URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 07 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Februarie 2023, 21:34

Aproape 7.000 de elevi din Oradea vor primi anul acesta burse şcolare (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aproape 7.000 de elevi orădeni vor primi anul acesta burse şcolare de performanţă, merit, studiu sau sociale.

Între 150 lei şi 500 lei pe lună

Potrivit datelor transmise municipalităţii de unităţile de învăţământ, la nivelul Oradiei vor fi acordate anul acesta 6.850 de burse, din care 111 burse de performanţă, 4.243 burse de merit, 740 burse de studiu şi 1.758 de burse sociale.

În ceea ce priveşte cuantumul acestora, Consiliul Local Oradea a hotărât în şedinţa ordinară de marţi acordarea de burse la nivelul minim prevăzut de HG 1.138 din 2022, nivel care este finanţat, de fapt, de la bugetul de stat.

Potrivit normativului, bursele şcolare sunt de 500 lei lunar pentru performanţă, 150 lei pentru studiu şi câte 200 lei pentru merit, respectiv cu caracter social.

Dacă nu majorare, măcar indexare...

Consilierul local Liviu Sabău Popa (PSD) a propus majorarea cuantumului burselor, după modelul altor oraşe.

"M-aş uita la cuantumul burselor care se acordă în momentul de faţă în Cluj. Departe de prima categorie, de burse de merit, unde suma este aceeaşi, de 500 lei, la celelalte suma este 275 lei (n.r. bursa de merit), 200 lei (n.r. bursa de studiu), respectiv 250 lei (n.r. bursa de ajutor social)", a spus Sabău Popa.

Social-democratul a propus majorarea burselor copiilor orădeni la acelaşi nivel. "Întregul impact bugetar este de 5,4 milioane lei la nivel de an, raportat la un buget local de 2,4 miliarde lei. Vă las pe dumneavoastră să calculaţi cam cu câte zerouri ar fi după virgulă, ca şi impact financiar", a spus consilierul local.

Liviu Sabău Popa ar fi acceptat inclusiv varianta indexării burselor copiilor cu rata inflaţiei, aşa cum s-a întâmplat şi cu taxele şi impozitele părinţilor lor.

"Să le indexăm măcar cu indicele inflaţiei, pentru că dacă ne uităm la nivelul salarial din Oradea şi la nivelul salarial din Cluj, vedem că, din păcate, şi la nivelul actual, Clujul este cu cel puţin 50% peste noi", a spus PSD-istul.

Acordarea burselor este obligatorie...

Pe de altă parte, social-democratul a contestat prevederea expresă din proiectul de Hotărâre de Consiliu Local potrivit căreia bursele şcolare se vor acorda doar dacă municipalitatea orădeană va primi de la bugetul de stat, integral, sumele pentru acoperirea acestora.

"Vă reamintesc că HG 1.138 din 2022, articol 1, aliniatul 2, prevede că aceste burse se plătesc de la bugetele locale şi din cotele defalcate de TVA, deci nu există nicio posibilitate legală de a stopa plata acestora, decât în cazul foarte puţin posibil şi nedorit de nimeni a intrării în insolvenţă a administraţiei publice", a spus Sabău Popa.

... iar Primăria Oradea se va conforma

Pledoaria social-democratului nu a avut efectul scontat. "Am crezut totuşi că ţineţi mai mult la copiii din Oradea şi o să propuneţi dublarea burselor şcolare, dar se pare că doriţi doar să le indexăm", a spus ironic primarul Florin Birta.

Revenind la un ton mai serios, primarul a afirmat că de principiu municipalitatea va încerca să plătească bursele școlare dacă va rămâne fără fonduri de la bugetul de stat.

"Am spus de la început, de când s-a dat această lege, legată de obligativitatea lor, că dacă se va opri finanţarea, noi vom găsi alte soluţii sau vom opri finanţarea burselor", a spus Birta.

Primarul a menţionat însă că "e simplu să dai legi în Parlament sau să dai ordonanţe de urgenţă (n.r. pentru plata burselor şcolare) şi apoi să laşi municipalităţile, nu e vorba doar de Oradea, să găsească soluţii financiare".

"Nu suntem sac fără fund"

Florin Birta nu a acceptat însă majorarea cuantumului burselor şcolare peste nivelul minim prevăzut de HG 1.183, nici măcar cu rata inflaţiei.

"Ştiu că poate pentru dumneavoastră un milion de euro nu înseamnă o sumă mare. Un milion aici, cinci milioane la Termoficare, nu-ştiu-cât aici, nu-ştiu-cât dincolo, sunt sume mari care se adună şi nu suntem un sac fără fund. (...) De aceea vă propun să rămânem la cuantumul stabilit prin legislaţia naţională", a spus Birta.

Propunerea primarului a fost adoptată cu voturile consilierilor PNL şi UDMR, în vreme ce reprezentanţii PSD s-au abţinut de la vot.

Vezi mai jos Hotărârea de Consiliu Local privind bursele școlare:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON