URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Septembrie 2020, 12:35

2020, anul fără concerte

2020, anul fără concerte (foto: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anul acesta va fi pentru noi un fel de 1989, ne vom împărți viața în perioade raportându-ne la el - înainte de 2020 și după 2020. A fost anul cu muncă mai puțină, cu stat mult pe acasă, cu câștiguri mai mici, cu reașezări financiare, cu mai multă cumpătare, cu concedii pe apucate sau deloc. A fost și anul unei noi diviziuni între oameni - cei care cred și cei care nu cred în Covid, de parcă am vorbi despre o divinitate inventată acum mii de ani, în zorii întunecați și năclăiți de necunoaștere ai civilizației umane.

Pentru mine și pentru mulți alții ca mine, 2020 a fost și cel mai sărac în concerte din ultimii 25 de ani. Aveam niște ținte clare - trebuia să îi văd la Budapesta pe Kiss, în turneul de adio Kiss Kruise X, și pe Nightwish, speram să-i prind pe Greta Van Fleet undeva, prin Europa - plus alte ispite ce ar mai fi apărut pe parcurs. Dar totul s-a scufundat, iar la cum evoluează lucrurile, se pare că și restul anului va fi la fel de ratat. Sper ca 2021 să fie un pic mai bun cu noi.

Totuși, am motive de bucurie legate de două concerte ce vor avea loc în curând în București, ambele ținute de trupe din Oradea. Primul este concertul Celelalte Cuvinte ce va avea loc în Quantic Pub în 13 septembrie, iar al doilea e recitalul trupei orădene Mustang pe scena teatrului de vară „Mihai Eminescu” din Capitală, două zile mai devreme, în deschiderea legendarei Phoenix. Dacă pentru Celelalte Cuvinte prezența în București este o rutină, pentru tânăra formație Mustang evenimentul din 11 septembrie poate fi un moment de cotitură.

În concertul de la București, Mustang va lansa albumul de debut „Generații”, o producție 100% orădeană (textiera, compozitorul, muzicienii, studioul de înregistrare). În vremurile în care muzica iese tot mai des exclusiv în format digital și se lansează pe YouTube, Mustang a ales calea clasică - un CD și un booklet, ambele într-o ținută grafică excepțională, la cele mai înalte standarde ale industriei. O plăcere să îl atingi, să îl răsfoiești, să îl ai în mână, o formă imensă de respect pentru public.

Cele 10 melodii ale albumului „Generații” sunt proaspete și vii, versurile sunt simple, sincere și directe, sound-ul oscilează între rock clasic și pop-rock modern, iar execuția muzicală între excelent și impecabil. Albumul scoate la rampă o voce rock impresionantă, solistul Ioan Florea, cel în jurul căruia a fost creat proiectul Mustang, și care, prin acest material, sper că va ieși dintr-un nemeritat anonimat. Vă veți întreba pe bună dreptate unde a fost omul ăsta până acum, iar răspunsul îl puteți desluși printre versurile Danielei Florea, soția sa și principalul promotor al proiectului.

Așadar, Oradea va încerca în luna septembrie să cucerească prin muzică o capitală probabil ceva mai dezmorțită cultural decât restul țării. Vă recomand ambele concerte, cu mențiunea specială că Celelalte Cuvinte pregătește o „bombă” pentru concertul din 13 septembrie. Dar n-ați auzit de la mine.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON