Românii au o mulţime de proverbe bătrâneşti care le aduc aminte că nu tot ce zboară se mănâncă şi-i povăţuiesc să măsoare de zece ori înainte de a tăia o dată. Totuşi, unii sunt de o naivitate greu de imaginat, iar cei mai creduli se dovedesc chiar bătrânii înşişi.
Unii pensionari bihoreni au simţit pe pielea lor ce înseamnă asta, după ce au luat credite de la întreprinderi financiare nebancare, îndemnaţi, culmea, de poştaş. Omul în care au cea mai mare încredere, pentru că le aduce pensia...
Momeala
"Mama şi-a pus juvăţu-n gât. Noroc că am aflat la timp", zice şeful unei instituţii publice, a cărui mamă, retrasă după pensionare în satul natal, la Gepiu, a făcut o dandana care era s-o coste scump. "Am vizitat-o într-o duminică, iar la masă a simţit nevoia să se laude că la primăvară repară gardul, că a făcut rost de bani, 5.000 lei". Ştiind că bătrâna primeşte o pensie de numai 900 lei, din care abia pune deoparte bani de înmormântare, a iscodit-o, întrebând-o de unde-i are.
"Mi-a zis că în ianuarie, când a venit poştaşul cu pensia, i-a dat un fluturaş că se poate împrumuta de la un IFN, Credius, asemănător cu Provident, numai cu talonul de pensie, iar mama a picat în capcană. Când am calculat că în trei ani avea de restituit 15.000 lei, frate-meu şi cu mine am pus banii să-i stingem repede împrumutul. Aşa, a pierdut numai vreo 200 lei, cât a costat-o "analiza" dosarului de creditare", spune bărbatul.
În toată ţara
Şefa Oficiului Judeţean de Poştă Bihor, Liliana Mureşan (foto), confirmă: factorii poştali sunt obligaţi să distribuie materialele publicitare ale Credius, dar asta întrucât compania Poşta Română a încheiat un contract la nivel naţional. "Fluturaşii se distribuie începând din ianuarie, în zilele când se distribuie şi pensiile. Dar să ştiţi că nu-i obligă nimeni pe pensionari să şi facă creditele", spune directoarea.
Evident, poştaşii nu pot fi învinuiţi de nicio ilegalitate, ba nici măcar conducerea Poştei, instituţie înglodată în datorii şi dispusă să facă bani din orice pentru a le reduce. Întrebarea este, însă, cât de morală e publicitatea făcută unor cămătari. Nu de alta, dar în poştaş pensionarul are încredere oarbă, că doar e slujbaşul statului...
Salvat de CARPO
Numărul pensionarilor care "muşcă" momeala IFN-urilor e tot mai mare. Orădeanca Ecaterina Onodi (foto) a păţit-o rău anul trecut, ce-i drept cu Provident. "Am pensia mică, pentru că am lucrat muncitoare la Electrometal şi la Viitorul, iar după 1990 am fost însoţitor de persoană cu handicap pentru fata mea. Anul trecut, când s-a măritat o nepoată, am făcut un împrumut de 2.000 lei, pentru care trebuie să dau înapoi 4.500 lei. Câte 300 lei pe lună", zice femeia, a cărei pensie este la nivelul minim, de doar 520 lei. Lunar, până stinge datoria, va rămâne cu numai 220 lei din ea...
Szücs Gavril (foto) s-a păcălit şi el cu Provident, dar şi-a dat seama repede. Tot astă-vară, a împrumutat 1.000 lei şi urma să restituie 2.000 într-un an. Din fericire, a aflat de la un amic că la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor se dau credite cu dobândă de numai 1% pe lună, deci 12% pe an, aşa că a luat un împrumut de acolo, ca să nu achite dobândă dublă la IFN. "În 3 luni am scăpat de datoria la Provident. M-am învăţat mine", zice bărbatul.
Cămătari cu acte
Fie că se numesc Provident, Credius, Cetelem, Credex etc (sunt peste 100 asemenea entităţi înregistrate), IFN-urile sunt, de fapt, nişte cămătari legali, care acordă împrumuturi rapide, în condiţii minime de eligibilitate, "doar cu buletinul" sau, în cazul de faţă, cu talonul de pensie. Spre deosebire de bănci, nu constituie depozite, iar dobânzile percepute în schimbul creditelor sunt uriaşe, între 80-90% pe an şi chiar 3.000%! Majoritatea celor nevoiţi să recurgă la astfel de împrumuturi sunt, la disperare, pensionarii şi persoanele cu grad de educaţie redus, primii pentru că nu văd detaliile din contracte, scrise mai mereu cu litere şi cifre mici, ceilalţi pentru că nu le înţeleg. În ambele cazuri, însă, contractele sunt inatacabile în instanţă, deoarece, fiind semnate de bună voie, au putere de "lege a părţilor".
Ca să nu achite dobânzi ameţitoare, pensionarii ar putea opta pentru alternativa mult mai ieftină a creditării prin CARPO. "Din toate cele 144 de case de ajutor reciproc ale pensionarilor, noi oferim împrumuturi în cele mai avantajoase condiţii, pe termen de până la 24 de luni şi cu cea mai mică dobândă din ţară, 1% pe lună", spune şeful CARPO, Radu Onchiş. În plus, dacă pensionarul îşi stinge creditul în avans, nu mai plăteşte dobândă pentru restul perioadei. Aşadar, soluţii există!
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.