministrului Justiţiei şi independenţa procurorilor".

De cealaltă parte, consilierul prezidenţial Simina Tănăsescu a arătat că refuzul preşedintelui de a o revoca din funcţie pe Kovesi nu este cauza unui blocaj instituţional, ci reprezintă exercitarea unei atribuţii legale a şefului statului. "Aţi fost investiţi cu soluţionarea unui conflict de natură constituţională inexistent. (...) Sesizarea nu vizează un conflict pentru că nu e niciun conflict. Articolul 54, alineatul 1, din legea de organizare judiciară arată care sunt atribuţiile fiecăreia dintre cele trei autorităţi (n.r. – Preşedinţie, CSM, Guvern) implicate în această procedură", a spus Tănăsescu, explicând că ministrul Justiţiei a făcut o propunere, nu a luat o decizie, CSM a avizat-o negativ, iar preşedintele a dat un răspuns.

"Acte şi fapte de netolerat"

Pe 22 februarie, Tudorel Toader a cerut revocarea şefei DNA, imputându-i 20 de "acte şi fapte de netolerat", între care anchetarea modului în care a fost emisă OUG 13/2017, refuzul de a se prezenta la audierile unei comisii speciale din Parlament, falsuri din dosare, lipsa unor reacţii în cazul presupuselor abuzuri de la DNA Ploieşti, ba chiar şi afectarea imaginii României prin dezinformarea forurilor europene şi a presei din Occident.

Ulterior, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că nu va da curs cererii de revocare a Laurei Codruţa Kovesi, argumentând că motivele invocate de Tudorel Toader nu au fost de natura să îl convingă, după ce plenul CSM a avizat negativ propunerea ministrului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
bihoru i mintea
...inca o data se confirma ca daca bucurestiu i fruntea,bihoru i mintea,ea a fost numita de un bihorean din statul paralel fondat de basescu dupa vorba din popor:un nebun arunca o piatra in lac iar zece destepti nu pot sa o scoata nici acum!
Postat 31 Mai 2018, 11:25 de User anonimizat
Dornu-eanu
Pesedist cu state vechi candidat pt psd-pc (si acolo se mai simtea partidul comunist). Coreea de nord ne devine model. Vai de capul ei tara, macar sa plecam pana mai avem voie sa circulam liberi, nu ca in epoca de aur, in functie de nr de la masina. Oricum la creditele ce le pregatesc e o noua gaura in bugetu asta care acuma e ca o sita. Cand torni apa in sita, ce ramane e al poporului, ce trece al dictatorului. Pam pam
Postat 30 Mai 2018, 20:36 de poiu
Daca
urmatoarea masura a penalilor nu este amnistierea tuturor condamnatilor,cercetatilor,invinuitilor, suspectilor,fugitilor si a viitorilor infractori,n-au facut nimic !Problema este ca Presedintele va avea ultimul cuvant!
Postat 30 Mai 2018, 20:16 de nealiniat
incalcarea constitutiei inseamna demitere
Urla in gura ca lupta pentru independenta justitiei dar a incalcat-o cu buna stiinta: cum sa afirmi ca nu te-a convins din moment ce esti afon la justitie si ai ajuns acolo prin vot (deci esti persoana politica)? Bine ca scapam de Ana Pauker, au omorat destui "burgheji" pana acum.
Postat 30 Mai 2018, 18:23 de testtest
Da
No hai la furat atunci. Că-i loc.
Postat 30 Mai 2018, 17:11 de Sandu1201
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON