URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Decembrie 2014, 17:08

Fata polară: O orădeancă are nevoie de voturile românilor ca să se întreacă într-un concurs extrem

Fata polară: O orădeancă are nevoie de voturile românilor ca să se întreacă într-un concurs extrem PREMIERĂ PENTRU ROMÂNIA. Dacă va reuşi să ajungă în concursul Fjallraven Polar, orădeanca Ioana Negruţ (foto) va fi prima reprezentantă a României din istoria acestei competiţii
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

N-a fost niciodată în ţările nordice, nu a condus niciodată o sanie trasă de câini, ba nici măcar nu prea poate pronunţa "Fjallraven", numele competiţiei extrem de dure la care vrea să participe. Dar toate acestea o fac şi mai ambiţioasă!

Ioana Negruţ, o orădeancă de 25 de ani, le cere românilor să îşi "cheltuie" câteva minute din viaţă pentru a-i da votul care s-o trimită la primăvară în tundra norvegiană, într-o cursă de patru zile, pe o lungime de peste 300 de kilometri, într-o sanie trasă de câini.

Pe cont propriu

"Vreau să am o viaţă la intensitate maximă, trăită cu pasiune şi în afara zonei de confort", spune Ioana Negruţ, pe un ton cât se poate de serios. Şefă de promoţie a Facultăţii de Ştiinţe Economice din Cluj, pe care a absolvit-o în 2011, tânăra a părăsit de mult "zona de confort".

La terminarea facultăţii a vrut musai să-şi continue studiile în Elveţia. A fost acceptată, dar n-a găsit o bursă pentru plata şcolarizării. "Părinţii mei au luat un credit ca să-mi dea bani cât să-mi ajungă trei luni. Şi am plecat, plină de speranţă şi incertitudine", povesteşte Ioana. Şi s-a descurcat: şi-a găsit un job chiar la universitatea unde învăţa, iar acum este asistent. De trei ani, se întreţine singură în Zurich, convingându-se că niciun vis nu este irealizabil.

Alegere subită

Ioana poate spune că în Elveţia a descoperit gustul aventurii. A făcut numeroase drumeţii în Alpi, unde s-a apucat de "via ferrata", un tip aparte de căţărări pe munte, în zone foarte stâncoase. "Aşa mă deconectez de la toate problemele, pentru că acest sport necesită multă concentrare şi atenţie", explică tânăra.

În urmă cu câteva săptămâni, în timp ce se "dădea" pe internet, a aflat, din întâmplare, despre concursul Fjallraven Polar, organizat în Scandinavia de un producător de echipamente sportive ce poartă acest nume. Concursul constă într-o cursă de 330 de kilometri pentru sănii trase de câini, pornind din Signaldalen, nordul Norvegiei, până în Jukkasjarvi, Suedia.

Întrecerea este deschisă "oamenilor normali, cu locuri de muncă normale", pentru ca aceştia să prindă curaj să descopere frumuseţea vieţii sălbatice pe timp de iarnă, dar şi să afle că oricine poate trece printr-o astfel de aventură, dacă este echipat adecvat şi are cunoştinţele necesare. Aproape instantaneu, Ioana a şi decis să se înscrie.

Sanie cu zurgălăi

În concurs, singurul mijloc de transport permis este sania trasă de câini. Ioana n-a mai condus niciodată un astfel de atelaj, dar nici nu se teme de necunoscut. "Există profesionişti care te asistă şi instructori care te învaţă cum să comunici cu câinii", explică ea, adăugând că specialiştii intervin doar în cazul în care concurenţii nu se descurcă singuri. În rest, fiecare este pe cont propriu!

Timp de patru zile, participanţii vor vedea numai zăpadă şi, bineînţeles, vor dormi tot în zăpadă, în cort. Echipamentele necesare - haine, rucsaci şi cort - vor fi asigurate de organizatori, care vor plăti şi transportul concurenţilor spre Norvegia, iar apoi spre casă.

Singurul impediment pentru Ioana este că, odată ce s-a înscris în concurs, are nevoie să fie şi selectată. În concurs sunt acceptaţi doar 20 de oameni din lumea întreagă. Fiecare pretendent a trebuit să posteze pe site-ul evenimentului un clip video şi un text prin care să argumenteze că merită să devină concurent, iar organizatorii vor alege 10 dintre ei. Ceilalţi 10 vor deveni automat concurenţi, în baza voturilor pe care le vor primi de la vizitatorii site-ului.

Votaţi Ioana!

Dintre cei 20 de concurenţi, 18 vor fi din Suedia, Norvegia, Finlanda, Danemarca, ţările Benelux, Germania, Marea Britanie şi SUA (state cu locuri asigurate din start), iar ceilalţi doi din "Alte ţări", categorie ce cuprinde şi România. Până vineri, în concurs erau 112 înscrişi din "alte ţări", iar orădeanca, de altfel singura româncă doritoare, era clasată pe locul 28 după numărul de voturi primite. Ioana mai poate fi votată până pe 12 decembrie, aşa că are şanse reale să urce în topul clasamentului şi, de ce nu, să se claseze între primii doi pretendenţi, pentru a fi admisă în concurs.

Românii care vor să o susţină prin noi voturi trebuie doar să intre pe site-ul www.fjallravenpolar.com. Pot vota doar cei care au un cont activ de Facebook. "Îi rog să mă ajute, mult-mult de tot. Deja încerc să-mi imaginez experienţa pe care aş putea s-o am. Ger, nas roşu, cort, sănii, competiţie, natură superbă, epuizare - sunt lucruri care mă fac să simt că trăiesc", e entuziasmată tânăra orădeancă.

Speră din toată inima că va ajunge să trăiască marea aventură a vieţii, doar să fie ajutată de ai ei cu un simplu click. Se poate?...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Re: Anton
Anton, cel care-si toarna-n fund beton !!! Jos cu cersetorii !!!
Postat 02 Decembrie 2014, 19:46 de WinDos
bravo
Bravo Anton ! Ce sa faci lumea e invidioasa, ipocrita, proasta,frustrata !
Postat 02 Decembrie 2014, 12:48 de ScristY
Windfund
Se citește pe naiba de te ducă :))) infect esti
Postat 01 Decembrie 2014, 21:33 de Anton
Pt inteligentul windos(fund)
Idiotule iti cerea sa cheltui câteva minute din kkt-ul ala al tau de viața sa-i oferi un vot.Daca te plictisesti fa altceva,scri doar sa te afli in treaba,intunecatule
Postat 01 Decembrie 2014, 20:59 de Anton
Votarea continua
Nu stiu cine-i tipa,dar ideea sau/si visul ei am sa le votez ! Bravo!
Postat 01 Decembrie 2014, 20:43 de User anonimizat
vot contra vot
Pai vad ca e DIASPOREANA! Pe cale de consecinta sa o ajute DIASPORA! Ca am inteles ca si-au luat tara inapoi! Hai cu banul la Ioana! Sau sa o sponsorizez Werner ca precis i-a dat votul! Vot contra vot!
Postat 01 Decembrie 2014, 20:37 de TDS
Se citeste voturi in loc de bani !!!
.
Postat 01 Decembrie 2014, 18:41 de WinDos
Si vrea bani de la noi pentru fitele ei ???
"N-a fost niciodată în ţările nordice, nu a condus niciodată o sanie trasă de câini, ba nici măcar nu prea poate pronunţa "Fjallraven", numele competiţiei extrem de dure la care vrea să participe. Dar toate acestea o fac şi mai ambiţioasă!" ... cam cat de nesimtita esti sa cersesti de la oradeni bani, ca tu sa te poti inscrie intr-o competitie de care abia ai auzit ??? Daca e sa dau bani, atunci ma ofer ori unui amarastean sadea ori unuia care e cu mult peste medie cu capul !!!
Postat 01 Decembrie 2014, 18:37 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6253 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON