URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Februarie 2019, 16:08

Aproape 200 de turişti au fost recuperaţi de salvamontiştii bihoreni în anul 2018 (FOTO)

Anul trecut, salvamontiştii bihoreni au intervenit pentru salvarea a 193 de persoane accidentate sau rătăcite în munţii judeţului.

Potrivit raportului Serviciului Salvamont-Salvaspeo Bihor, o treime din oamenii salvaţi, mai precis 74, nu erau echipaţi corespunzător pentru drumeţiile montane, dovadă că încă mai este mult de lucru la educaţia turiştilor.

Lipsa echipamentului se vede şi în afecţiunile cele mai frecvente suferite de turişti: entorse sau fracturi ale membrelor superioare.

Şi vara, şi iarna

Din cei 193 de turişti, 52 au fost rătăciţi, toţi fiind recuperaţi fără afecţiuni. Totodată, din totalul turiştilor recuperaţi de pe munte, 161 au fost cetăţeni români, iar cei mai mulţi (113) au fost bărbaţi.

În privinţa vârstei, salvamontiştii bihoreni arată că au salvat cinci copii cu vârste sub 8 ani, 27 de copii care aveau între 9 şi 15 ani, 18 tineri cu vârste între 16 şi 20 de ani, şi 46 cu vârste între 21 şi 30 de ani. Alte 77 de persoane au avut peste 30 de ani, iar 20 dintre turiştii salvaţi au refuzat să-şi spună vârsta.

În privinţa distribuţiei pe anotimpuri a intervenţiilor montane, raportul Salvamont arată o situaţie echilibrată: 93 de intervenţii pe timp de vară, respectiv o sută pe timp de iarnă. Cele mai multe dintre accidentări s-au petrecut pe poteci turistice (83 la număr), iar alte 67 pe pârtii de schi amenajate. O persoană s-a accidentat pe un perete de escaladă, iar alte 17 în zona alpină.

Trasee... inteligente

Raportul Salvamont-Salvaspeo Bihor mai arată că, în 2018, salvamontiştii au avut 857 de operaţiuni, majoritatea de patrulare în zonele montane. Tot anul trecut, salvamontiştii au instalat 48 de indicatoare bilingve cu QR Code pe traseele turistice din zonele Padiş-Glăvoi (17 săgeţi), Defileul Crişului Repede – Şuncuiuş (15 săgeţi), Stâna de Vale (8 săgeţi), Vârtop (8 săgeţi), au amenajat un traseu turistic nou, în colaborare cu Primăria Bulz (Traseul Bulz - Munteni - Remeţi - Dealul Caprei - Floroiu - Vârful Pin - Vârful Scoroşet - Dealu Mare - Cătunul Făneşti - Valea Sărăcel - Bulz) şi au făcut amenajări tehnice de siguranţă la Canionul Peşterii Cetăţile Rădesei (sectorul inferior prevăzut cu lanţ).

La Stâna de Vale, ei au amplasat o hartă care să-i ajute pe turişti să se orienteze. De asemenea, angajaţii serviciului au remarcat şi curăţat zeci de trasee turistice.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON