Anul acesta va fi pentru noi un fel de 1989, ne vom împărți viața în perioade raportându-ne la el - înainte de 2020 și după 2020. A fost anul cu muncă mai puțină, cu stat mult pe acasă, cu câștiguri mai mici, cu reașezări financiare, cu mai multă cumpătare, cu concedii pe apucate sau deloc. A fost și anul unei noi diviziuni între oameni - cei care cred și cei care nu cred în Covid, de parcă am vorbi despre o divinitate inventată acum mii de ani, în zorii întunecați și năclăiți de necunoaștere ai civilizației umane.
Pentru mine și pentru mulți alții ca mine, 2020 a fost și cel mai sărac în concerte din ultimii 25 de ani. Aveam niște ținte clare - trebuia să îi văd la Budapesta pe Kiss, în turneul de adio Kiss Kruise X, și pe Nightwish, speram să-i prind pe Greta Van Fleet undeva, prin Europa - plus alte ispite ce ar mai fi apărut pe parcurs. Dar totul s-a scufundat, iar la cum evoluează lucrurile, se pare că și restul anului va fi la fel de ratat. Sper ca 2021 să fie un pic mai bun cu noi.
Totuși, am motive de bucurie legate de două concerte ce vor avea loc în curând în București, ambele ținute de trupe din Oradea. Primul este concertul Celelalte Cuvinte ce va avea loc în Quantic Pub în 13 septembrie, iar al doilea e recitalul trupei orădene Mustang pe scena teatrului de vară „Mihai Eminescu” din Capitală, două zile mai devreme, în deschiderea legendarei Phoenix. Dacă pentru Celelalte Cuvinte prezența în București este o rutină, pentru tânăra formație Mustang evenimentul din 11 septembrie poate fi un moment de cotitură.
În concertul de la București, Mustang va lansa albumul de debut „Generații”, o producție 100% orădeană (textiera, compozitorul, muzicienii, studioul de înregistrare). În vremurile în care muzica iese tot mai des exclusiv în format digital și se lansează pe YouTube, Mustang a ales calea clasică - un CD și un booklet, ambele într-o ținută grafică excepțională, la cele mai înalte standarde ale industriei. O plăcere să îl atingi, să îl răsfoiești, să îl ai în mână, o formă imensă de respect pentru public.
Cele 10 melodii ale albumului „Generații” sunt proaspete și vii, versurile sunt simple, sincere și directe, sound-ul oscilează între rock clasic și pop-rock modern, iar execuția muzicală între excelent și impecabil. Albumul scoate la rampă o voce rock impresionantă, solistul Ioan Florea, cel în jurul căruia a fost creat proiectul Mustang, și care, prin acest material, sper că va ieși dintr-un nemeritat anonimat. Vă veți întreba pe bună dreptate unde a fost omul ăsta până acum, iar răspunsul îl puteți desluși printre versurile Danielei Florea, soția sa și principalul promotor al proiectului.
Așadar, Oradea va încerca în luna septembrie să cucerească prin muzică o capitală probabil ceva mai dezmorțită cultural decât restul țării. Vă recomand ambele concerte, cu mențiunea specială că Celelalte Cuvinte pregătește o „bombă” pentru concertul din 13 septembrie. Dar n-ați auzit de la mine.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.