Imaginați-vă că într-o zi vă treziți cu o șosea pe care trec mii de camioane, tiruri și mașini fix prin fața casei dumneavoastră. Asta li s-a întâmplat orădenilor din străzile Gheorghe Doja, Podgoria și locuitorilor din Fughiu și Săldăbagiu de Munte, traseul pe unde urmează să treacă Inelul Metropolitan Nord.
În urma discuțiilor și întâlnirilor cu cetățenii din zonă, USR Bihor a lansat o petiție adresată Consiliului Județean Bihor și Primăriei Municipiului Oradea prin care cere revizuirea urgentă a traseului propus pentru construirea Inelului Metropolitan de Nord și mutarea acestuia prin extravilanul localității Ineu.
Conform documentației realizate de SC Term SRL, traseul actual ar avea consecințe devastatoare asupra comunităților locale și mediului înconjurător. “Poluarea fonică, a aerului, a apei și a solului va deteriora semnificativ calitatea vieții locuitorilor și va afecta grav situl Natura 2000 și zona protejată Mănăstirea Medievală Paulina Sf. Ieronim din Fughiu”, a declarat Alex Orjan (foto), candidat USR la Consiliul Județean Bihor.
Deși este o centură ocolitoare, al cărei scop principal este să reducă impactul traficului asupra zonelor rezidențiale, 70% din traseul actual va traversa zone locuite, cu case și grădini. Atunci când și le-au construit acest inel nu era în plan.
În plus, traseul nu respectă prevederile OG 43/1997 privind realizarea variantelor ocolitoare în afara localităților, punând în pericol legalitatea întregului proiect.
Propunerea actuală, care aduce în zonă mii de mașini și trafic greu, deci poluare, riscă să compromită integritatea și sitului Natura 2000 și a zonei protejate Mănăstirea Medievală Paulina Sf. Ieronim din Fughiu. Mai mult, segmentele propuse sunt predispuse la alunecări de teren, ceea ce ar putea conduce la incidente majore.
În urma analizei detaliată a situației, USR Bihor propune un traseu alternativ care să treacă prin extravilanul localității Ineu, evitând astfel zonele rezidențiale dense și siturile protejate. Această variantă ar avea costuri de construcție semnificativ reduse și ar permite o dezvoltare armonioasă a Oradiei și a zonei metropolitane.
USR Bihor solicită Consiliului Județean Bihor și Primăriei Municipiului Oradea să revizuiască cu seriozitate propunerea SC Term SRL și să considere varianta alternativă care ar beneficia întreaga comunitate. Este esențial ca proiectele de dezvoltare să fie implementate cu respect pentru locuitori și mediu.
Pentru a susține această cauză, locuitorii sunt încurajați să semneze petiția accesând ACEST LINK.
Alegerea unui traseu optim pentru Inelul Metropolitan de Nord nu este doar o necesitate logistică, ci și o datorie morală față de comunitate și mediu.
“Deciziile de astăzi vor modela Oradea de mâine. Este momentul pentru soluții care pun în centru bunăstarea și dezvoltarea sustenabilă a orașului nostru”, a declarat Daniel Palaghianu, candidatul USR la Primăria Oradea.
Pentru a atrage atenția asupra traseului Inelului Metropolitan Nord, miercuri (8 mai, ora 16.30) locuitorii din cartierul Podgoria vor organiza un flashmob, pe care USR Oradea îl susține.
(advertorial USR)
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.