URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Decembrie 2013, 12:27

Vacanţă pe pârtie: La Arieşeni a început sezonul de schi!

Vacanţă pe pârtie: La Arieşeni a început sezonul de schi! PREGĂTIŢI CLĂPARII! Pârtiile de la Piatra Grăitoare aflate în administrarea Primăriei Nucet vor fi deschise vinerea aceasta, pe 20 decembrie, în timp ce vecinii din Alba au pornit încă din 8 decembrie teleschiul la vechea pârtie Vârtop 1
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

E iarnă, deci începe "migraţia" orădenilor spre Arieşeni, unde stratul de zăpadă este de o jumătate de metru, numai bun pentru pasionaţii sporturilor de sezon.

Chiar dacă pârtiile complexului Piatra Grăitoare, administrat de Primăria Nucet, se vor deschide abia cu câteva zile înainte de Crăciun, amatorii de schi ori snowboarding pot opta, între timp, pentru cele de dincolo de graniţa cu Alba, care au primit deja primii vizitatori...

Pregătiţi de distracţie

Ca în fiecare iarnă, majoritatea bihorenilor amatori de schi se duc nu foarte departe de casă, la Arieşeni-Vârtop, staţiune situată la graniţa dintre Bihor şi Alba, la aproximativ 120 kilometri de Oradea. Aici au fost amenajate trei pârtii. Cele mai vechi, Vârtop 1 şi 2, aflate pe teritoriul judeţului Alba, au fost deja redeschise.

Pe cea mai mare, Vârtop 1, lungă de 1.000 de metri, sezonul a început din 8 decembrie, spun reprezentanţii firmei Todea Turism, cea care administrează domeniul schiabil. Omologată în 2003, pârtia are o suprafaţă totală de 80.000 metri pătraţi, fiind dotată cu instalaţie de iluminat nocturn şi teleschi apt să transporte 800 de persoane pe oră. La fel ca în iarna trecută, tariful pentru o urcare este de 5 lei, respectiv 3 lei pentru copiii de până la 14 ani.

Pe pârtia Vârtop 2, lungă de 430 metri, deci potrivită începătorilor, o urcare cu teleschiul costă 3 lei pentru adulţi, respectiv 2 lei pentru copii, la fel ca anul trecut.

Nucetul, în întârziere

Din 2011, se poate schia şi pe un domeniu situat pe teritoriul Bihorului, realizat cu 24 milioane de lei în cadrul proiectului "Schi în România", finanţat de Ministerul Turismului. Orădenii care au plecat spre Piatra Grăitoare au fost însă dezamăgiţi: chiar dacă în zonă stratul de omăt este de 50 de centimetri, Primăria Nucet a decis să deschidă pârtiile abia pe 20 decembrie. Motivul? Atunci spune primarul Costel Sârghie că începe sezonul. "N-am crezut că va fi atâta zăpadă. Anul trecut n-a fost aşa!", explică edilul de ce n-a încheiat mai devreme contractul cu operatorul teleschiului.

Dotată şi cu instalaţie de nocturnă, pârtia este cea mai mare din zonă, având o lungime de 1.600 de metri, cu trei variante de coborâre, de diferite dificultăţi. O urcare cu teleschiul, care are o capacitate de 1.400 de persoane pe oră, este însă mai scumpă decât la vecinii din Alba: 7 lei pentru adulţi, 4 lei pentru copii. Dacă nu au echipament, turiştii îl pot închiria din centre specializate deschise la baza pârtiilor, tarifele fiind între 25 şi 35 lei pe zi, în funcţie de model şi de mărime, aceleaşi preţuri fiind practicate şi pentru închirierea plăcilor de snowboard, în timp ce închirierea unei sănii mari costă 15 lei.

O zi de schi

Prevăzători, amatorii sporturilor de iarnă s-au mobilizat din timp, rezervând deja aproape toate locurile de cazare la pensiunile din Arieşeni-Vârtop pentru perioada următoare. Asta chit că preţurile nu sunt deloc mici. Spre exemplu, la Skipass turiştii plătesc între 185 şi 200 lei pentru o cameră dublă, tarif ce include micul dejun şi accesul la saună şi piscină. În zonă pot fi închiriate camere duble, ce-i drept la pensiuni de două margarete, şi cu 50-60 lei, dar fără niciun alt serviciu inclus.

Dacă vor doar ieşiri de o zi, orădenii pot apela şi în acest an la firma Euromaidec care, începând din 21 decembrie, organizează în fiecare sâmbătă excursii cu autocarul. Pornirea se face dimineaţa la ora 7 din parcarea Spitalului Municipal, iar autocarul va mai lua schiori la 7.15 din faţa hotelului Ramada şi la 7.25 din Cantemir. O astfel de excursie costă 39 lei pentru adulţi, respectiv 35 lei pentru copiii de până la 10 ani. Întoarcerea de la munte se va face la ora 18, aşadar schiorilor le rămâne destul timp să încerce pârtiile.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
...sa va duca cu...
... cu tot cu ''partiile'' voastre, taranoilor, ghiolbanilor, *
Postat 03 Februarie 2014, 07:45 de Dreaq...
* cu muci
orice skior cat de incepator ar fi face undeva la 10 coborari pe zi..asta inseamna 70 de ron pe zi urcarile cu telescaunul..si ulterior coborare pe o partie de toata jena,neangrijita,denivelata etc etc...70 de ron inseamna16 euro pe zi pt o partie scurta ,urata si neingrijita...fratilor prefer sa dau 25 de euro pe zi pt zeci de km de partii ingrijite in slovacia ,polonia.Primaria din Nucet ..rusine..!!!!!
Postat 19 Decembrie 2013, 13:36 de rahat pe batz
Jasna sau Zakopane
Uau! 1600 de metri si cu Telescaun, tulai lele ! Bravo Ministerului! Mai bine face Telecabina pe distanta asta... Hai la inghesuiala Gheo! dam spaga si ne bagam in fata, doara nu stam ca fraierii cu belet la coada! Ia ce faina sa balangane telescaunu! Intr-o zona asemanatoare din Slovacia, Ministerul lor, prin fonduri UE a facut 35 de KM de partii de 5stele , zapada artificiala, telecaune, telecabine, + parcari. etc Oradeanu ce nu vrea sa mearga pe un drum cu hechiuri 3 ceasuri si sa nu gaseasca loc de parcare 2 ceasuri in Arieseni, merge fain frumos 400 km pana in Jasna SK sau Zakopane PL, are parcare,autobuze pana la partie, cazare cu 10 euro la pensiuni, acelasi pret pe urcare ca si la Arieseni si partii de calitate :)
Postat 19 Decembrie 2013, 11:13 de Dan
DnA?
Skipass a luat de la primaria nucet telescaunul..ei se ocupa de mantenantza,reparatii..si buna oranduire a telescaunului..pt asta primeste 15 mii de euro de la primaria nucet care se alege cu incasarile(7 lei pers urcarea)....la cati bani incasati partia arata ca un jeg..denivelata...e sub orice critica..d-nule primar..sa-ti bagi ratracul in fund daca tot sta degeaba!
Postat 18 Decembrie 2013, 22:00 de skioring
primaria
D-nule primar ..trageti cu ratracul ala macar de doua ori pe zi,nu faceti economie la motorina..ca la urcarea de 7 lei pt persoana vad ca nu faceti vreo reducere..daca tot e scump ,macar partia sa fie in conditii optime..ca e cea mai de * partie din romania...rusine !
Postat 18 Decembrie 2013, 21:55 de rahat
Tzaraneala
Sa inceapa tzaraneala...........
Postat 18 Decembrie 2013, 14:13 de Pisti
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON