URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Ianuarie 2022, 19:03

Noi condiţii de acordare a burselor de merit şi de studiu: "Sunt afectaţi sute de mii de elevi" (VIDEO)

Noi condiţii de acordare a burselor de merit şi de studiu: 'Sunt afectaţi sute de mii de elevi' (VIDEO) (sursa foto: widener.edu)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministerul Educaţiei a emis un ordin prin care modifică criteriile de acordare a burselor pentru elevi. Concret, bursele de merit vor fi acordate doar elevilor care au medii de peste 9,50 - faţă de 8,50, cum este acum -, iar cele de studiu vor fi acordate începând cu media 7,50, faţă de 7.

Măsura este criticată de mai multe asociaţii ale elevilor, care susţin că prin modificarea criteriilor 730.000 de elevi din România rămân fără burse.

Condiţiile de acordare a burselor şcolare, care erau în vigoare din 2011, au fost modificate printr-un ordin al ministrului Educaţiei publicat marţi seară în Monitorul Oficial. Noile criterii ar urma să fie în vigoare din semestrul al doilea.

Mai multe asociaţii ale elevilor au anunţat, miercuri, că vor ataca în instanţă ordinul prin care se modifică pragul mediei pentru acordarea burselor de merit, de la 8,50 la 9,50.

Potrivit unui comunicat transmis de Asociaţia Elevilor Constanţa şi citat de Hotnews.ro, iniţiativa este susţinută de Asociaţia Elevilor din Bacău (AEBc), Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE), Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI), Asociaţia Elevilor din Maramureş (AEM) şi Asociaţia Elevilor din Timiş (AETm).

"La nivelul ordinului, criteriile de acordare a bursei de merit sunt modificate (...). Astfel, este tăiat numărul beneficiarilor de burse de merit, fiind afectaţi sute de mii de elevi din ţară. Astfel, 730.000 de elevi din România rămân fără burse. Dacă ar fi să rostim numele fiecărui elev condamnat de către ministrul Sorin Cîmpeanu, ne-ar lua peste 8 zile, iar asta citind un nume pe secundă, fără a lua vreo pauză", au transmis reprezentanţii elevilor. 

Şi Consiliul Naţional al Elevilor a condamnat modificarea pragului mediei pentru bursa de merit. "Ministerul Educaţiei tocmai ce a decis să priveze zeci de mii de elevi de dreptul la educaţie, printr-un masacru al burselor şcolare, care se vor acorda pentru un număr mult mai mic de beneficiari, sub pretextul creşterii mediilor ca urmare a şcolii online. (...) Consiliul Naţional al Elevilor condamnă cu fermitate o astfel de modificare iresponsabilă şi inechitabilă şi solicită Ministerului Educaţiei să revină de urgenţă asupra deciziei în perioada imediat următoare, înainte de începerea semestrului al II-lea", au transmis reprezentaţii CNE.

Noile criterii de acordare a burselor pentru elevi:

Drept replică, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a transmis că bugetul pentru bursele elevilor este de aproape patru ori mai mare în acest an faţă de anul 2020, depăşind un miliard de lei. 

Mai mult, acesta adaugă că, în anul şcolar 2020-2021, 347.000 elevi au avut medii mai mari de 9.50, mult mai mulţi decât erau eligibili pentru bursele de merit în 2020 (când pragul era media 8,50). 

"Bursele de merit şi de performanţă sunt pentru cei mai buni. Pentru ceilalţi există burse de studiu, burse sociale, burse profesionale, bursa "Bani de liceu". În anul 2020 aveam burse de performanţă şi de merit derizorii, de câţiva lei pe lună. Am insistat să avem cuantum minim plătit de la buget pentru prima oară în istoria postdecembristă de 500 lei bursa de performanţă, 200 lei bursa de merit, 150 lei bursa de studiu, 200 lei bursa socială", a adăugat el.

Potrivit acestuia, bursa de ajutor social se poate cumula cu bursa de performanţă, cu bursa de merit sau cu bursa de studiu. Şi bursa profesională poate fi cumulată cu bursa de performanţă sau cu bursa de merit, a spus Sorin Cîmpeanu.

Explicaţiile lui Cîmpeanu:

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Asta-i culmea!
S-a-ntors lumea cu susu-n jos. Au ajuns repetentii, plagiatorii (Campeanu Sorin e unul din ei), analfabetii functional sa decida cine e elev emerit! O fi nevoie de bani, da' sa-i ia de la cei cu salarii/pensii nesimtite!
Postat 06 Ianuarie 2022, 05:33 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON