URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Iunie 2019, 09:34

Bilanţul furtunilor de joi: Peste 41.000 de bihoreni fără curent, zeci de copaci căzuţi şi subsoluri inundate (FOTO)

Bilanţul furtunilor de joi: Peste 41.000 de bihoreni fără curent, zeci de copaci căzuţi şi subsoluri inundate (FOTO) foto: ISU Crișana
Bilanţul furtunilor de joi: Peste 41.000 de bihoreni fără curent, zeci de copaci căzuţi şi subsoluri inundate (FOTO) foto: ISU Crișana
Bilanţul furtunilor de joi: Peste 41.000 de bihoreni fără curent, zeci de copaci căzuţi şi subsoluri inundate (FOTO) foto: ISU Crișana
Bilanţul furtunilor de joi: Peste 41.000 de bihoreni fără curent, zeci de copaci căzuţi şi subsoluri inundate (FOTO) foto: ISU Crișana
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana a transmis, vineri dimineaţă, un nou bilanţ al furtunilor care s-au abătut, cu o zi înainte, peste judeţul Bihor. În esenţă, peste 41.000 de bihoreni au rămas fără curent, au fost zeci de copaci căzuţi şi zeci de subsoluri inundate.

Potrivit comunicatului, efectele furtunilor au început să se producă începând cu ora 17, în cadrul punctului de comandă al ISU fiind monitorizate peste 150 apeluri care au vizat situaţii de urgenţă generate de fenomenele meteorologice periculoase.

"Echipajele de pompieri militari din cadrul subunităţilor au acţionat pentru înlăturarea efectelor negative produse de ploile abundente şi vântul puternic, fiind afectate mai multe localităţi din judeţ", arată comunicatul, care detaliază, pe localităţi, numărul intervenţiilor.

Potrivit situaţiei, cele mai multe intervenţii, 37 la număr, au avut loc în Oradea, unde o locuinţă, 6 curţi, 11  subsoluri şi 7 străzi au fost inundate, au căzut 11 copaci şi un stâlp.

Situaţii similare, dar la un nivel mult mai scăzut, s-au înregistrat în alte 12 localităţi: Sânmartin, Borş, Santăul Mic, Salonta, Marghita, Abram, Beiuş, Şinteu, Aleşd, Săcueni, Diosig şi Ianca (vezi mai jos tabelul detaliat). În total, în judeţ, pompierii au consemnat 63 de asemenea acţiuni.

De asemenea, din datele puse la dispoziţie de către societatea Electrica, în urma acestor fenomene, la nivelul judeţului, au rezultat următoarele pagube: 16 linii de medie tensiune afectate total sau parţial, 418 posturi trafo nealimentate, 116 localităţi afectate şi 41.960 consumatori afectaţi.

"Un număr de 27 echipaje ale societăţii de distribuţie a energiei electrice au acţionat pentru remedierea deranjamentelor, acestea fiind în mare parte înlăturate în urma intervenţiilor operative, astfel că, în data de 28 iunie a.c., la ora 08.00, situaţia la nivelul judeţului era următoarea: 6 linii de medie tensiune afectate parţial; 30 posturi trafo nealimentate; 6 localităţi afectate; 800 consumatori afectaţi", arată comunicatul ISU.

Bihorul sub cod roşu

După cum se ştie, joi după amiază, judeţul Bihor a fost sub alertă de cod roşu de furtuni. În total, arată comunicatul, peste 100 de pompieri militari au acţionat cu 24 de autospeciale de intervenţie pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă produse în urma manifestării fenomenelor meteorologice.

"Începând cu ora 17:10, în zona de competenţă a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana" al judeţului Bihor au fost înregistrate efecte negative care au impus intervenţia structurilor operative din cadrul unităţii, instituţiilor cu funcţii de sprijin şi Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă. În vederea avertizării oportune a populaţiei din zonele afectate, au fost transmise patru mesaje de înştiinţare prin aplicaţia informatică RO – ALERT", arată comunicatul ISU.

Documentul mai specifică şi că toate cele 12 subunităţi de pompieri militari din judeţ au fost prealertate, a fost crescută capacitatea operaţională la nivelul Detaşamentului 1 Pompieri Oradea, Detaşamentul 2 Pompieri Oradea, Detaşamentului de Pompieri Salonta şi Staţiei Pompieri Săcueni, fiind totodată operaţionalizată grupa operativă a inspectoratului

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON