URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 07 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Aprilie 2023, 15:52

Cât se cheltuie pentru pensii în Bihor? Pe lângă „speciali”, urmașul unui fost deportat politic încasează lunar aproape 10.000 lei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste 3,3 miliarde lei au fost plătiți, în ultimul an, pensionarilor din județul Bihor, a arătat directorul Casei Județene de Pensii, Laurențiu Țenț, marți, într-o reuniune a Colegiului Prefectural.

Informațiile prezentate de acesta arată că pe lângă pensiile speciale de care beneficiază persoane care au lucrat în magistratură, Curtea de Conturi ori aviație, o altă categorie de pensii speciale are ca beneficiari persoane sau urmași ai persoanelor persecutate de regimul comunist, cea mai mare astfel de pensie fiind în Bihor de 9.900 lei.

Privilegiile „specialilor”

Prezentarea analizei activității Casei Județene de Pensii Bihor a fost făcută în fața Colegiului Prefectural marți, la o zi după ce BIHOREANUL a relatat despre faptul că în județ sunt 211 beneficiari de pensii speciale, reprezentând 0,15% din totalul celor 134.024 pensionari bihoreni.

Așa cum ziarul nostru a arătat, cei 211 beneficiari de pensii de serviciu a căror medie este în județ de 15.735 lei sunt foști judecători și procurori (136), foști grefieri (44), foști auditori publici externi ai Curții de Conturi (20), foști salariați din aviația civilă (8) și foști diplomați (2), cea mai mare pensie specială fiind de 36.608 lei brut (31.148 lei net), a unei foste judecătoare.

„Speciali” modești

Pe de altă parte, directorul CJP Bihor a arătat în ședința Colegiului Prefectural că la nivelul județului există și alte categorii de pensii stabilite în baza altor legi speciale, acestea fiind însă mult mai mici decât cele din prima categorie.

Astfel, anul trecut CJP Bihor a gestionat și 6.880 dosare de pensie în baza Decretului Lege 118/1990, ce stabilește drepturile persoanelor persecutate politic în regimul comunist, urmașul unei asemenea persoane încasând lunar 9.900 lei. Acest lucru este explicabil prin faptul că pentru fiecare an în deportare este prevăzută plata unei anumite sume, iar persoana în cauză a acumulat două decenii în deportare.

Pe de altă parte, 4.725 bihoreni beneficiază de drepturi bănești în baza Legii 105/1990 pentru că au fost persecutate, ei sau părinții lor, din motive etnice, iar 1.725 persoane în baza Legii 309/2022, pentru că au efectuat stagiul militar în unități ale Direcției Generale a Muncii, așa numitele „batalioane de muncă forțată”, de exemplu în mine.

Peste 3,36 miliarde pentru pensii

Potrivit directorului CJP Bihor, anul trecut pensia medie a pensionarilor din sectorul de stat a fost în Bihor de 1.696 lei, iar 29.770 bihoreni au beneficiat de indemnizația socială minimă de 1.000 lei.

Anul trecut, numărul total al pensionarilor bihoreni a fost de 134.024, iar pensia medie de 1.739 lei. Pentru plata pensiilor, în Bihor s-au cheltuit 3,362 miliarde lei, din care 2,749 miliarde lei din bugetul asigurărilor sociale, 609,423 milioane de la bugetul de stat (pentru pensiile speciale), iar 3,194 milioane lei din fondul pentru accidentele de muncă și boli profesionale (pentru pensiile de invaliditate).

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON