URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Decembrie 2023, 19:33

Caz de excepție rezolvat în premieră la Spitalul Județean din Oradea: O echipă de 6 medici au salvat o tânără cu o boală rarisimă, care altfel ar fi murit

Caz de excepție rezolvat în premieră la Spitalul Județean din Oradea: O echipă de 6 medici au salvat o tânără cu o boală rarisimă, care altfel ar fi murit sursa foto Spitalul Județean Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O tânără bihoreancă, suferindă de o boală extrem de rară, diagnosticată pentru a doua oară în România, a fost salvată prin priceperea a șase medici, cu diferite specialități, ai Spitalului Județean din Oradea. Adolescenta avea stomacul deplasat înspre bazin din cauza unei obstrucții intestinale, chinuindu-se de șase ani și ajungând să cântărească doar 40 de kilograme.

Acum se poate hrăni și asimila alimentația, revenind la o viață normală, deși părea sortită chiar unui final prematur.

Șase ani de chinuri

Adolescenta de 17 ani suferea de șase ani de grețuri, vărsături, balonări, dureri abdominale și scădere ponderală, fiind internată în repetate rânduri la Spitalul Orășenesc Ștei și la cel Municipal din Beiuș, unde medicii i-au suspectat o gastrită.

Întrucât fata nu mai putea mânca și a slăbit vertiginos, ajungând la doar 40 de kilograme (la o înălțime de 1,68 m, astfel că indicele de masă corporală 14 o încadra sub limita de subponderală), fiind în continuare chinuită de dureri abdominale, a fost transferată în cursul lunii septembrie la Spitalul Județean din Oradea, unde medicii au considerat că avea o obstrucție proximală, astfel că inițial i s-a făcut o radiografie abdominală. Cum aceasta a arătat că stomacul îi era destins până la micul bazin, deși în mod normal trebuia să fie deasupra ombilicului, i s-a făcut și tomografie computerizată cu substanță de contrast intravenoasă, fiindu-i măsurat totdată unghiul aorto-mezenteric, dintre aorta abdominală și artera mezenterică superioară.

„Acest unghi trebuie să fie de peste 25 de grade, pentru a permite trecerea duodenului (prima parte a intestinului subțire). În cazul pacientei, unghiul era de doar 10 grade, ceea ce a dus la comprimarea duodenului și, astfel, la apariția simptomelor”, explică un comunicat dat publicității de Spitalul Județean din Oradea.

1 caz la 1 milion

În urma investigațiilor, precum și a unor consulturi interdisciplinare, medicii au pus diagnosticul „sindrom de pensă aorto-mezenterică”, o cauză extrem de rară de obstrucție intestinală, cu o incidență de 1 caz la 1 milion de persoane.

De altfel, conform purtătorului de cuvânt al spitalului, acesta este „primul caz înregistrat în județul Bihor și al doilea caz publicat din țară, atât diagnosticarea lui, cât și abordarea chirurgicală reprezentând premiere medicale la nivelul județului Bihor”.

„Simptomatologia cronică, riscul de denutriție avansată și tulburările hidroelectrolitice ar fi dus în timp la decesul pacientei”, precizează reprezentantul Spitalului Județean.

După confirmarea diagnosticului, echipa medicală a decis tratamentul chirurgical prin cea mai avansată tehnică, care presupune efectuarea unui bypass. Concret, tehnica presupune izolarea porțiunii obstrucționate a duodenului și scurtcircuitarea traseului intestinului pentru a evita obstacolul, printr-o așa numită anastomoză duodeno-jujenală latero-laterală. În acest fel, sunt unite prima porțiune a intestinului subțire imediat după stomac cu porțiunea de mai jos, iar conținutul stomacului parcurge noul traseu intestinal, fără a trece prin porțiunea comprimată.

O viață normală

Intervenția, care a fost una cu un grad de complexitate ridicat, a fost realizată laparoscopic, prin utilizarea unor instrumente endoscopice care se introduc în abdomen prin niște incizii foarte fine.

Abordarea este minim invazivă, iar datorită faptului că nu necesită incizii mari, prezintă numeroase avantaje pentru pacient, precum reducerea duratei intervenției, minimizarea riscurilor și scurtarea timpului de recuperare post-operatorie.

Un alt element de noutate a fost tehnica de sutură a intestinelor, care nu au mai fost suturate manual cu acul, ci mecanic, cu ajutorul unui „capsator” numit stapler, care aplică capse la distanțe egale pe porțiunile intestinului, reducând timpul necesar pentru intervenție.

Operația a durat o oră și jumătate, iar evoluția post-operatorie a pacientei a fost rapid favorabilă, cu reluarea alimentației pe gură și toleranță digestivă bună, ceea ce înseamnă, practic, o revenire la o viață normală.

 Reușită de echipă 

Atât stabilirea acestui diagnostic extrem de rar, cât și efectuarea acestei intervenții complexe au fost posibile datorită strânsei colaborări între medici de diferite specializări și din mai multe secții ale Spitalului Județean.

Echipa medicală a fost formată din dr. Paul Tchouala - medic specialist chirurgie pediatrică, dr. Dănuț Dejeu – medic primar chirurgie generală, dr. Dan Ținca - medic specialist chirurgie pediatrică, dr. Daniel Băloiu - medic primar chirurgie pediatrică, dr. Adriana Dobrescu – medic primar ATI și dr. Virginia Băican – medic primar radiologie și imagistică medicală.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Felicitari
Asta înseamnă investițiile înspitalul județean. Aștept propaganda sa ne spună dacă e bine
Postat 07 Decembrie 2023, 20:14 de Sandu2100
Felicitari
Mari felicitări ,pentru aceasta bravura medicala echipei medicale orădene.
Postat 07 Decembrie 2023, 19:47 de levente49
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON