URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 17 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Aprilie 2013, 13:38

Apendicita acută

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Apendicita acută poate apărea la orice vârstă, dar este mai frecventă la tineri şi mai rară la vârstele extreme, nefiind influenţată de sex (cu excepţia perioadei dintre pubertate şi 25 de ani, când apare în 2/3 din cazuri la bărbaţi). Perforaţia este mai frecventă la copiii mici şi la vârstnici, iar mortalitatea a scăzut constant, ca de altfel şi numărul de cazuri de boală.

Există unii factori, cum ar fi schimbarea obiceiurilor alimentare, alimentaţia mai echilibrată şi cu aport crescut de vitamine, care ar explica scăderea cazurilor, dar cauzele directe nu au fost elucidate. Se ştie că în ţările mai slab dezvoltate boala este mai rară. Simptomul iniţial este, în majoritatea cazurilor, durerea abdominală localizată în jurul ombilicului sau a stomacului, putând fi însoţită de senzaţia urgentă de defecaţie. Durerea nu este vie sau colicativă şi durează 4-6 ore, putând dispărea în cursul nopţii.

În momentul în care inflamaţia cuprinde şi peritoneul, durerea devine vie, permanentă, accentuată de tuse sau de diferitele mişcări şi este localizată la nivelul fosei iliace (în partea dreaptă a abdomenului şi în jos, deasupra rădăcinii coapsei). Lipsa poftei de mâncare, greţurile şi vărsăturile sunt alte simptome importante. Febra poate lipsi, sau dacă există este de 37,2-38 grade C, peste 38,3 grade C apărând în caz de perforaţie peritoneală. Diagnosticul se pune pe aceste simptome, fiind utile şi analizele de laborator, mai mult pentru excluderea altor boli care pot mima o apendicită acută.

Atenţie! Orice durere abdominală impune prezentarea la medic. Tratamentul apendicitei acute este chirurgical şi trebuie efectuat cât mai repede. Administrarea de antialgice este contraindicată, la fel şi antibioticele, laxativele sau clismele, datorită posibilităţii de mascare a perforaţiei sau a evoluţiei spre perforaţie. O mulţime de boli pot mima o apendicită acută, cele mai frecvente fiind colecistita acută, ulcerul perforat, pancreatita acută, ocluzia intestinală şi colica renală.

Reţineţi! Simptomele descrise apar la circa 50-60% din cazuri, putând exista şi forme atipice de boală, mai ales la copii şi bătrâni, dar şi la gravide. Statistic, sarcina se asociază cu apendicita acută într-un caz la 1.000 de sarcini, fiind cea mai frecventă afecţiune extrauterină care necesită intervenţie chirurgicală pe abdomen.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON