URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Iulie 2010, 12:52

Universitatea din Oradea, de două stele

Coaliţia pentru Universităţi Curate (CUC) a lansat ediţia 2010 a Topului Integrităţii Universităţilor Publice. Dacă în 2009 Universitatea din Oradea a primit din partea CUC o singură stea, anul acesta instituţia orădeană a primit două stele, situându-se pe locul 30 din 42 de universităţi.

Spre deosebire de anul trecut, CUC n-a mai făcut un raport pentru fiecare universitate în parte, astfel că Universitatea din Oradea nu este pomenită decât în topul propriu zis. La modul general, raportul spune că "universităţile din România au evoluat mai ales la capitolul transparenţă şi prezenţă online", dar şi că "plagiatul rămâne în continuare o practică foarte răspândită şi la studenţi şi la cadre didactice".

Rectorul orădean, Cornel Antal, consideră cotarea cu două stele drept un lucru bun. "Totuşi, deşi CUC a promis că evaluarea din acest an va ţine cont doar de realizările de la ultima evaluare, din păcate şi în acest an am fost depunctaţi pentru greşelile din trecut. Ca o completare, considerăm noi, evaluările relevante sunt cele realizate de organisme specializate şi acreditate (ARACIS, CNCSIS etc.) după metodologii şi criterii transparente şi de către specialişti", a declarat Antal.

La fel ca Universitatea din Oradea, au mai primit 2 stele Universităţile Politehnice din Bucureşti şi Timişoara, Universitatea Ovidius şi cea Maritimă din Constanţa, Universitatea din Piteşti, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara, Universitatea Tehnică de Construcţii din Bucureşti, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj Napoca şi Universitatea Constantin Brâncuşi din Târgu Jiu.

În topul clasamentului se află Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, urmată de Universitatea de Medicină şi Farmacie Iuliu Haţieganu din Cluj Napoca şi de Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
@Calimero
Partial ai dreptate cu verificarile pe parcurs sau alte metode de evaluare moderne. Stiu foarte bine de ele. Dar daca studentii vin cu un bagaj matematic foarte redus din liceu si abia inteleg bazele unei discipline tehnice e aproape imposibil sa le ceri legaturi logice intre diverse aspecte tehnice. Nu prea cred ca poti face legaturi, de ex in literatura, daca nu stii citi. Din pacate studentii din ziua de azi, ma refer la unele specializari mai putin cautate, abia daca reusesc sa invete alfabetul tehnic. Ar fi ceva similar cu a-ti cere tie sa faci legatura intre legea 56/2001 si legea 134/2005 fara sa ai nici un fel de cunostinte juridice. Nu stiu daca ai inteles...
Postat 01 August 2010, 15:59 de Profesor
@stefan
Si daca-i ceva mai verde n-o uita pe Florina Chirila, daca tot esti la capitolul prostu nu e prost destul daca nu e si fudul. Si asta se joaca cu dosarele dupa bunul plac.
Postat 31 Iulie 2010, 08:05 de x
Sexi oradeanul antal ar face orice sa apara in presa, la tv sau radio. Cu orice subiect, oricat de tampit, cu riscul de a deveni de rasul tarii, cum ii trece ceva prin capul aerisit iese in presa!
Postat 30 Iulie 2010, 23:31 de un gojdist
bruiaj
Am crezut ca nu aud bine interviul de la Radio Actualitati in care dl Antal povestea aventurile sale cu un student care a incercat sa-l copieze si \"cercetarile\" pe care le face privind aparatura de bruiaj cu care incearca domnia sa sa stopeze fenomenul. Trebuie sa-l anunt ca am depasit perioada securista, lumea civilizata a descoperit metode noi de evaluare: verificarea pe parcurs, subiecte de analiza/sinteza, aplicabile si in termotehnica, in care studentului i se permite sa vina cu toata bibligrafia pe care si-o doreste, impoertanta nefiind capacitatea lui de memorare si reproducere a unui subiect ci modul de intelegere si abordare a problemei. Asa ca domnule rector incercati sa va abtineti in a deveni caraghios daca nu intelegeti fenomenul mai bine ocupati-va de ce cunoasteti.
Postat 30 Iulie 2010, 21:12 de calimero
Management de ”Sorbonica”. Ep. ”Omul potrivit, la locul potrivit!”
I. Cate ceva despre intelectualii (semi)tomnateci, dar competenți: Bococi Dana (șef Birou Programe și Proiecte CDI) și Vancea Cristian (consilier programe, dr. ing. CSII/III ....). 1. La ce vârste, au devenit cei doi ingineri? Bococi Marina Dana la 37 ani? 2. Dsoara Bococi, câte proiecte CNCSIS, verificate și vizate pozitiv de către cadre didactice universitare competente, a blocat, de când a fost numita șef serviciu Secretariat științific (2003)? Cine a propus-o, Cornele? II. In loc de concluzii: 1. ARACIS-ul, nu observa/depunctează, asemenea aspecte? 2. La nivel UE/international, nu se observa asemenea anomalii? 3. Ce pot învăța tinerii bihoreni, de la asemenea colaboratori apropiați de ai tai, Cornele?
Postat 30 Iulie 2010, 16:53 de stefan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON