URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Ianuarie 2015, 17:01

Avocaţii Ioan şi Ana Daniela Sava, condamnaţi la închisoare cu suspendare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După o lună de amânări, Curtea de Apel  Cluj a pronunţat, vineri, hotărârea în procesul deschis pe numele avocaţilor orădeni Ioan şi Ana Daniela Sava, trimişi în faţa instanţei de procurorii DNA Oradea pentru că ar fi pretins şi primit 7.000 euro de la Ioan Morar Romocsa, un client de-al lor, ca să-i "rezolve" o soluţie favorabilă în procesul de furt pe care îl avea la Curtea de Apel Oradea.

Potrivit hotărârii de vineri, avocatul Ioan Sava a fost condamnat la 3 ani de închisoare, pedeapsă suspendată sub supraveghere pe un  termen de încercare de 5 ani, în timp ce soţia sa, Ana Daniela Sava, a primit o pedeapsă de 10 luni de închisoare, suspendată condiţionat pe un termen de încercare de 2 ani şi 10 luni.

Totodată, magistraţii au dispus confiscarea celor 7.000 euro de la cei doi avocaţi şi menţinerea sechestrului asigurator instituit de procurori în timpul anchetei, până la concurenţa sumei confiscate. Hotărârea poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare, iar verdictul final urmează să fie dat de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Bătălia denunţurilor

Contactat de BIHOREANUL, avocatul Ioan Sava consideră hotărârea instanţei ca fiind surprinzătoare, deoarece, spune el, faptele care i se impută "nu există". "Este explicabilă, însă, într-o ţară în care nu este posibilă o judecată dreaptă, bazată pe probe administrate legal", spune avocatul care se pretinde victima unei răzbunări orchestrate de procurorii DNA.

"Acum se dau soluţii de condamnare pentru persoanele incomode, în dosare întocmite peste noapte cu denunţători - infractori cărora apoi li se plătesc denunţurile cu soluţii favorabile în dosare penale", a acuzat Sava, arătând că reţeta s-a aplicat şi în cazul denunţătorului său, Ioan Morar Romocsa. "Romocsa a fost cercetat pentru complicitate la 6 furturi. După ce a făcut un denunţ dictat la DNA Oradea, dosarul său a fost transferat de la Parchetul Oradea la Parchetul Bihor, unde a primit soluţie de scoatere de sub urmărire penală", a mai afirmat Sava.

Avocatul a mai spus că va ataca soluţia dată vineri de Curtea de Apel Cluj, iar până la finalizarea procesului speră să primească soluţie şi plângerile penale înaintate de el împotriva celor care i-au "ticluit" procesul. "Sper că organele abilitate vor lua măsuri împotriva celor care mi-au ticluit dosarul şi au săvârşit fapte penale, promiţându-i denunţătorului că va fi exonerat de răspundere pentru faptele sale. E vorba de procurorii Ciprian Man şi Cristian Ardelean de la DNA Oradea, Teofil Ilisie de la Parchetul Oradea, dar şi lucrători de la structura centrală a DNA".

Şpagă mascată

Soţii Sava au fost trimişi în judecată în aprilie 2012 de procurorii DNA Oradea, în cazul avocatului procurorii reţinând trafic de influenţă în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată şi spălare de bani, iar pentru soţia sa - complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată şi uz de fals.

Potrivit rechizitoriului, avocatul Sava era acuzat că, în cursul lunilor ianuarie şi februarie 2012, prevalându-se de influenţa pe care ar fi avut-o asupra judecătorilor de la Curtea de Apel Oradea, a pretins şi primit 7.000 euro de la Ioan Morar Romocsa, un client judecat pentru furt calificat, denunţător în cauză. Romocsa fusese condamnat de Tribunalul Bihor la 4 ani şi 3 luni de închisoare cu executare, iar avocatul i-a promis că, în schimbul banilor, magistraţii de la Curte, care urmau să pronunţe o soluţie definitivă, vor dispune o pedeapsă mai blândă, cu suspendare.

Potrivit rechizitoriului, pentru a da o aparenţă de legalitate şpăgii încasate, pe 28 februarie 2012, cu ajutorul soţiei sale, Daniela Sava, avocatul a falsificat contractul de asistenţă juridică încheiat cu Romocsa, consemnând în mod nereal că suma de 7.000 euro reprezintă "onorariul de succes", falsificând şi chitanţa aferentă acestui contract.

Cei doi avocaţi mai sunt judecaţi şi la Curtea de Apel Oradea, în celebrul dosar deschis de DNA Oradea pe marginea unor mesaje ameninţătoare la adresa judecătoarei Crina Muntean de la Tribunalul Bihor, postate pe internet.

Citiţi întreaga poveste a dosarelor deschise pe numele celor doi avocaţi în articolele:

Şpagă antistres: Avocatul Sava, judecat nu doar pentru şpagă, ci şi pentru spălare de bani

Şantaj sau răzbunare? Acuzată că ameninţă o judecătoare, soţia avocatului Sava se dă geloasă!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON