URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Mai 2021, 14:15

Veşti bune şi veşti proaste pentru elevii din Bihor: Peste 27.000 dintre ei vor primi lunar burse, dar Guvernul a uitat de cei 4.500 de navetişti

Veşti bune şi veşti proaste pentru elevii din Bihor: Peste 27.000 dintre ei vor primi lunar burse, dar Guvernul a uitat de cei 4.500 de navetişti (foto: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Guvernul a reparat o nedreptate care trenează de mulţi ani: a alocat bani autorităţilor locale pentru burse şcolare.

Prevăzute în Legea Educaţiei Naţionale (Legea 1/2011), bursele şcolare au fost până acum la „pixul” primarilor, iar prea puţini dintre ei au alocat bani în buget pentru elevii meritorii sau cei care provin din familii sărmane.

În acest an, însă, Ministerul Finanţelor a alocat banii necesari pentru patru tipuri de burse, în valoare de câte 100 lei fiecare: de performanţă, de merit, de studiu şi de ajutor social.

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, Virgil Blage, a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, că Ministerul Finanţelor a alocat judeţului suma de 17.738.000 lei pentru burse, bani care au fost deja distribuiţi şcolilor.

Cine primeşte burse

Criteriile de acordare a burselor se regăsesc în Ordinul Ministerului Educaţiei 5576/2011. Bursele de performanţă se acordă tuturor elevilor care au obţinut locurile I, II sau III la etapele naţionale ale olimpiadelor sau concursurilor cultural-artistice, sportive sau tehnico-ştiinţifice organizate de Ministerul Educaţiei ori s-au calificat în loturile de pregătire pentru competiţii internaţionale.

Bursele de merit se acordă elevilor care au media generală de cel puţin 8,50 şi nota 10 la purtare sau celor care au obţinut locurile I, II sau III la etape judeţene ale olimpiadelor şi concursurilor.

Bursa de studiu este dedicată elevilor care provin din familii cu un venit lunar mediu pe membru de familie pe ultimele 3 luni cel mult egal cu salariul minim pe economie şi care, totodată, au media generală peste 7 şi nota 10 la purtare.

În fine, bursele de ajutor social se acordă elevilor orfani sau bolnavi, celor din mediul rural care nu au o şcoală în localitatea lor de domiciliu sau celor care provin din familii care au un venit mediu lunar, pe ultimele 12 luni, mai mic de 50% din salariul minim net pe economie şi nu deţin terenuri agricole de mari dimensiuni (peste 20.000 mp în zona de câmpie şi deal, respectiv peste 40.000 mp în zona montană).

Elevii care se califică pentru două tipuri de burse vor trebui să aleagă pe care o preferă. Bursele se acordă lunar, pe durata anului şcolar, cu excepţia bursei de ajutor social, care să plăteşte şi în vacanţe.  

Burse mai mari, pentru elevii orădeni

Potrivit datelor colectate de Inspectoratul Şcolar de la unităţile de învăţământ, Bihorul numără 27.872 de elevi bursieri. Mai bine de jumătate dintre aceştia - 14.302 - învaţă în Oradea, iar 34 dintre ei iau burse de performanţă, 11.498 de merit, 705 de studiu şi 2.065 de ajutor social. Vestea şi mai bună pentru bursierii din Oradea este că Primăria a decis să suplimenteze valoarea burselor de performanţă şi de merit, care vor fi de 150 lei lunar, respectiv 120 lei lunar.

Virgil Blage„Suma minimă a burselor este de 100 lei, iar aceşti bani provin de la bugetul de stat. Bugetele locale trebuie să contribuie doar cu sumele suplimentare care ar rezulta din decizia consiliilor locale de a mări cuantumul anumitor burse, aşa cum s-a întâmplat la Oradea”, a declarat Blage (foto).

Guvernul a dat, dar prea puţin

Şeful IŞJ Bihor se aşteaptă ca numărul beneficiarilor de burse de studiu şi de ajutor social să crească, pentru că nu toţi părinţii au aflat de aceste noutăţi sau nu au apucat să ducă la şcoli documentele. În schimb, numărul burselor de performanţă şi de merit nu ar trebui să se schimbe, dat fiind că şcolile au trebuit doar să ţină cont de rezultatele şcolare din semestrul precedent.

În perioada următoare, şcolile le vor distribui elevilor banii, pe cardurile părinţilor sau în numerar, după cum decide fiecare unitate de învăţământ. Prima tranşă va cuprinde şi banii aferenţi lunilor februarie-aprilie, urmând ca apoi elevii să primească bursele lunar.

Blage a atras atenţia şi că banii primiţi de Bihor de la Ministerul Finanţelor nu ajung pentru tot anul 2021. Mai precis, conform estimărilor IŞJ Bihor, judeţul a primit 60% din suma totală necesară şi se preconizează că în luna iunie se va face o rectificare bugetară, prilej cu care se vor aloca banii necesari pentru tot anul.

Fără bani pentru navetişti

Rodica SturzPe de altă parte, Guvernul a uitat de elevii navetişti. Potrivit contabilei şefe a Inspectoratului Şcolar, Rodica Sturz (foto), până la data de 4 noiembrie 2020 s-au decontat cheltuielile de transport, dar de atunci această posibilitate a dispărut din lege.

„Cu data de 5 noiembrie, a apărut o modificare la Legea Educaţiei Naţionale prin Legea 226 din 2020, prin care Inspectoratul Şcolar nu mai are nicio obligaţie de decontare a navetei elevilor. Acea Lege 226 nu are finanţare pe anul acesta şi nu apare nicăieri în Legea Bugetului că s-ar deconta naveta elevilor. Este un gol legislativ, din 5 noiembrie nu se mai ştie nimic de naveta elevilor”, a declarat Sturz, în aceeaşi conferinţă de presă.

În Bihor, sunt 4.553 de elevi navetişti care, dacă merg fizic la şcoală, trebuie să-şi plătească singuri abonamentele de călătorie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON