URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 13 IUNIE 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Spuneam odată, cu părere de rău, că Oradea nu va fi niciodată cum e Clujul, referindu-mă în principal la diferenţa dintre universităţi. Acum spun că Oradea nu va fi niciodată ca Bucureştiul, dar din fericire, când văd ce mizerie este la ei în domeniul gunoaielor. Şi când spun gunoaie, nu mă refer doar la cele din pubele...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Nu-i prima oară când Bolojan vrea să rezolve probleme gingașe cu metode... inginerești. Ideea trecerii actorilor și instrumentiștilor pe contracte de muncă pe durată determinată, pentru „eficientizarea” actului cultural, reflectă un reflex al stilului managerial cu iz dictatorial care l-a făcut celebru - dar, fără îndoială, și eficient - pe fostul edil al Oradiei.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam 8,5% dintre bihorenii care s-au prezentat la urne în decembrie 2020 și au votat AUR au contribuit la o premieră pe care, sunt singur, nu și-o doreau nici ei: Bihorul este primul județ cu un parlamentar condamnat în timpul mandatului pentru fapte de violență.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Românii au grijă mai mare de automobilul personal decât de propriul corp. Mașinile sunt duse la timp la revizii și la ITP nu doar pentru că le iubim mai mult decât pe noi înșine, ci și pentru că așa zice legea, iar dacă nu o respecți, faci buba la buzunar. Și aici ajungem la miezul problemei, un miez care frige mai tare decât centrul soarelui - legea! Imaginați-vă ce răzmeriță ar fi în țărișoară dacă toți cetățenii ar fi obligați („obligați”, nu „să aibă dreptul”) să facă o dată pe an un set integral de analize! Atunci să vezi discursuri despre dictatură medicală, nu ca acum, cu vaccinurile!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre faptul că Inspectoratul Școlar l-a schimbat din funcție pe directorul Colegiului Gojdu, Florin Nicoară?


De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Sâmbătă, 15 mai, a intrat în vigoare Legea nr. 130/2021 prin care procedura penală a fost modificată ca efect al deciziei din 7 aprilie a Curţii Constituţionale prin care s-a stabilit că, în materie penală, "este necesar ca hotărârea judecătorească să fie redactată, motivată în fapt şi în drept, la data pronunţării". Conform noii legi, în procesele clasice în care procurorul formulează o acuzaţie împotriva unui inculpat, iar judecătorii sunt chemaţi să se pronunţe asupra vinovăţiei sau nevinovăţiei acestuia, noua lege impune ca hotărârea să fie motivată la momentul pronunţării şi să fie înmânată cât mai repede părţilor din procesul penal, aspecte pe care le-am detaliat săptămâna trecută.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Tratamentul diabetului zaharat vizează normalizarea glicemiei. Bolnavul trebuie să ştie şi să fie convins de importanţa respectării dietei şi a tratamentului, fiind de asemenea instruit să îşi controleze singur glicemia şi glicozuria (cantitatea de glucoză din urină). Bolnavul se va afla în evidenţa medicului specialist diabetolog, care va stabili dieta, tratamentul (cu medicamente antidiabetice orale sau cu insulină), ritmicitatea controalelor şi monitorizarea în vederea prevenirii sau tratamentului complicaţiilor.
07 Mai 2021, 14:15

Veşti bune şi veşti proaste pentru elevii din Bihor: Peste 27.000 dintre ei vor primi lunar burse, dar Guvernul a uitat de cei 4.500 de navetişti

Veşti bune şi veşti proaste pentru elevii din Bihor: Peste 27.000 dintre ei vor primi lunar burse, dar Guvernul a uitat de cei 4.500 de navetişti (foto: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Guvernul a reparat o nedreptate care trenează de mulţi ani: a alocat bani autorităţilor locale pentru burse şcolare.

Prevăzute în Legea Educaţiei Naţionale (Legea 1/2011), bursele şcolare au fost până acum la „pixul” primarilor, iar prea puţini dintre ei au alocat bani în buget pentru elevii meritorii sau cei care provin din familii sărmane.

În acest an, însă, Ministerul Finanţelor a alocat banii necesari pentru patru tipuri de burse, în valoare de câte 100 lei fiecare: de performanţă, de merit, de studiu şi de ajutor social.

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, Virgil Blage, a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, că Ministerul Finanţelor a alocat judeţului suma de 17.738.000 lei pentru burse, bani care au fost deja distribuiţi şcolilor.

Cine primeşte burse

Criteriile de acordare a burselor se regăsesc în Ordinul Ministerului Educaţiei 5576/2011. Bursele de performanţă se acordă tuturor elevilor care au obţinut locurile I, II sau III la etapele naţionale ale olimpiadelor sau concursurilor cultural-artistice, sportive sau tehnico-ştiinţifice organizate de Ministerul Educaţiei ori s-au calificat în loturile de pregătire pentru competiţii internaţionale.

Bursele de merit se acordă elevilor care au media generală de cel puţin 8,50 şi nota 10 la purtare sau celor care au obţinut locurile I, II sau III la etape judeţene ale olimpiadelor şi concursurilor.

Bursa de studiu este dedicată elevilor care provin din familii cu un venit lunar mediu pe membru de familie pe ultimele 3 luni cel mult egal cu salariul minim pe economie şi care, totodată, au media generală peste 7 şi nota 10 la purtare.

În fine, bursele de ajutor social se acordă elevilor orfani sau bolnavi, celor din mediul rural care nu au o şcoală în localitatea lor de domiciliu sau celor care provin din familii care au un venit mediu lunar, pe ultimele 12 luni, mai mic de 50% din salariul minim net pe economie şi nu deţin terenuri agricole de mari dimensiuni (peste 20.000 mp în zona de câmpie şi deal, respectiv peste 40.000 mp în zona montană).

Elevii care se califică pentru două tipuri de burse vor trebui să aleagă pe care o preferă. Bursele se acordă lunar, pe durata anului şcolar, cu excepţia bursei de ajutor social, care să plăteşte şi în vacanţe.  

Burse mai mari, pentru elevii orădeni

Potrivit datelor colectate de Inspectoratul Şcolar de la unităţile de învăţământ, Bihorul numără 27.872 de elevi bursieri. Mai bine de jumătate dintre aceştia - 14.302 - învaţă în Oradea, iar 34 dintre ei iau burse de performanţă, 11.498 de merit, 705 de studiu şi 2.065 de ajutor social. Vestea şi mai bună pentru bursierii din Oradea este că Primăria a decis să suplimenteze valoarea burselor de performanţă şi de merit, care vor fi de 150 lei lunar, respectiv 120 lei lunar.

Virgil Blage„Suma minimă a burselor este de 100 lei, iar aceşti bani provin de la bugetul de stat. Bugetele locale trebuie să contribuie doar cu sumele suplimentare care ar rezulta din decizia consiliilor locale de a mări cuantumul anumitor burse, aşa cum s-a întâmplat la Oradea”, a declarat Blage (foto).

Guvernul a dat, dar prea puţin

Şeful IŞJ Bihor se aşteaptă ca numărul beneficiarilor de burse de studiu şi de ajutor social să crească, pentru că nu toţi părinţii au aflat de aceste noutăţi sau nu au apucat să ducă la şcoli documentele. În schimb, numărul burselor de performanţă şi de merit nu ar trebui să se schimbe, dat fiind că şcolile au trebuit doar să ţină cont de rezultatele şcolare din semestrul precedent.

În perioada următoare, şcolile le vor distribui elevilor banii, pe cardurile părinţilor sau în numerar, după cum decide fiecare unitate de învăţământ. Prima tranşă va cuprinde şi banii aferenţi lunilor februarie-aprilie, urmând ca apoi elevii să primească bursele lunar.

Blage a atras atenţia şi că banii primiţi de Bihor de la Ministerul Finanţelor nu ajung pentru tot anul 2021. Mai precis, conform estimărilor IŞJ Bihor, judeţul a primit 60% din suma totală necesară şi se preconizează că în luna iunie se va face o rectificare bugetară, prilej cu care se vor aloca banii necesari pentru tot anul.

Fără bani pentru navetişti

Rodica SturzPe de altă parte, Guvernul a uitat de elevii navetişti. Potrivit contabilei şefe a Inspectoratului Şcolar, Rodica Sturz (foto), până la data de 4 noiembrie 2020 s-au decontat cheltuielile de transport, dar de atunci această posibilitate a dispărut din lege.

„Cu data de 5 noiembrie, a apărut o modificare la Legea Educaţiei Naţionale prin Legea 226 din 2020, prin care Inspectoratul Şcolar nu mai are nicio obligaţie de decontare a navetei elevilor. Acea Lege 226 nu are finanţare pe anul acesta şi nu apare nicăieri în Legea Bugetului că s-ar deconta naveta elevilor. Este un gol legislativ, din 5 noiembrie nu se mai ştie nimic de naveta elevilor”, a declarat Sturz, în aceeaşi conferinţă de presă.

În Bihor, sunt 4.553 de elevi navetişti care, dacă merg fizic la şcoală, trebuie să-şi plătească singuri abonamentele de călătorie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0636 RON
  • 1 EUR = 4.9228 RON
  • 1 HUF = 0.0142 RON