URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Octombrie 2023, 16:21

Căței, la buletine. Câinii de rasă comună sau metiși din Oradea sunt microcipați gratuit, iar anul viitor vor fi și sterilizați. Vezi programul!

Căței, la buletine. Câinii de rasă comună sau metiși din Oradea sunt microcipați gratuit, iar anul viitor vor fi și sterilizați. Vezi programul! FĂRĂ DURERE. Microciparea constă în introducerea unui mic dispozitiv sub pielea câinelui, în zona cefei. Operațiunea nu e dureroasă pentru animal
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La mai bine de un deceniu de la prima campanie de microcipare a câinilor cu stăpân din Oradea, Primăria încearcă iar să prevină apariția câinilor pe străzi printr-un program în două etape: identificarea câinilor cu stăpân, iar apoi sterilizarea lor.

Campania de microcipare a început săptămâna trecută, dar timid: puțini orădeni și-au dus patrupedele la medicii veterinari anume angajați de Primărie pentru asta.

Fără câini de rasă

Programul menit să prevină apariția de câini vagabonzi pe străzile din Oradea a fost aprobat de Consiliul Local în luna iunie (Hotărârea 519/2023), având o alocare de 160.000 lei. Cu acești bani, Primăria plătește doi medici veterinari - pe dr. Daiana Nășcan și dr. Sandor Benyovszki - care vor implanta microcipuri în toți câinii din oraș, care nu sunt de rasă. Câinii de rasă nu sunt incluși în program pentru că, de regulă, stăpânii lor îi microcipează.

„În urma discuțiilor purtate de municipalitate cu medicii veterinari de liberă practică, a rezultat că în Oradea există 10.000 de câini de rasă comună sau metiși, dintre care aproximativ 70% sunt microcipați. Ar fi rămas un număr de 3.000 de câini nemicrocipați”, a declarat Mircea Stejeran, șef birou Monitorizare Servicii Publice în cadrul Direcției Tehnice din Primărie, într-o conferință de presă care a anunțat campania.

Inofensiv, dar util

Sandor Benyovszki, medic veterinarMicrociparea înseamnă că, practic, animalul primește un „CNP”. „Microcipul este un mic dispozitiv electronic, cât un vârf de creion, care, printr-un procedeu minim invaziv, se implantează subcutanat la câini, ca la o operațiune de vaccinare, doar că acul este un pic mai gros”, a explicat dr. Sandor Benyovszki (foto).

Acest dispozitiv are un număr unic de identificare, care apoi se notează în Registrul național al câinilor cu stăpân, laolaltă cu numele proprietarului, domiciliul și datele lui de contact.

Dr. Nășcan a precizat câteva motive pentru care microciparea trebuie făcută: este obligatorie prin lege (OUG 155/2001), este singura modalitate prin care cineva poate dovedi proprietatea asupra unui câine și ajută la regăsirea stăpânului, în cazul câinilor pierduți. Toți medicii veterinari au cititoare de microcipuri, așa că un animal găsit pe stradă poate fi redat proprietarului.

Puțini doritori

Fiecare dintre cei doi doctori are în răspundere câte o jumătate de oraș, delimitată de Crișul Repede: orădenii de pe malul stâng pot să-și ducă patrupedele la cabinetul doctoriței Nășcan (str. William Shakespeare nr. 11B), iar cei care locuiesc pe malul drept - la doctorul Benyovszki (str. Molidului nr. 58), dar și în parcurile și alte locuri publice unde cei doi sunt prezenți zilnic, conform unui calendar anunțat de Primărie.

Campania de microcipare a început lunea trecută, dar orădenii sunt departe de a se fi înghesuit. După prima săptămână, doar puțin peste 50 de patrupede au primit număr unic de identificare. „Vreau să cred că Oradea are puțini câini fără microcip, și de aceea nu ne caută multă lume”, spune dr. Nășcan. Sau stăpânii de câini n-au aflat încă de această oportunitate...

În această săptămână, cei doi doctori se vor afla, între orele 9 și 16, în zona Gutenberg (9 octombrie), Calea Clujului - Electrometal (10 octombrie), str. Caporal C-tin Mușat (11 octombrie), Parcul 22 Decembrie (12 octombrie), Parcul Ghioceilor (13 octombrie) și str. Meziadului (16 octombrie). De asemenea, ei mizează că vor microcipa câinii și în timpul campaniei obligatorii de vaccinare anti-rabică pe care o vor demara curând.

Urmează sterilizarea

Nicoleta Alb, șefa Poliției Animalelor BihorOrădenii trebuie să știe că riscă amenzi deloc mici, între 5.000 și 10.000 lei, dacă nu își microcipează câinii. „Dacă nici atâta bunăvoință nu avem, ca proprietar sau deținător de animale, să îl microcipăm, înseamnă că nu ținem la acel animal”, spune Nicoleta Alb (foto), șefa Poliției Animalelor Bihor, instituția care, după ce campania Primăriei se va încheia, va aplica amenzile.

În plus, microciparea câinilor este o condiție pentru accesul în cea de-a doua etapă a programului Primăriei: sterilizarea gratuită a cățeilor de rasă comună sau metiși. Această acțiune va începe anul viitor, iar eligibili vor fi doar câinii deținuți de orădeni și care vor avea microcip.

Dat fiind că sterilizarea unui câine costă cel puțin 400 lei și aduce animalului avantaje ce țin de sănătatea lui, este clar că programul Primăriei are beneficii. Mai rămâne ca proprietarii de animale să dovedească și ei loialitate față de patrupedele lor...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Super
Initiativa este foarte buna. Ar fi foarte bine daca s-ar face ceva similar si in ce priveste pisicile ...
Postat 09 Octombrie 2023, 21:24 de oradea_mea_si_a_ta
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON