URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Iunie 2019, 16:15

Biologul Alexandra Puiu explică de ce a ajuns Oradea invadată de ţânţari. „Este o infestare masivă”

Biologul Alexandra Puiu explică de ce a ajuns Oradea invadată de ţânţari. „Este o infestare masivă” BIOLOG CU EXPERIENŢĂ. Absolventă a Facultăţii de Biologie şi Geologie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, Alexandra Puiu (foto) este de zece ani angajată a firmei Coral Impex, specializată în lucrări de dezinsecţie, dezinfecţie şi deratizare. Din 2017, de când compania a câştigat licitaţia pentru efectuarea tratamentelor în spaţiile publice din Oradea, coordonează această activitate
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O plimbare prin parc şi, de fapt, pe orice stradă a oraşului este, zilele acestea, o adevărată provocare pentru orădeni. Vara foarte ploioasă, dar şi cu temperaturi toride, a favorizat înmulţirea ţânţarilor ca niciodată în ultimii ani.

Alexandra Puiu, un biolog din Cluj Napoca, responsabil cu lucrările de dezinsecţie a spaţiilor publice din Oradea, dezvăluie că Primăria a comandat prea puţine tratamente pentru combaterea ţânţarilor, dar explică şi ce pot face locuitorii oraşului pentru a nu deveni victimele insectelor.

Prea puţine tratamente

- De ce suntem invadaţi de ţânţari în această vară? Pare că sunt mai mulţi decât oricând...

- Într-adevăr, sunt mai mulţi ţânţari, deoarece condiţiile de temperatură şi umiditate au fost propice dezvoltării lor. Perioadele îndelungate ploioase, urmate de creşterea bruscă a temperaturilor, au dus la creşterea exponenţială a populaţiilor de ţânţari din specia Culex pipiens (ţânţarul comun), specie a cărei evoluţie embrionară şi larvară se desfăşoară exclusiv în apă.

- Ce ar trebui să facă autorităţile?

- Pentru a ţine fenomenul sub control, Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino, singura instituţie din ţară abilitată în acest sens, recomandă aplicarea concomitentă într-o perioadă de 3-4 săptămâni - care reprezintă durata unei generaţii - a tratamentelor împotriva larvelor şi adulţilor. În acest interval sunt recomandabile până la 7 tratamente spaţiale pe vegetaţia din domeniul public, la interval de 2-3 zile, astfel încât să fie eliminaţi adulţii, ceea ce ar anula posibilitatea de depunere a ouălor şi reapariţia larvelor.

- Respectă autorităţile din Oradea aceste recomandări?

- Primăria Oradea efectuează câte un singur tratament pe lună, timp de patru luni, în sezonul cald. Această frecvenţă a fost stabilită prin caietul de sarcini care a stat la baza atribuirii contractului. Am transmis municipalităţii adresa Institutului Cantacuzino şi aşteptăm luarea unei decizii privind eventuala suplimentare a lucrărilor.

Naturist nu-i destul

- Cum se pot proteja oamenii de ţânţari?

- Populaţia din Oradea ar trebui să acorde importanţă lucrărilor de dezinsecţie. Mai precis, ar trebui să efectueze astfel de tratamente pe spaţiile pe care le deţin, iar  asociaţiile de proprietari ar trebui să asigure dezinsecţia în subsolurile blocurilor, întrucât acestea, mai ales dacă sunt umede, sunt focare de infestare.

- Există vreo soluţie naturală să ţinem ţânţarii şi alte insecte departe de locuinţele noastre, sau doar chimicalele ne salvează?

- În cazuri de infestare masivă, cum este cea din acest an, substanţele „naturale” nu sunt eficiente, cea mai sigură soluţie fiind dezinsecţia cu insecticide avizate pentru profilaxia sanitar-umană.

- Ce fel de insecticide folosiţi în Oradea? Sunt periculoase pentru copii, animale, mediu?

- Insecticidele folosite de societatea noastră sunt avizate de Comisia Naţională pentru Produse Biocide din cadrul Ministerului Sănătăţii pentru profilaxia sanitar-umană şi sunt special formulate pentru dezinsecţiile în spaţii urbane. Fac parte din grupele Xi şi Xn, ceea ce înseamnă că au o toxicitate redusă.

Veste bună de la castani!

- Există soluţii şi pentru stârpirea ambroziei, buruiană puternic alergenă?

- Împotriva ambroziei există erbicide cu care se poate acţiona pentru combaterea plantei.

- Ce boli aţi identificat la copacii din Oradea? Pot fi ei trataţi?

- La arborii din municipiul Oradea, cea mai mare problemă o reprezintă molia minieră la castani, Cameraria ohridella, însă am observat cu bucurie că, după doi ani de contract, în care am făcut tratamente repetate, în acest an castanii arată mai bine ca niciodată.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Oradea invadată de ţânţari. „Este o infestare masivă”..... a nesimtirii autoritatilor, de la nivelul Primariei Oradea.
Oare de ce ? Tantarii,propbabil,este parerea mea de cetaean oradean,sunt atrasi de anumiti factori.Factorul principal este nerespectarea Normelorde igiena referitoare la colectarea și îndepărtarea apelor uzate menajere și a apelor meteorice de catre Primaria Oradea,acompaniata de acolitii ei.Institutii satelit, obediente Administariei Bolojan care trec cu vederea acesata stare de fapt.Enumar cateva dintre acestea :DSP Oradea,GNM Oradea,CAO Oradea,ABA Crisuri Oradea,Plolitia Locala Oradea.... Deversarile ilegale,cu caracter penal a apelor menajere direct in albia cursurilor paraurilor intubate ale Oradei, a diversilor agenti economoci, printre care cel mai insemnat si periculos este Spitalul Clinic de Urgenta al minicip.Oradea,(paraul Paris/Crisul Repede), OTL(paraul Peta/.Crisul Repede....Agentii patogeni,de la toti pacientii bolbnavi ai Spitalului De Urgenta Oradea, deversati direct in Crisul Repede,prin canalul intubat al paraului Paris....Aproape dupa fiecare precipitatie mai abundenta,apa menajera inunda strazile Oradei, zonele cu lucrari efectuate recent,pe proiecte precum : "Reabilitare,extindere retea apa menajera,Doja bl.Z3""Depoluare parau Paris"..,refulata prin capacele de calnal a caminelor...Peste tot, mizerie, miros in tot orasul....Oare de ce avem atatia tantari ? Pentru ca edilii administariei Bolojan&CO ( vezi institutiile obediente prezentate mai sus) nu respecta Legea: Norme de igienă referitoare la colectarea și îndepărtarea apelor uzate și a apelor meteorice.
Postat 27 Iunie 2019, 00:01 de platona
Reclama ?
Publicitate mascata ?
Postat 26 Iunie 2019, 18:09 de Kuler
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON