URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Ianuarie 2018, 13:54

Bilanţul Gărzii de Mediu Bihor pentru 2017: Comisarii au dat 130 de amenzi, în valoare totală de aproape 2 milioane lei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Comisariatul Judeţean Bihor al Gărzii Naţionale de Mediu a făcut bilanţul activităţii pentru anul 2017, informând, printr-un comunicat de presă transmis marţi, că de-a lungul întregului an în judeţ s-au făcut 1.372 de inspecţii, din care 663 au fost controale planificate, iar diferenţa - 726 la număr - neplanificate.

Din totalul controalelor neprogramate, 347 au fost dispuse de Comisariatul General  al Gărzii Naţionale de Mediu, 144 s-au făcut în urma sesizărilor şi alte 75 în urma protocoalelor încheiate cu alte autorităţi. Alte 32 de controale s-au făcut în urma autosesizării, 76 pentru verificarea modului de respectare a condiţiilor impuse în actele de reglementare, iar 30 pentru verificarea unor măsuri stabilite anterior. Comunicatul mai arată că 17 controale s-au făcut pentru identificarea unor obiective noi, iar cinci controale pentru emiterea, prelungirea sau revizuirea actelor de reglementare.

Cea mai frecvent întâlnită neconformitate a fost lipsa actelor de reglementare din punct de vedere al protecţiei mediului, urmată de nerealizarea în totalitate şi la termen a măsurilor stabilite în timpul controalelor anterioare. De asemenea, la unele obiective verificate de comisarii de mediu nu există evidenţa gestiunii deşeurilor şi nu se folosesc codurile de deşeuri.

Comisarii de mediu au mai identificat firme care prestau servicii de utilităţi publice fără contract de delegare a gestiunii serviciului. În comunicatul transmis presei, Garda de Mediu Bihor nu precizează însă în ce domeniu activau aceste firme, în ce localităţi au fost identificate şi dacă au încasat sau nu bani necuveniţi de la cetăţeni, dat fiind că nu aveau dreptul să presteze serviciul cu pricina.

În total, în 2017, comisarii de mediu din Bihor au aplicat 130 de amenzi, în valoare totală de 1.860.500 lei. "Cea mai mare sancţiune aplicată de comisarii GNM – CJ Bihor a fost în valoare de 80.000 lei, aplicată societăţilor comerciale pentru nerealizarea în totalitate şi la termen a măsurilor stabilite în timpul controalelor anterioare", se mai arată în comunicat. Nu se precizează însă câte astfel de amenzi au fost date.

Tot anul trecut, comisarii de mediu au suspendat activitatea a şapte obiective, fără a se preciza care anume sunt acestea ori din ce domenii sunt, şi au făcut şase sesizări penale, din nou, fără ca Garda de Mediu Bihor să comunice în ce domenii.

"O pondere importantă în activitatea de control în anul 2017 a avut-o rezolvarea reclamaţiilor/sesizărilor. Astfel, din cele 200 sesizări înregistrate, 46 au vizat depozitări necontrolate de deşeuri, 37 au vizat funcţionarea fără autorizaţie, 44 au vizat deversări de ape uzate, 22 au vizat aspecte privind calitatea aerului şi disconfortul olfactiv, 3 au vizat tăieri ilegale de vegetaţie din afara fondului forestier, 6 au vizat excavările ilegale din albiile râurilor, ş.a.m.d, iar 42 dintre sesizări au fost redirecţionate către instituţiile competente pentru soluţionare", se mai arată în comunicatul Gărzii de Mediu.

Totodată, pentru a susţine educaţia ecologică, comisarii Gărzii de Mediu Bihor au ţinut 14 lecţii în şcoli din Oradea şi din judeţ, pentru a le explica elevilor cum se colectează selectiv deşeurile. În total, la aceste ore, au participat 740 de elevi.

"Precizăm că în perioada 01.01 - 31.12.2017 nu au fost înregistrate poluări, accidente sau incidente care să ducă la afectarea gravă a factorilor de mediu (apă, aer, sol)", se mai arată în comunicatul Gărzii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON