Pe 30 septembrie a expirat termenul prorogat în care proprietarii de clădiri au putut să obţină autorizaţia de securitate la incendiu, astfel că începând din 1 octombrie, cei care nu au acest document, riscă amenzi uriaşe.
"Conform prevederilor legale, punerea în funcţiune, fără obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, a construcţiilor şi amenajărilor noi ori a celor existente la care s-au executat lucrări de modificare/schimbare de destinaţie, atrage după sine aplicarea sancţiunilor contravenţionale, cu amenzi cuprinse între 20.000 – 50.000 lei", se arată într-un comunicat transmis de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana.
486 de cereri
Categoriile de construcţii şi amenajări care se supun avizării şi/sau autorizării privind securitatea la incendiu sunt menţionate în HG 571/2016. Printre altele, este vorba despre clădiri în care funcţionează sediile autorităţilor publice, locale şi centrale, activităţi de comerţ, activităţi culturale, centre de agrement (dacă au o suprafaţă mai mare sau egală cu 600 mp), clădiri în care se desfăşoară activităţi de învăţământ (dacă au o suprafaţă mai mare sau egală cu 150 mp), unităţile de primire turişti cu mai mult de 8 camere, clădirile civile subterane sau spaţiile publice subterane amenajate la subsol, demisol ori în pod (dacă au o suprafaţă mai mare de 100 mp), staţiile de distribuţie carburanţi ori sălile sportive cu o capacitate mai mare de 200 de locuri.
În acest an, ISU Crişana a înregistrat 486 de solicitări de emitere avize şi autorizaţii de securitate la incendiu. În urma verificării documentaţiilor tehnice şi a lucrărilor din teren, la nivel judeţean au fost emise 170 de avize de securitate la incendiu şi 111 autorizaţii de securitate la incendiu. Restul clădirilor, au constatat pompierii, nu aveau nevoie de aceste documente. ISU Crişana nu a transmis şi lista clădirilor care au obţinut autorizaţiile sau avizele.
"Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, personalul specializat a acordat asistenţă tehnică de specialitate în 1.780 de cazuri, persoanele responsabile primind îndrumare asupra aspectelor ce trebuie îndeplinite pentru a intra în legalitate", se mai arată în comunicatul ISU.
Pe de altă parte, din 1 ianuarie până pe 30 septembrie, pompierii bihoreni au derulat 1.221 acţiuni de îndrumare şi control, pe timpul cărora au aplicat 895 amenzi contravenţionale în cuantum de 1.829.500 lei.
Fără taxe
ISU Crişana şi-a reafirmat şi disponibilitatea pentru soluţionarea situaţiilor obiectivelor care încă nu au obţinut autorizaţiile sau avizele. "Totodată, menţionăm că obligaţia solicitării şi obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu revine, potrivit legii, beneficiarilor/investitorilor construcţiilor", se mai arată în comunicat.
Documentaţia tehnică, în baza căreia se emite autorizaţia de securitate la incendiu, trebuie întocmită, conform prevederilor legale, de către proiectanţi şi certificată de către verificatorii de proiecte, atestaţi. "Reamintim faptul că pentru obţinerea acestui act administrativ, instituţia noastră nu percepe taxe", a mai transmis ISU.
În cazul în care este constatată încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu, inspectoratele pentru situaţii de urgenţă pot decide oprirea funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor, sancţiune care nu este condiţionată de existenţa autorizaţiei de securitate la incendiu.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.