URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Noiembrie 2023, 17:54

Atacul asupra gazoductelor Nord Stream a fost coordonat de un colonel ucrainean. Zelenski nu ar fi știut nimic

Atacul asupra gazoductelor Nord Stream a fost coordonat de un colonel ucrainean. Zelenski nu ar fi știut nimic Foto generic, sursa: Volodimir Zelenski / Facebook
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Publicaţia americană Washington Post a publicat sâmbătă un articol în care colonelul ucrainean Roman Cervinski, fost membru al Forţelor de Operaţiuni Speciale ale Ucrainei şi care are legături strânse cu serviciile de informaţii din ţară, este acuzat că a coordonat operaţiunea de sabotaj asupra gazoductului Nord Stream, potrivit Hotnews.

Acţiunea a avut loc anul trecut în septembrie şi a constat în plasarea de încărcături explozive pe conductele de gaz din adâncul Mării Baltice, ce transportă gaz rusesc spre Europa.

WP a solicitat puncte de vedere din partea Ministerului ucrainean de Externe şi Serviciului de Securitate Internă al Kievului, însă până în prezent nu au fost emise declaraţii oficiale. 

Sursele anonime folosite în documentarea materialului afirmă că Cervinski nu a planificat operaţiunea singur şi a acţionat alături de alte persoane.

El ar fi avut un rol logistic, sprijinind o echipă de şase persoane care au folosit identităţi false pentru a închiria echipamentele necesare amplasării de explozibil pe gazoductul rusesc din Marea Baltică.

Deşi este acuzat de coordonarea operaţiunii, Cervinski neagă orice implicare, afirmând prin avocatul său că informaţiile despre rolul său sunt răspândite de propaganda rusă. 

Ordinele pentru sabotaj se presupune că ar fi venit de la oficiali ucraineni cu rang mai înalt. Implicat ar fi şi generalul Valeri Zalujnîi, comandantul-şef al Armatei Ucrainene, la care ajungeau în cele din urmă toate informaţiile cu privire la acţiunea de sabotaj.

Cu toate acestea, preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski nu ar fi ştiu despre acţiunea de sabotaj a gazoductului Nord Strem. 

"Operaţiunea de sabotaj ar fi fost făcută fără ca Zelenski să ştie, potrivit surselor WP. Şeful armatei ucrainene era cel care primea toate informaţiile, potrivit unor documente CIA, care au ajuns pe internet după ce militarul american Jack Teixeira, cel care a iscat scandalul Pentagon Leaks, fiund acuzat de scurgere de informaţii clasificate, le-a pus pe Discord", notează Hotnews.

Până în prezent, autorităţile de la Kiev nu au reacţionat oficial la dezvăluirile Washington Post, iar purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene a declarat pentru Reuters că nu are informaţii cu privire la aceste acuzaţii.

În martie 2023, Ucraina a negat implicarea în sabotarea gazoductelor Nord Stream, respingând informaţiile privind implicarea unui "grup pro-ucrainean" apărute în presa internaţională.

Închis politic

Colonelul Roman Cervinski este în prezent închis într-o închisoare din Kiev, acuzat că a dezvăluit coordonatele unui aerodrom ce a fost ulterior bombardat de ruşi. În urma atacului asupra acestuia un militar ucrainean a murit, iar alţi 17 au fost răniţi.

Colonelul susţine că, de fapt, operaţiunea a fost aprobată, iar acum este închis din cauza criticilor aduse preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Roman Cervinski este un apropiat al liderilor militari şi a mai contribuit de-a lungul timpului la alte operaţiuni secrete desfăşurate de Kiev. 

Încă de la începutul războiului, el a făcut parte din forţele speciale ucrainene şi a avut misiuni în zonele ocupate de ruşi. Superiorul lui direct era generalului-maior Viktor Hanuşciak, care comunica direct cu Zalujnîi.

Roman Cervinski ar fi fost desemnat să coordoneze operaţiunea de sabotaj întrucât a avut anterior funcţii de conducere în agenţia de informaţii militare şi în serviciul de securitate al Ucrainei. Sursele citate de Washington Post susţin că Cervinski a dezvoltat relaţii strânse cu liderii militari şi cei din domeniul securităţii, ceea ce l-a făcut un candidat potrivit pentru acest rol în cadrul operaţiunii de sabotaj a gajoductului.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Orice om cu capul pe umeri și mintea acasă la el ...
... a înțeles ce s-a întâmplat încă de a doua zi. Că acum apar date concrete, cu nume și prenume, dar exceptându-i pe britanicii, norvegienii și danezii care au sprijinit logistic "în tăcere" acțiunea dictată de CIA ... arată ipocrizia euro-atlantică care a dus la creșterea nesimțită a prețului energiei pentru Europa și la apropierea semnificativă a dolarului de euro, tocmai când americanii mai aveau un pic și explodau economic la propriu. Că WP a dat acum în gât administrația lui Biden, e doar pentru că are simpatii pro-Trump ... nu de dragul altor politici care să bulverseze NOM-ul liberal și să schimbe ceva cu adevărat.
Postat 13 Noiembrie 2023, 08:54 de KP
Era clar.
Aveau cei mai mult de câștigat! Și câtă propagandă a fost atunci, când rușii sunt cei mai afectați de nefuncționarea gazoductului.
Postat 13 Noiembrie 2023, 08:24 de Vio_427
Și marmota....
Este intlregistrare cu președintele Americii, Biden, care spune că îi va veni de hac conductei.... și acum....e clar ca a fost o operațiune NATO. Posibil că Europa vrea sa reia importul de gaze și îi aruncă pe ucrainieni sub autobuz să reintre în grațiile rușilor.
Postat 13 Noiembrie 2023, 06:11 de CivisUlpianum
da
anul trecut ziarele americane acuzau rusia de sabotaj ; acum ziarele americane ii acuza pe ucrainieni . anul trecut ziarele americane erau strans unite in spijinul pentru ucraina si Zele .acum america si europa incep sa se distanteze de ucraina . Viitorul nu va fi roz pentru ucraina .... au vrut razboi cu rusii ... au razboi .... economie distrusa , saracie si moarte ..asta le-a adus ultra-nationalismul dus pina la ura ...este OK sa fim nationalisti si mandri ca santem romani sau maghiari dar nu trebuie sa ajungem la ura ... ca patim ca ucraina ...
Postat 13 Noiembrie 2023, 01:26 de richard
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON