Un tânăr bihorean, Dănuţ Ilie, cu probleme de vedere, a publicat pe reţeaua Tik Tok un videoclip în care apare conducând o maşină pe un drum public, îndrumat de un prieten care-i dă indicaţii despre direcţia pe care să o ţină şi cum să manevreze maşina. Mulţi dintre urmăritorii lui i-au semnalat că nu este deloc în regulă ceea ce face, căci ar putea provoca un accident, iar alţii l-au avertizat că se va alege cu dosar penal, împreună cu cel care l-a lăsat să-i conducă maşina.
Situaţia a fost sesizată BIHOREANULUI de către un cititor revoltat. "Acest tânăr din Oradea conduce pe drumurile publice fără permis şi cu probleme grave de vedere, după cum se poate vedea în video. Poate ar trebui să-l facem cunoscut, iar Poliţia să ia măsuri înainte să moară oameni nevinovaţi", a transmis acesta.
Joi dimineaţa, videoclipul era încă public pe Tik Tok. Iniţial purtând ochelari de soare, pe care ulterior i-a dat jos, tânărul bihorean manevrează maşina aşa cum îi spune prietenul său din dreapta: "Ţine-o aşa! Nu mai da acceleraţie... Apasă ambreiajul, lasă-l de tăt şi dă-i acceleraţie. Bravo!".
Şoferul îl roagă pe prietenul său să-i semnaleze dacă circulă maşini din sens opus. "Să-mi zici dacă vine din faţă!", îi spune acesta. "Nu prea vezi?", îi răspunde prietenul său. "Ba da, dar să-mi zici dacă vine cineva...".
Dănuţ Ilie a vrut ca videoclipul să fie unul motivaţional şi a scris pentru urmăritorii săi: "Nu contează ce defect ai putea avea în viaţă, poţi face orice dacă ai ambiţie". În alte clipuri de pe contul său el se prezintă drept asistent medical la un complex balnear din Băile 1 Mai şi apare făcând masaj pacienţilor săi.
Unul dintre cei care au văzut clipul cu şofatul ilegal de pe Tik Tok au etichetat în comentarii contul oficial al Poliţiei Române, dorind să sesizeze fapta.
Contactată de BIHOREANUL, comisarul-şef Alina Fărcuţa, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, a transmis că poliţiştii Serviciului Rutier vor cerceta cauza. "Am transmis datele Serviciului Rutier. Colegii mi-au răspuns că vor începe verificările în acest caz şi, în funcţie de rezultat, vor lua măsuri", a declarat Fărcuţa.
Legislaţia în vigoare în România obligă ca şoferii să aibă acuitate vizuală pentru a obţine carnetul de şoferi. Totuşi, carnetul se poate obţine "în condiţii excepţionale" şi de către persoane care au anumite probleme cu vederea, dar doar în urma unor examene medicale serioase şi cu avizul medicului oftalmolog.
UPDATE: La scurt timp după ce povestea a apărut în BIHOREANUL, tânărul a șters filmarea de pe rețeaua de socializare.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.