URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Martie 2017, 12:03

Apel la eco-civism: RER Ecologic Service îndeamnă orădenii să fie responsabili şi să colecteze deşeurile selectiv

Apel la eco-civism: RER Ecologic Service îndeamnă orădenii să fie responsabili şi să colecteze deşeurile selectiv PE DIN DOUĂ! Regula colectării selective a deşeurilor este simplă: încă din casele lor, orădenii trebuie să adune separat resturile menajere de cele care pot fi reciclate, cum sunt hârtiile, cartoanele, ambalajele, dozele de metal ori sticlele
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O obligaţie pentru toţi orădenii, colectarea selectivă este încă nerespectată de mulţi dintre locuitorii oraşului.

Ce nu ştiu orădenii care nu separă deşeurile menajere de cele reciclabile este că, aruncând deşeurile la întâmplare, compromit şi efortul vecinilor lor, dar mai ales şansa ca tarifele de salubritate să rămână la nivelul actual. Cu cât vor arunca mai multe gunoaie la halda ecologică, orădenii vor plăti mai mult...

Saci pentru toţi

Pentru funcţionarea sistemului de colectare selectivă, toţi cei care stau la case au primit de la RER Ecologic Service saci galbeni destinaţi exclusiv acestui tip de deşeuri, adică hârtii, cartoane, doze de metal, ambalaje, tetrapak-uri, plastice ori sticle.

Pentru orădenii care stau la blocuri, operatorul de salubritate a pus la dispoziţie, tot gratuit, containere şi pubele cu capace galbene, pe care a fost inscripţionat mesajul că sunt destinate exclusiv deşeurilor reciclabile.

Totuşi, mulţi orădeni continuă să-şi arunce deşeurile la întâmplare, ceea ce face inutil efortul celor care colectează selectiv. Asta pentru că, odată amestecate cu deşeurile menajere, reciclabilele sunt compromise şi nu mai pot fi revalorificate.

De-a valma, mai scump!

Din acest motiv, RER Ecologic Service face un apel la conştiinţa orădenilor, îndemnându-i să strângă selectiv deşeurile, mai ales că nu au nimic de pierdut, colectarea reciclabilelor fiind gratuită. Beneficii va avea însă întreg oraşul, pentru că regulile europene, transpuse în legislaţia naţională, prevăd că anual Oradea trebuie să reducă cu 15% cantitatea de deşeuri aruncată la halda ecologică, în caz contrar Primăria fiind obligată să plătească o contribuţie de 100 de lei pentru fiecare tonă de deşeuri peste limită.

În plus, din acest an, operatorii haldelor trebuie să plătească Administraţiei Fondului pentru Mediu o taxă de 80 lei pentru fiecare tonă de deşeuri depusă, bani care se recuperează, în final, tot de la cetăţeni. Aşadar, colectarea selectivă nu este doar o măsură prietenoasă cu mediul înconjurător, ci şi cea mai ieftină...


VOCEA STRĂZII

Ce îmbunătăţiri credeţi că ar trebui să aducă RER Ecologic Service în salubrizarea orădeană?

Muncitorii ar trebui să colecteze sacii galbeni, cu deşeuri reciclabile, săptămânal, nu o dată la două săptămâni, cum fac în prezent.
Ion Rusu

Să monteze camere de filmat şi să fie amendaţi toţi orădenii care aruncă gunoiul lângă tomberoane şi care nu sortează deşeurile.
Maria Costin

Eu, stând la casă, am primit saci pentru deşeurile reciclabile, dar sunt prea mici. Ar trebui să împartă saci mai mari şi mai mulţi.
Vlad Chelaru

Să folosească filtre când mătură noaptea străzile oraşului. Multe din utilaje doar ridică un nor de praf în spatele lor. Aşa nu se face curăţenie!
Radu Moş

Să spele şi marginile străzilor şi parcările de domiciliu din tot oraşul, măcar o dată pe lună. Se adună multă mizerie aici.
Carmen Costras

Ar trebui să facă mai multe campanii de informare despre cum să colectăm selectiv. Puţini ştiu regulile şi mai puţini le aplică!
Simona Crupaci

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Gunoiul e ...marfa
Total de acord cu conceptul de colectare selectiva.Doar agasante incep sa devina rugamintile si mai nou amenintarile legate de managementul gunoiului,amenzi,taxe,penalitati etc.Vom ajunge sa avem crize de constiinta si angoase cind vom arunca o hirtie la cos.Nu avem aceeasi crispare ecologista cind facem treaba mica si contaminam 10 litri de apa pentru citeva sute ml de urina.Referitor la deseurile reciclabile,firmele producatoare platesc o taxa fondului de mediu aferenta ambalajului in care isi vinde produsul.Din aceste taxe s-ar putea plati subventii colectorilor de deseuri.Daca un pet ar fi 0.5lei sa zicem, in loc de 0.05 garantat nu ar mai fi pet-uri peste tot.Dar e mai simplu cu amenzi,desigur...
Postat 05 Martie 2017, 17:56 de excalibur
Radu Moş
Ne inecam cu totii cu praf, acum, la venirea primaverii. Cine isi da pantofii cu crema si iese afara va observa ca dupa cateva sute de metri incaltamintea este deja prafuita. In strainatate e altfel. De ce e mizerie? De ce e mult praf? Pai in tarile din vest (chiar si in Ungaria care e cu multi ani inaintea noastra), se aspira praful, nu se matura, cu maturatul nu scapi de praf, doar il muti, se spala strazile. La noi insa, nu fac ce trebuie nici cei angajati de administratiile locale, nici simplii cetateni. La noi contractele de salubrizare sunt facute de-asa natura incat firma care are obligatia de a face curatenie prin oras sa nu fie trasa la raspundere daca nu isi face treaba. Unde mai pui ca isi iau si o gramada de bani pana la urma pentru nimic. Pe alesii nostrii ii doare in c*r si nici acolo. Alesii nu merg pe strada? Ei nu circula cu masina? Nu le este scarba de atata praf si mizerie? Cat timp le ia sa dea un telefon sa le spuna celor care se ocupa de curatenie ca ii ia mama dracului daca nu ies in oras sa stranga praful si mizeria? Nu fac asta pentru ca patronul firmei care presteaza le este prieten, coleg de partid, nas, fin, etc. Ei i-au dat contractul si tot ei si-au luat si spaga. De asta nu pot sa se impuna.
Postat 05 Martie 2017, 16:44 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON