URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Ianuarie 2018, 13:54

Bilanţul Gărzii de Mediu Bihor pentru 2017: Comisarii au dat 130 de amenzi, în valoare totală de aproape 2 milioane lei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Comisariatul Judeţean Bihor al Gărzii Naţionale de Mediu a făcut bilanţul activităţii pentru anul 2017, informând, printr-un comunicat de presă transmis marţi, că de-a lungul întregului an în judeţ s-au făcut 1.372 de inspecţii, din care 663 au fost controale planificate, iar diferenţa - 726 la număr - neplanificate.

Din totalul controalelor neprogramate, 347 au fost dispuse de Comisariatul General  al Gărzii Naţionale de Mediu, 144 s-au făcut în urma sesizărilor şi alte 75 în urma protocoalelor încheiate cu alte autorităţi. Alte 32 de controale s-au făcut în urma autosesizării, 76 pentru verificarea modului de respectare a condiţiilor impuse în actele de reglementare, iar 30 pentru verificarea unor măsuri stabilite anterior. Comunicatul mai arată că 17 controale s-au făcut pentru identificarea unor obiective noi, iar cinci controale pentru emiterea, prelungirea sau revizuirea actelor de reglementare.

Cea mai frecvent întâlnită neconformitate a fost lipsa actelor de reglementare din punct de vedere al protecţiei mediului, urmată de nerealizarea în totalitate şi la termen a măsurilor stabilite în timpul controalelor anterioare. De asemenea, la unele obiective verificate de comisarii de mediu nu există evidenţa gestiunii deşeurilor şi nu se folosesc codurile de deşeuri.

Comisarii de mediu au mai identificat firme care prestau servicii de utilităţi publice fără contract de delegare a gestiunii serviciului. În comunicatul transmis presei, Garda de Mediu Bihor nu precizează însă în ce domeniu activau aceste firme, în ce localităţi au fost identificate şi dacă au încasat sau nu bani necuveniţi de la cetăţeni, dat fiind că nu aveau dreptul să presteze serviciul cu pricina.

În total, în 2017, comisarii de mediu din Bihor au aplicat 130 de amenzi, în valoare totală de 1.860.500 lei. "Cea mai mare sancţiune aplicată de comisarii GNM – CJ Bihor a fost în valoare de 80.000 lei, aplicată societăţilor comerciale pentru nerealizarea în totalitate şi la termen a măsurilor stabilite în timpul controalelor anterioare", se mai arată în comunicat. Nu se precizează însă câte astfel de amenzi au fost date.

Tot anul trecut, comisarii de mediu au suspendat activitatea a şapte obiective, fără a se preciza care anume sunt acestea ori din ce domenii sunt, şi au făcut şase sesizări penale, din nou, fără ca Garda de Mediu Bihor să comunice în ce domenii.

"O pondere importantă în activitatea de control în anul 2017 a avut-o rezolvarea reclamaţiilor/sesizărilor. Astfel, din cele 200 sesizări înregistrate, 46 au vizat depozitări necontrolate de deşeuri, 37 au vizat funcţionarea fără autorizaţie, 44 au vizat deversări de ape uzate, 22 au vizat aspecte privind calitatea aerului şi disconfortul olfactiv, 3 au vizat tăieri ilegale de vegetaţie din afara fondului forestier, 6 au vizat excavările ilegale din albiile râurilor, ş.a.m.d, iar 42 dintre sesizări au fost redirecţionate către instituţiile competente pentru soluţionare", se mai arată în comunicatul Gărzii de Mediu.

Totodată, pentru a susţine educaţia ecologică, comisarii Gărzii de Mediu Bihor au ţinut 14 lecţii în şcoli din Oradea şi din judeţ, pentru a le explica elevilor cum se colectează selectiv deşeurile. În total, la aceste ore, au participat 740 de elevi.

"Precizăm că în perioada 01.01 - 31.12.2017 nu au fost înregistrate poluări, accidente sau incidente care să ducă la afectarea gravă a factorilor de mediu (apă, aer, sol)", se mai arată în comunicatul Gărzii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON