URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 16 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Septembrie 2023, 17:41

Începe campania gratuită a Primăriei de microcipare a câinilor din Oradea. Urmează sterilizarea!

Începe campania gratuită a Primăriei de microcipare a câinilor din Oradea. Urmează sterilizarea! Primăria Oradea a mai derulat o campanie de microcipare a câinilor din oraș în anul 2013
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Începând din 2 octombrie, orădenii care au câini de rasă comună sau metiși îi pot microcipa gratuit, într-o campanie finanțată de Primăria Oradea.

Programul a fost aprobat de Consiliul Local în iunie (Hotărârea 519/2023), având o alocare de 160.000 de lei, bani cu care Primăria va plăti doi medici veterinari - dr. Daiana Nășcan și dr. Sandor Benyovszki - care, timp de un an, vor implanta microcipuri în toți câinii din oraș care nu sunt de rasă. Câinii de rasă nu sunt incluși în program pentru că, de regulă, stăpânii lor îi microcipează.

„În urma discuțiilor purtate de municipalitate cu medicii veterinari de liberă practică, a rezultat că în Oradea există 10.000 de câini de rasă comună sau metiși, dintre care aproximativ 70% sunt microcipați. Ar fi rămas un număr de 3.000 de câini nemicrocipați”, a declarat marți, într-o conferință de presă, Mircea Stejeran, șef birou Monitorizare Servicii Publice în cadrul Direcției Tehnice din Primărie.

Inofensiv, dar util

Fiecare dintre cei doi doctori are în răspundere câte o jumătate de oraș, delimitată de Crișul Repede, și ambii vor organiza campanii de microcipare atât în zone publice (parcuri, scuaruri etc.), cât și în cabinetele proprii.

Orădenii de pe malul stâng al Crișului Repede și care au un câine de rasă comună sau metis care nu are microcip vor trebui să-l ducă la cabinetul doctoriței Nășcan (str. William Shakespeare nr. 11B), iar cei care locuiesc pe malul drept - la cabinetul doctorului Benyovszki (Molidului 58), ori în locurile publice unde cei doi vor fi prezenți, conform unui calendar care va fi anunțat de Primărie.

Microciparea presupune că animalului i se va implanta sub piele, în zona cefei, un mic dispozitiv, cu un număr unic de identificare.

„Microcipul este un mic dispozitiv electronic, cât un vârf de creion, care, printr-un procedeu minim invaziv, se implantează subcutanat la câini, ca la o operațiune de vaccinare, doar că acul este un pic mai gros”, a declarat dr. Benyovszki, prezent în aceeași conferință de presă.

Acest dispozitiv are un număr unic de identificare, care apoi se notează în Registrul național al câinilor cu stăpân, laolaltă cu numele proprietarului, domiciliul și datele lui de contact.

Dr. Nășcan a precizat câteva motive pentru care microciparea trebuie făcută: este obligatorie prin lege (OUG 155/2001), este singura modalitate prin care cineva poate dovedi proprietatea asupra unui câine și ajută la regăsirea stăpânului, în cazul câinilor pierduți.

Acum gratis, la anul cu amenzi

„Această campanie de microcipare se derulează pe o perioadă de maximum un an, dar din momentul în care campania s-a finalizat, cetățenii vor mai avea la dispoziție maximum 2-3 luni în care, pe cost propriu, vor putea să își microcipeze animalul. După această perioadă, se va pune în aplicare legislația în vigoare”, a declarat și directoarea tehnică adjunctă a Primăriei, Adina Popa.

Prezentă în aceeași conferință de presă, coordonatoarea Poliției Animalelor Bihor, Nicoleta Alb, a lămurit ce înseamnă asta: amenzi între 5.000 și 10.000 de lei, după cum prevede OUG 155. „Dacă nici atâtă bunăvoință nu avem, ca proprietar sau deținător de animale, să îl microcipăm, înseamnă că nu ținem la acel animal”, a declarat Alb.

Reprezentanții Primăriei au făcut apel și la reprezentanții firmelor care au câini prin curți, să își asume microciparea și înregistrarea lor.

După ce toți câinii din oraș vor avea microcip, Primăria va finanța și sterilizarea patrupedelor de rasă comună sau metiși, și ea obligatorie, conform legii.

Dacă profită de această campanie a Primăriei, proprietarii de câini din Oradea fac economii: în cabinetele veterinare, microciparea unui câine costă între 40 și 100 de lei, iar sterilizarea începe de la 400 de lei.


Calendarul campaniei de microcipare pentru perioada 2-7 octombrie:

SC Premiere Vet Health SRL – dr. Daiana Nășcan (str. William Shakespeare nr. 11B, Oradea)

Program cabinet:
Luni – Vineri: 10:00 - 19:00
Sâmbătă: 10:00 – 13:00

Teren:
Interval orar: 09:00 - 16:00 (luni – joi)

2 oct.: Parcul Țăranilor

3 oct.: Parcul Ghioceilor

4 oct.: Parcul 22 Decembrie

5 oct: Parcul Padișului

6 oct.: Parcul Salca I (lângă țarcul de câini) – între orele 12:00 – 18:00

C.M.V. dr. Sandor Benyovszki (str.Molidului 58, Oradea)

Program cabinet:
Luni – Vineri: 08:00 – 12:00 și 17:00 – 18:00
Sâmbătă: 09:00 – 11:00

Teren:
Interval orar: 09:00 - 16:00 (luni – vineri)

2 oct.: Parcul Olosig

3 oct.: str. Matei Corvin/Rectorului

4 oct.: str. Aurel Covaci/ Cucului – Parcul Soarelui

5 oct.: str. Izvorului/Nicolae Beldiceanu – capăt bazin de acumulare

6 oct.: str. Făcliei – în parcarea din apropierea Mănăstirii Sf. Cruci

Calendarul campaniei pentru perioada 9 – 16 octombrie:

Interval orar: 09:00 - 16:00

9 oct.: Gutenberg (Plastor)

10 oct.: str. Calea Clujului (Electrometal)

11 oct.: str. Caporal C-tin Mușat

12 oct.: Parcul 22 Decembrie/ Teiului

13 oct.: Parcul Ghioceilor

16 oct.: str. Meziadului (fosta Fabrică de lapte)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.596 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON