URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Septembrie 2023, 16:31

Arhiepiscopia Sibiului cere retragerea filmului „Arsenie. Viaţa de apoi” de la Festivalul ASTRA Film (VIDEO)

Arhiepiscopia Sibiului cere retragerea filmului „Arsenie. Viaţa de apoi” de la Festivalul ASTRA Film (VIDEO) (Sursa foto: Arsenie.viatadeapoi.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Arhiepiscopia Sibiului a transmis o scrisoare deschisă către organizatorii Festivalului ASTRA Film (15-22 octombrie), solicitând retragerea filmului "Arsenie. Viaţa de apoi" din selecţia evenimentului.

Reprezentanţii Arhiepiscopiei susţin că filmul ar transmite un mesaj discriminator şi jignitor, că ar reprezenta un "demers neomarxist" şi că aduce un prejudiciu de imagine Bisericii Ortodoxe Române şi valorilor culturale româneşti.

Pelerinaj pe urmele lui Arsenie

Pe site-ul oficial care poartă numele documentarului se arată că filmul îi poartă pe spectatori pe urmele părintelui Arsenie Boca, împreună cu douăzeci de pelerini, aleşi în urma unui casting. 

Pelerinii și regizorul refac presupusele miracole atribuite părintelui, le dezbat și se confesează. Prin ochii credincioșilor, observați de un regizor sceptic, filmul surprinde cum se reflectă societatea românească în imaginea acestui om care urmează să fie canonizat, notează Cultura la Dubă despre producția semnată de Alexandru Solomon. 

La rându-i, regizorul spune despre documentar: „Legenda părintelui Arsenie Boca umple golul lăsat de deziluziile ultimilor 30 de ani. După o viață mai degrabă obișnuită pentru timpurile în care a trăit, Arsenie Boca se bucură de o viață de apoi ieșită din comun, devenind nu numai o figură salvatoare pentru milioane de oameni sau un brand omniprezent, ci și o icoană a timpurilor frământate pe care le trăim”.

Arhiepiscopia: „Demers neomarxist”

Site-ul Hotnews.ro notează că Arhiepiscopia Sibiului susţine că memoria lui Arsenie Boca este întinată de filmul regizat de Alexandru Solomon. „Acest film, aşa-zis documentar, caricaturizează şi profanează memoria Părintelui Arsenie Boca, care încă din timpul vieţii a fost numit în evlavia poporului nostru Sfântul Ardealului. Părintele Arsenie a fost un monah de vocaţie care a format în plan duhovnicesc generaţii întregi de credincioşi”, se arată în scrisoare. 

Regizorul Alexandru Solomon este acuzat de faptul că transmite un mesaj discriminator şi jignitor, iar Arhiepiscopia Sibiului cere organizatorilor festivalului ASTRA Film să nu permită proiecţia documentarului în judeţul Sibiu, enumerând mai multe motive.

„Cu îngrijorare asistăm la o întoarcere periculoasă la metodele de dezinformare şi denigrare consacrate de dictaturile bolşevice. Teoria critică a neomarxismului cultural a pătruns adânc în mass-media românească. Se critică instituţiile fundamentale pe care se bazează fiinţa poporului nostru, începând cu Biserica, cu familia şi cu patria. În acest demers neomarxist se încadrează şi recenta producţie cinematografică a regizorului Alexandru Solomon. Încadrat fals în ciclul documentarelor, filmul este o nefericită încercare de a batjocori un popor şi valorile lui spirituale. Viaţa părintelui Arsenie Boca, jignitor parodiată, nu este altceva decât un pretext de ridiculizare şi jignire a mii şi mii de credincioşi ai Bisericii Ortodoxe", se mai arată în scrisoarea deschisă semnată de Biroul de presă al Arhiepiscopiei Sibiului şi publicată pe site-ul Mitropoliei Ardealului.

ASTRA Film: „Ne dorim o societate deschisă”

Într-un răspuns prompt, organizatorii Festivalului ASTRA Film au vorbit despre angajamentul lor faţă de principiul fundamental al libertăţii de exprimare. Aceştia au subliniat că în cei 30 de ani de existenţă a festivalului, nu au cenzurat niciodată un film şi că sunt ferm dedicaţi promovării diversităţii.

„Filmul documentar are această calitate unică: aduce în faţa publicului probleme şi dezbateri reale ale oamenilor, le expune şi le propune spectatorilor să privească orice subiect din mai multe perspective. Un film documentar poartă amprenta valorilor împărtăşite de către realizatorii lui şi deseori atinge subiecte foarte sensibile faţă de care publicul poate să aibă reacţii foarte diferite. Ceea ce e un câştig. Ne dorim cu toţii o societate deschisă, cu oameni liberi din toate punctele de vedere", au precizat reprezentanţii festivalului într-un comunicat de presă, potrivit Hotnews.ro

De asemenea, organizatorii au adăugat că vor organiza o dezbatere cu privire la filmul "Arsenie. Viaţa de apoi" pentru a oferi spaţiu pentru diferite puncte de vedere şi discuţii.

Documentarul „Arsenie. Viaţa de apoi” a putut fi vizionat şi în Oradea, săptămâna trecută, în grădina MA Hub, unde a fost prezent regizorul Alexandru Solomon.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON