URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Februarie 2024, 18:08

„Alo, vă sunăm de la Poliţia Locală...”. Orădenii, somați prin telefon să îşi salubrizeze terenurile neîngrijite

Poliţia Locală Oradea a somat anul trecut orădenii prin telefon să îşi salubrizeze terenurile neîngrijite.

Măsura a fost adoptată în premieră, în 2023, de către cei opt angajaţi ai Compartimentului Protecţia Mediului în relaţia cu 87 de orădeni, pentru a-i determina să îşi facă curăţenie pe terenurile pe care le deţin.

„Avem în acest compartiment opt poliţişti locali. Nu îi putem scoate în stradă să umble doar cu somaţii, pentru că nu ar mai fi cine lucra efectiv. Astfel, anul trecut am apelat în premieră la instrumentul notelor telefonice", a declarat directorului Poliţiei Locale Oradea, Samuel Milian, joi, în cadrul unei conferinţe de presă pe tema activităţii instituţiei în anul 2023.

Concret, poliţiştii locali au identificat proprietarii terenurilor neîngrijite şi i-au contactat telefonic ori prin email pentru a-i avertiza că riscă să fie amendaţi pentru că le-au lăsat în paragină. „La început oamenii sunt surprinşi să afle că sunt apelaţi de Poliţia Locală. Orădenii se aşteaptă direct la procese verbale sau să nu fie contactaţi deloc. În 90% din cazuri cei contactaţi au reacţionat pozitiv şi şi-au îndeplinit obligaţiile asumate telefonic", a spus Milian.

În cursul anului trecut, poliţiştii locali din cadrul compartimentului Protecţia Mediului au organizat campanii de informare, avertizare şi sancţionare a utilizatorilor serviciului de salubritate privind colectarea corespunzătoare a deşeurilor şi au propus spre supraimpozitare 16 terenuri ţinute libere de construcţii.

Potrivit raportului de activitate, aceştia au verificat salubritatea incintelor de deşeuri din zonele de blocuri, au făcut pânde pentru identificarea persoanelor care aruncă moloz şi gunoi pe domeniul public şi au verificat peste 2.200 de agenţi economici dacă deţin contracte de salubritate.

În urma controalelor, polițiștii locali au încheiat anul trecut 5.526 de procese verbale de contravenție și au aplicat amenzi în valoare totală de 2,2 milioane lei.

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
KP
Ii interesează de cetățeni in primul rând, apoi ii interesează sa avem un oraș curat. Parcul Petifi arată momentan ca după bombardament pt ca e in renovare. După cum ai văzut cetățenii care au fost sunați au răspuns pozitiv la apel. De unde au numărul de telefon, pai din cartea de telefoane.
Postat 17 Februarie 2024, 12:45 de Sandu2100
Îi fu-** grija de terenuri aflate în marginea orașului, ce își așteaptă "dezvoltatorii imobiliari".
Dar că, pe lângă șanțurile betonate și inutile din centrul civic e șantier de ani și ani nu-i doare, cu toate că 6 din 7 rigole din astea trebuiau să fie gata taman în decembrie 2022. De parcuri ce să mai spunem, că Petofi arată ca după bombardamentele de la Bahmut, iar celelalte și restul spațiilor verzi sunt amenajate de tot rah***. Bună întrebare pune "pinonel" și ar cam fi de lămurit cum e cu încălcarea legii privind datele personale ale oamenilor.
Postat 17 Februarie 2024, 09:15 de KP
Frate Milian, o intrebare:
De unde au comunitarii numerele de telefon? As prefera sa ne raspunda unul din sefii celor ,,n" parchete cu sediul in Oradea!
Postat 16 Februarie 2024, 20:13 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON