URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Iunie 2013, 13:48

Bujorii Prea Sfinţitului: Episcopul Virgil Bercea este îndrăgostit de o rezervaţie de bujori din Bihor

Bujorii Prea Sfinţitului: Episcopul Virgil Bercea este îndrăgostit de o rezervaţie de bujori din Bihor DORINŢĂ ÎMPLINITĂ. Prea Sfinţitul Virgil Bercea şi-a dorit mult să vadă bujorii banatici ce cresc pe Dealul Pacău, dar abia anul acesta a reuşit să ajungă acolo într-una din puţinele zile când plantele sunt înflorite
Bujorii Prea Sfinţitului: Episcopul Virgil Bercea este îndrăgostit de o rezervaţie de bujori din Bihor RAR ŞI OCROTIT. Bujorul banatic e o floare rară, ocrotită de lege de mai bine de trei decenii, dar totuşi pe cale de dispariţie, fie pentru că mediul în care trăieşte nu este întreţinut cum se cuvine, fie pentru că drumeţii nu se pot abţine să nu-l smulgă, uneori chiar cu rădăcină
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Despre oricare episcop se ştie că trebuie să fie păstorul turmei sale şi s-o îndrume pe drumul spre mântuire. Dar, pe lângă slujitor al lui Dumnezeu şi al enoriaşilor, un episcop rămâne om ca oricare altul, cu pasiuni şi bucurii personale.

Una dintre iubirile episcopului greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea, e creaţia lui Dumnezeu, mai precis natura şi plantele ce o înfrumuseţează. Poate tocmai de aceea în tinereţe, fiind elev într-o ţară sub regim comunist, a simţit că cel mai bine i se potriveşte agronomia, pe care nu doar că a studiat-o, ci a şi aprofundat-o.

Îndrăgostit de flori, episcopul a reuşit la începutul lunii trecute să-şi găsească timp pentru o escapadă în natură, pe Dealul Pacău, într-o rezervaţie care adăposteşte nişte flori speciale: bujorii banatici. Iar BIHOREANUL a aflat de ea...

Neaoşă şi gingaşă

Rezervaţie botanică încă din 1981, Dealul Pacău, aflat pe teritoriul satului Borz, comuna Şoimi, face parte din aria naturală protejată Defileul Crişului Negru. Sub o pădure de ceri întinsă pe 15 hectare, în fiecare primăvară înfloresc aici bujorii banatici, o specie de bujori sălbatici care, aşa cum le spune numele, sunt originari din zona Banatului.

În vârful tulpinei înalte de 30-60 centimetri, bujorul banatic are o floare mare, solitară, cu petale de culoare roz sau sângerie. În România, bujorul bănăţean a mai fost semnalat doar în două sate din judeţul Caraş-Severin şi în alte două din Timiş.

Considerat o specie foarte delicată şi pus pe lista plantelor pe cale de dispariţie, bujorul banatic e greu de protejat, pentru că se găseşte în zone accesibile oamenilor, care de nenumărate ori nu se pot abţine să nu-i rupă florile, fără a se gândi vreo clipă că gestul lor ar putea face ca pe viitor această plantă să mai poată fi văzută doar în fotografii.

Renăscute din cenuşă

02 togor.jpgAnul trecut în luna martie, bujorii de pe Dealul Pacău au fost în pericol să dispară pentru totdeauna. Nechibzuiţi, sătenii au incendiat vegetaţia uscată din jurul dealului, iar focul întins pe cuprinsul rezervaţiei a fost stins cu greu, câteva zile mai târziu. Fapta, rămasă în dosarele Poliţiei cu autori necunoscuţi, deşi ar fi trebuit să atragă răspunderea penală pentru "piromani", a dezechilibrat ecosistemul pădurii. Din fericire, bujorii au răsărit totuşi din nou. Ce-i drept, mai puţini ca anul trecut...

Din discuţiile cu oamenii din jurul său, episcopul greco-catolic al Oradiei, Preasfinţitul Virgil Bercea, a aflat anul trecut despre gingaşele flori din Dealului Pacău. Aşa că i-a cerut şefului asociaţiei Aqua Crisius şi totodată custodele rezervaţiei, Mihai Togor (foto), să-l anunţe când înfloresc din nou bujorii şi să-i fie ghid în zonă. "Îmi doream foarte mult să-i văd", şi-a scuzat episcopul "capriciul".

Ochi de cunoscător

În primele zile ale lunii mai, chiar înainte de marea sărbătoare a Paştelui, când bujorii şi-au deschis floarea, Preasfinţitul a pornit în drumeţie spre sudul judeţului. A străbătut la pas pădurea, observând cu bucurie florile. "Ce am văzut acolo e atât de impresionant încât îţi taie răsuflarea", s-a confesat episcopul BIHOREANULUI.

La poalele copacilor care parcă încearcă să atingă cerul, printre crengi căzute şi mărăciniş sălbatic, bujorii îşi fac cu greu loc să răsară spre soare. "Bieţii de ei, se retrag tot mai mult, pentru că nu mai au lumina necesară să se dezvolte, din cauza buruienilor", a remarcat episcopul, cu ochii unui specialist.

Şi nu întâmplător, căci Virgil Bercea a absolvit în 1981 Facultatea de Agronomie din Cluj-Napoca, iar aproape un deceniu a fost cercetător la Staţiunea de Cercetări Agricole din Târgu Mureş. După căderea comunismului, când greco-catolicii au putut să-şi recunoască deschis apartenenţa la acest cult, inginerul agronom a lăsat cercetările deoparte pentru a se dedica preoţiei, fără să-şi piardă, însă, după cum se vede, dragostea pentru plante.

Obligaţie faţă de Dumnezeu

"Dealul Pacău, dacă ar fi curăţat de mărăciniş, ar fi o minunăţie pe pământ", spune Preasfinţitul, mâhnit că nimeni nu s-a îngrijit să cureţe pădurea de vegetaţia uscată, astfel încât florile să răsară nestingherite şi să se înmulţească. Aşa că în drumeţia sa episcopul l-a şi asigurat pe Mihai Togor de tot sprijinul său pentru protejarea bujorilor. "Trebuie să vedem cum putem să ajutăm. Dar deloc nu m-aş da înapoi de la nicio acţiune de curăţenie în zonă. Aceste locuri fac parte din ceea ce bunul Dumnezeu a creat, iar noi avem obligaţia să le protejăm", spune PS Virgil.

Deşi prins zilnic între numeroasele activităţi ale Episcopiei, Preasfinţitul recunoaşte că se străduie să-şi facă timp cât de des pentru ieşiri în natură, mai ales în locurile unde Creaţia se arată desăvârşită. Locuri de care, spre bucuria şi mândria localnicilor, Bihorul nu duce lipsă. Lipsă duce doar de gospodari...


PORTRET
De la agronomie la episcopie

În urmă cu trei decenii, episcopul Virgil Bercea era un tânăr agronom care, după ce termina munca la Staţiunea de Cercetări din Târgu Mureş, încălca interdicţiile regimului comunist, slujind în clandestinitate, prin căsuţe şi apartamente de bloc, pentru ca alături de alţi credincioşi să ţină vie biserica greco-catolică. Nepot al episcopului Alexandru Todea, conducătorul clandestin al Bisericii Române Unite cu Roma în vremea comunismului, ulterior cardinal, Bercea a fost hirotonit ca preot în 1982, de însuşi Todea, şi chiar în ziua în care împlinea 25 de ani. Conducător al Eparhiei de Oradea din 1997, Prea Sfinţitul Virgil are reputaţia unui om modest şi foarte apropiat de enoriaşi, care se plimbă la pas prin oraş, frecventează concertele Filarmonicii, nu pregetă să se amestece prin pieţe pentru târguieli şi, mai ales, încurajează preoţii să se implice cât de mult în ajutorarea bătrânilor, bolnavilor şi săracilor, precum şi în educarea copiilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Dealu Pacau
Asa pastor da! Ma inclin. Sunt din comuna Soimi si spre rusinea mea, abia anul asta am ajuns sa-i vad . O minunatie! ca toata natura dealtfel. sper ca macar locul asta din zona sa nu fie ravasit de tafuri si drujbe.
Postat 11 Iunie 2013, 10:23 de Suciu D
un adevarat om al bisericii
un exemplu pentru ceea ce inseamna preot,religie,biserica,crestinism....felicitari pt. articol
Postat 10 Iunie 2013, 09:28 de dan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON