URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Februarie 2024, 08:01

Artizan de frumos: Cine este Mirela Dobrescu, artista care a transformat măștile bolnavilor de cancer în artă (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Până pe 18 februarie, în Casa Darvas-La Roche, curioșii pot descoperi o expoziție inedită. Măști medicale, folosite de pacienții de cancer în timpul tratamentelor de radioterapie, au fost transformate în obiecte de artă, la inițiativa asociației orădene Buni Prieteni Împotriva Cancerului și prin talentul Mirelei Dobrescu, un artizan care dă o nouă viață obiectelor vechi. „Am o pasiune pentru reinventare, inclusiv a mă reinventa”, spune artista.

De la realitate la poveste 

Intitulată „Războinicul Timpului”, expoziția de măști medicale reinterpretate a fost deschisă în singurul muzeu Art Nouveau din România, Casa Darvas-La Roche, pe 4 februarie, dată special aleasă, pentru că marchează Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului și, totodată, ziua în care Asociația Buni Prieteni Împotriva Cancerului a împlinit trei ani de existență. 

Într-un salon de la etaj, 26 de măști purtate de bolnavi de cancer în timpul tratamentelor cu radioterapie au fost expuse. Una singură, cea pe care a folosit-o cofondatorul ONG-ului, Sandu Dascăl (foto), în lupta cu boala, nu a fost stilizată, ci arată exact așa cum a fost ea concepută ca dispozitiv medical, în timp ce restul au fost remodelate, pictate și decorate, devenind fiecare în parte o poveste. 

Această misiune a avut-o artista locală Mirela Dobrescu (44 de ani), o colaboratoare apropiată a asociației Buni Prieteni Împotriva Cancerului, pentru care în ultimii ani a mai făcut diferite creații artistice, de la sacoșe la broșe ori panglici specifice luptei anti-cancer. „Eu și Alina Dascăl (cofondatoarea ONG-ului) facem echipă foarte bună împreună. Ea are viziunea, eu o transpun în artă”, spune Mirela. Nu se descrie ca artistă, ci ca „artizan de frumos”, pentru că simte că ea însăși descoperă ce este capabilă să facă.

De la dans la design

Mirela a devenit o creatoare de artă aproape întâmplător. În urmă cu două decenii, era unul dintre cei mai căutați antrenori și arbitri de dans sportiv din Oradea. „La 18 ani îmi primeam licența de arbitru”, spune ea, mândră de performanța ei. Sportivii clubului Quasar antrenați de ea au cucerit medalii după medalii, la competiții naționale și internaționale, Mirela fiind un nume de referință în lumea elegantă și sclipitoare a dansului sportiv. 

De dragul dansului, și-a descoperit și îndemânarea creativă: „Rochiile pentru dansatoare erau scumpe și greu de găsit, așa că am început să mi le fac singură. Apoi am făcut rochii pentru sportivele pe care le antrenam, iar până la urmă și pentru alte sportive din țară”. 

Ani la rând apoi, a avut un atelier de design vestimentar, creând inclusiv rochii de mireasă. Absolventă a unei facultăți de marketing și a alteia de coregrafie, fără studii de design vestimentar sau în alt sector al artelor plastice, Mirela a învățat singură tot ce știe în domeniul artistic. „Bănuiesc că talentul l-am avut dintotdeauna, a trebuit doar să mi-l descopăr”, spune femeia. 

Pictează peste tot 

Chiar dacă între timp a renunțat la antrenarea și arbitrarea profesioniștilor în dans, nu s-a desprins de această pasiune. În prezent, este profesoară de dans la o grădiniță și la o școală privată din Oradea, unde și-a dezvoltat și aptitudinile de pictoriță, desenând pe pereți ori uși felurite figurine, pe placul celor mici. 

„De când am descoperit pictura, pictez peste tot”, spune Mirela, autoare și a unui desen mural pe o clădire privată, a unei clinici medicale, din Piața Devei. Cu precădere, artista caută să pună culoare pe obiecte vechi, despre care îi place să spună că le face să „re-strălucească”. Prin pictură, colaj ori modelări, creează diferite instalații sau decorațiuni din ceasuri de toate felurile, bijuterii, valize și orice alt lucru îi atrage atenția. Pe multe dintre ele le salvează de pe drumul spre tomberoanele de gunoi.

De asemenea, artista pictează piese vechi de mobilier, făcându-le mult mai atractive pentru spațiile moderne de azi. „Îmi place să experimentez și caut să mă reinventez mereu”, explică ea. Ce iese din mâinile ei poate fi admirat deocamdată doar pe pagina ei de Facebook, Atelier Alerim, pentru că deocamdată artista nu își vinde creațiile, ci cel mult le face cadou prietenilor.

„Timpul rezolvă multe” 

Tot experimentând, a restilizat și cele 25 de măști medicale expuse acum în Casa Darvas-La Roche, mărturisind că, deși propriu-zis a lucrat vreo lună la realizarea lor, în minte le-a „copt” de vreo doi ani. 

Fiecare mască transmite un mesaj. De exemplu, patru măști negre, asociate cu un ceas impunător și cu niște valize, simbolizează trecerea timpului. „Nu întâmplător folosesc tema timpului, pentru că majoritatea dintre noi suntem obsedați de timp: ne trebuie timp, nu avem timp să dormim, nu avem timp să facem mai multe lucruri și de aceea mintea mea a creat aceste măști. Toate problemele se pot rezolva cu puțin timp, cu o noapte dormită, cu o discuție cu un prieten. Timpul rezolvă foarte multe”, spune artista. 

Inspirată de femei puternice 

În expoziție mai prezintă și măști-femei, cu „nor” deasupra, cu fundă ori cu nelipsita oglindă din viața doamnelor și a domnișoarelor. Alte trei măști s-au transformat în iele diafane, cu voaluri lungi, care par că urmează să danseze în mijlocul încăperii, iar o alta a devenit ea însăși o „rochie”. Toate exponatele sunt însoțite de poezii scrise de o prietenă a artistei, Alina Petrescu, și, nu întâmplător, aproape toate au în centru elemente feminine. „Sunt înconjurată de femei puternice și asta m-a inspirat”, lămurește artista.

Mirela nu știe cum va evolua ca artist și nici nu-și face planuri. „Îmi doresc să mă descopăr”, spune ea. Știe sigur că își dorește să continue colaborarea cu Asociația Buni Prieteni Împotriva Cancerului, unde periodic ține, gratuit, ateliere de creativitate pentru bolnavii de cancer sau pentru aparținătorii lor, încurajându-i să evadeze în lumea culorilor ca o formă de terapie. 

De asemenea, Mirela își dorește să continue să creeze, curioasă și ea de ce anume vor lăsa în urmă mâinile ei... 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON