URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Martie 2019, 12:53

Buna Vestire sau Ziua Cucului: Sărbătoarea care interzice certurile

Buna Vestire sau Ziua Cucului: Sărbătoarea care interzice certurile (Sursa foto: b365.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Creştinii sărbătoresc luni, pe 25 martie, Buna Vestire, cunoscută în popor şi ca Ziua Cucului, căci această păsăre începe să cânte în această perioadă a primăverii.

Buna Vestire se sărbătoreşte cu nouă luni înainte de Crăciun marcând momentul în care Fecioara Maria află de la Sfântul Arhanghel Gavriil, care ţinea o floare de crin în mână, că va fi mama lui Iisus din Nazaret. 

În popor există mai multe tradiţii şi superstiţii legate de Buna Vestire. Tradiţia românească spune că, în această zi, fetele şi băieţii, pot întreba cucul când se vor căsători, rostind versurile "Cucule voinicule / Câţi ani îmi vei da / pân’ m-oi însura (mărita)?".

În cazul în care pasărea va cânta după rostirea versurilor, înseamnă că fata sau băiatul mai are un an până la căsătorie. Dar, dacă pasărea tace, înseamnă că o căsătorie va veni într-un timp şi mai scurt.

O altă superstiţie e legată şi de creanga pe care stă cucul. Fetele vor tăia creanga pe care cucul a cântat şi o vor pune în scăldătoare, sperând ca băieţii să le facă curte.

De Buna Vestire este dezlegare la peşte, iar tradiţia spune că acela care gustă peşte în această sărbătoare se va simţi tot anul precum peştele în apă. 

În această zi, oamenii nu au voie să se certe. Orice ceartă este considerată, în tradiţia populară, un mare păcat, iar certăreţii vor avea necazuri tot anul.

Vestitorul primăverii prevesteşte şi moartea, credeau străbunii. Tradiţia spune că dacă pasărea este auzită pe neaşteptate, în spatele unui om, acesta este un semn rău, iar cel prevestit cânta "Cucu-n spate mi-a cântat/ şi moartea m-a săgetat!".

Un alt obicei vechi sugerează ca în această zi de sărbătoare trebuie numărat de câte ori îşi cântă cucul numele, acest lucru semnificând anii pe care îi mai are ascultătorul de trăit.

O tradiţie care se regăseşte peste tot în ţară spune că, pentru ca livada să dea roade, de Buna Vestire gospodarii trebuie să fie stropiţi cu ţuică şi "ameninţaţi" cu toporul.

În Maramureş noaptea de 25 martie este denumită "Noaptea focurilor". Gospodarii îşi adună atunci toate lucrurile nefolositoare şi le dau foc, ritualul fiind respectat de fiecare casă din Maramureş. 

În Bucovina nu se pun ouă la cloşcă de Buna Vestire, deoarece se consideră că puii ar putea ieşi cu două capete şi patru picioare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON