URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Martie 2018, 16:43

Botez de la PSD: Numele localităților cu „î” se schimbă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un proiect de lege iniţiat de PSD prevede că toate localităţile vor folosi în denumirea lor litera "â" în locul literii "î", conform regulilor Academiei, iar actele de identitate, paşapoartele sau permisele de conducere vor fi modificate conform acestei grafii.

Anunţul a fost făcut de profit.ro, site potrivit căruia măsura este propusă în contextul în care unor localităţi le-a fost schimbată, după 1989, prin lege, grafia numelui, fiind înlocuită litera "î" cu "â", dar în cazul multor altor localităţi nu există vreun act normativ care să prevadă această modificare.

Prin urmare, proiectul de lege pregătit acum prevede că, "în cazul unităţilor administrativ-teritoriale" care conţin în denumirea acestora litera "î", aceasta se va înlocui cu litera "â", prin aplicarea regulilor stabilite prin Hotărârea Adunării Generale a Academiei Române, din 17 februarie 1993, privind revenirea la "â" şi "sunt" în grafia limbii române".

Profit.ro mai notează că, în Anexa la Legea nr. 2/ 1968 privind componenţa unităţilor administrativ teritoriale, numele localităţilor a fost modificat doar în cazurile particulare în care acestea au fost actualizate prin lege. De exemplu, în 1994, oraşul Cîmpulung a devenit prin lege municipiul Câmpulung, iar, în 2003, satul Sînnicolau Român, din judeţul Bihor, a devenit comuna Sânnicolau Român, astfel de modificări fiind frecvente în legislaţie. 

Folosirea grafiei cu "â" nu este însă generalizată, astfel că dacă în judeţul Bihor avem Sânnicolau Român, întâlnim de asemenea şi Sînmartin sau Sîntandrei, care apar doar pomenite în două feluri.

În prezent, schimbarea denumirii unei localităţi este posibilă doar în urma unui referendum local şi prin lege aprobată de Parlament.

Conform proiectului de lege, înscrierea denumirii noii unităţi administrativ-teritoriale în actele de identitate, paşapoarte şi permise de conducere se va realiza odată cu înlocuirea acestora la expirarea termenului de valabilitate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Efort intelectual major.
Atîta pot atîta fac. Te iubim kakatine nu gasim.
Postat 20 Martie 2018, 07:45 de Ducustrigacucu
Și altele
De exemplu cei cu î in nume vor fi botezați din nou? Pai cine suporta costurile schimbărilor de acte? Care este valoarea beneficiilor din rebotezarea localităților? Istoricii propun păstrarea lor, mâine poimâine cine știe ce mai boteaza astia. Vai de natia asta, ce vad ei ca probleme existențiale, numele localităților. Corupții și penalii nu se vad, scumpirile, impozitele, nivelul de trai, exodul... Puii mei, sunt chiori sau de fapt vor că sa rămână ei cu lingăii lor pe care sa ii lege de glie? Sclavagism se vrea, dar și aia s-au răsculat mai apoi și au omorât boierii. Istoria se va repeta
Postat 19 Martie 2018, 21:28 de poiu
Limba noastra-i
o comoara...dar au venit semianalfabetii la guvernare ca s-o mutileze !Modificarile (mutilarile) sunt statuate prin lege dupa ce au fost exersate in practica-genunche,imunoglobina,am decat...Teleormanisme,ce mai !
Postat 19 Martie 2018, 19:16 de nealiniat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON