URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Martie 2019, 11:48

13 incendii de vegetaţie în 10 ore, în Bihor: Au ars aproape 140 de hectare de teren!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pompierii bihoreni de la Detaşamentul 2 Oradea şi staţiile Ştei, Tinca, Beiuş, Aleşd şi Salonta au intervenit, duminică, între orele 13.40 şi 23.40, pentru a stinge nu mai puţin de 13 incendii de vegetaţie uscată.

Focuri aiurea

Potrivit unei informări transmise, luni, de maiorul Camelia Roşca, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, incendiile au izbucnit pe terenuri virane, terenuri agricole, păşuni şi păduri (litieră) situate pe raza localităţilor Oradea (Bulevardul Ştefan cel Mare), Fânaţe (comuna Câmpani), Finiş, Şoimuş (comuna Remetea), Peştere (comuna Aştileu), Aleşd (la cimitirul de pe strada Husia), Urvind (comuna Lugaşu de Jos), Salonta, Săldăbagiu de Munte (comuna Paleu) şi Sântion.

"Ca urmare a producerii acestor evenimente, au ars vegetaţia uscată şi lăstăriş, pe o suprafaţă totală de circa 136 de hectare şi litieră, pe o suprafaţă de aproximativ un hectar, pompierii militari reuşind să împiedice propagarea flăcărilor la coronamentul copacilor şi în unele situaţii, la gospodăriile populaţiei", a precizat Roşca în comunicat.

Incendiile au fost provocate, cel mai probabil, de utilizarea focului deschis în spaţii deschise fără respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor, în scopul igienizării terenurilor. Excepţie face incendiul produs la un teren agricol din Olcea, unde cercetările de la faţa locului indică faptul că ar putea fi vorba de o incendiere intenţionată.

A ars păşunea comunală

Pompierii de la Aleşd, în cooperare cu membrii Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Aştileu, au acţionat timp de aproximativ şapte ore pentru localizarea şi lichidarea incendiului produs la o păşune comunală din localitatea Peştere, reuşind să împiedice propagarea flăcărilor, care se manifestau pe circa 120 de hectare, la o pădure situată în apropierea focarelor de incendiu.

Pericolul mare la incendiile de vegetaţie uscată îl reprezintă nerespectarea distanţelor de siguranţă faţă de locuinţe, anexe gospodăreşti, depozite de furaje, păduri, plantaţii, reţele electrice, reţele de telefonie, sonde, conducte ce transportă gaze şi lichide combustibile, căi de circulaţie, fapt ce, în unele situaţii, a generat pe lângă pagube materiale şi efecte cum ar fi scoaterea din funcţiune a instalaţiilor electrice, de telefonie ori a afectat desfăşurarea în bune condiţii, a circulaţiei rutiere, periclitând siguranţa participanţilor la trafic.

Amenzi de 2.500 lei

Reprezentanţii ISU Crişana amintesc că, pentru a putea igieniza terenuri prin ardere, proprietarii trebuie să deţină un accept de la Agenţia de Protecţia Mediului precum şi un permis de lucru cu focul.

Emiterea permisului de lucru cu focul se face prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată în acest sens.

Conform legislaţiei în vigoare, deţinătorii legali de terenuri "nu ard miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă".

Arderea miriştii se poate face doar atunci când nu este vânt, când miriştea este parcelată în suprafeţe de maximum zece hectare prin fâşii arate.

Arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, a deşeurilor şi a altor materiale combustibile fără obţinerea permisului de lucru cu focul şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului, precum şi focul deschis la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agriole, păduri şi alte vecinătăţi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON