URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Iulie 2012, 08:29

Aquapark-ul se amână! Adjudecat pe bani puţini de o firmă din Bucureşti, proiectul e de mântuială

Aquapark-ul se amână! Adjudecat pe bani puţini de o firmă din Bucureşti, proiectul e de mântuială LA SCĂLDAT. Municipalitatea era atât de hotărâtă să deschidă lucrările la complexul Nymphaea încă din vara aceasta, încât a vrut să ţină ştrandul municipal închis, pentru a face loc şantierului. Ştrandul a fost redeschis cu întârziere, abia la jumătatea lunii mai, la intervenţia BIHOREANULUI, care a atras atenţia că, datorită procedurilor birocratice, licitaţia va avea un câştigător abia în toamnă. Iată că termenul va fi decalat şi mai mult...
Aquapark-ul se amână! Adjudecat pe bani puţini de o firmă din Bucureşti, proiectul e de mântuială LA LOC COMANDA! Municipalitatea a realizat în ultima clipă, chiar înaintea licitării construcţiei aquapark-ului conceput după planurile firmei Arcadia Engineering, că viitorul complex Nymphaea va fi frumos, dar păgubos. Parcarea, intrările, trotuarele şi vestiarele sunt subdimensionate, toaletele şi instalaţiile de pompare a apei sunt prea departe de bazine, şi aşa mai departe...
Aquapark-ul se amână! Adjudecat pe bani puţini de o firmă din Bucureşti, proiectul e de mântuială LUMEA APELOR. Aquaworld Budapesta, proiectul din experienţa căruia vrea să se inspire municipalitatea orădeană, este cel mai mare parc acvatic din această parte a Europei. Investiţie a lanţului hotelier Ramada, aquapark-ul este parte integrantă a unui proiect în valoare de 17 miliarde de forinţi şi numără 21 de piscine dispuse pe o suprafaţă de 8,6 hectare de teren
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Programată pentru vara acestui an, licitaţia pentru construirea viitorului aquapark Nymphaea pe amplasamentul actualului ştrand municipal a fost amânată. Primarul Oradiei a vizitat în urmă cu două săptămâni cel mai mare aquapark din Ungaria şi s-a întors hotărât să dea proiectul la refăcut.

"Ar fi fost o prostie să licităm lucrarea după actualul proiect. Trebuie să facem unele modificări pentru optimizarea lui, astfel încât acesta să ne aducă venituri şi să nu fie o povară pe buget", zice Ilie Bolojan.

05 janossy peter samuel.jpgCalitate după preţ

Adjudecat la circa 30.000 de euro, echivalentul a 10% din valoarea estimată, proiectul viitorului Complex Wellnes Termal Nymphaea din ştrandul municipal este de o calitate direct proporţională cu preţul. Primarul Ilie Bolojan a vizitat în urmă cu două săptămâni aquapark-ul lanţului hotelier Ramada, Aquaworld Budapesta, şi este hotărât să dea la refăcut întreg proiectul conceput de firma bucureşteană Arcadia Engineering. Încă de la prima aruncătură de ochi, echipa de arhitecţi maghiari condusă de Janossy Peter Samuel (foto), o somitate în domeniu, a găsit proiectului mai multe bube decât unui bolnav de pojar.

Ca să nu se ajungă în situaţia de a investi 15 milioane de euro, jumătate fiind bani atraşi din fonduri europene şi jumătate împrumutaţi de municipalitate, într-un proiect falimentar, primarul a blocat domersurile pentru organizarea licitaţiei. Proiectul, vechi din 2009, va fi adaptat la noile cerinţe până în iarnă, după care va fi licitat astfel încât lucrările să poată începe în primăvara lui 2013. "Nu trebuie să inventăm noi apa caldă. E de-ajuns să ne uităm ce au făcut alţii bine", spune Bolojan.

Culmea, primarul nici măcar nu este supărat pe firma care a făcut proiectul de mântuială. "Nu se pune problema de rea-credinţă. Sunt lucruri de fineţe la care, efectiv, nu s-au gândit. Adevărul este că specialiştii unguri sunt mult mai experimentaţi, pentru că ei au lucrat ani de zile în cadrul unui program naţional axat pe construirea de aquapark-uri". Edilul spune că echipa care a revăzut proiectul are deja în spate experienţa a nu mai puţin de patru aquaparkuri construite, aşa că i-a fost uşor să identifice problemele din proiectul orădean. Care sunt nu puţine...

05 Marius Mos.jpgÎntâi, confortul!

Prima problemă care le-a sărit în ochi ungurilor a fost subdimensionarea unor facilităţi aferente parcului. La un aflux estimat de 2.500 de vizitatori pe zi, executantul proiectului a rezervat doar 230 de locuri de parcare, 140 de dulăpioare în vestiare, respectiv intrări şi căi de acces late de doar câţiva metri. "Dacă proiectul ar fi fost implementat în această formă, aglomeraţia le-ar fi provocat clienţilor o stare de disconfort. Nimeni nu vine la aquapark să se înghesuie la intrare", explică Marius Moş (foto), directorul interimar al Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională (DMPFI).

Mai mult, din neglijenţă, dacă nu din încredere oarbă în buna-creştere a scăldătorilor, proiectantul a prevăzut WC-uri numai în vestiare. "Ungurii ne-au atras atenţia că toaletele sunt prea departe. Dacă oamenii văd că acestea sunt la o sută de metri de bazine vor fi tentaţi să folosească alte locuri", spune Moş cu subînţeles. Aşa că Primăria va construi grupuri sanitare suplimentare în ştrand.

Chichiţe de meseriaşi

Printre modificările pe care municipalitatea vrea să le aducă proiectului iniţial se mai numără: unificarea bucătăriei celor două restaurante pentru un plus de eficienţă, dispunerea zonei de fitness şi bowlling astfel încât să fie deservită de o singură recepţie, dispunerea barului de incintă astfel încât acesta să aibă vedere spre grădină, şi nu spre anexa tehnică, aşa cum era prevăzut iniţial! "Proiectul făcut de firma Arcadia Engineering a fost suficient de bun ca să atragem finanţare europeană, dar nu suficient pentru a putea fi administrat în mod eficient", spune Moş. Iar exemplele sunt destule...

Verificările ulterioare au scos la iveală faptul că, în loc să fie prevăzute la nivelul podelei, unde pot fi uşor ascunse privirii, instalaţiile de aer condiţionat necesare pentru prevenirea apariţiei condensului în bazinele acoperite erau mascate lângă tavan. Dacă acest lucru nu ar fi afectat în mod direct costurile de exploatare a ştrandului, faptul că pompele de recirculare a apei erau prevăzute la distanţă faţă de bazine ar fi umflat în mod cert factura de curent. La fel, măsura îngropării reţelelor, uneori chiar pe sub bazine, ar fi crescut şi mai mult costurile de întreţinere.

"Ungurii ne-au sugerat să amenajăm sub bazinul principal un spaţiu tehnic de mari dimensiuni pe unde să treacă toate ţevile şi instalaţiile. Aşa, orice problemă se iveşte poţi interveni rapid şi discret fără să te apuci să sapi şanţuri, să spargi bazine şi să dai peste cap toată activitatea aquapark-ului", zice Moş.

Încă un bazin olimpic

Fără să ţină neapărat să dea lecţii de eficienţă DMPFI, consulanţii maghiari au atras atenţia că, în ciuda investiţiei majore, aquapark-ul nu are niciun singur bazin de dimensiuni olimpice, care să poată fi folosit la competiţii sportive, atrăgând notorietate şi venituri suplimentare centrului Nymphaea. "În momentul de faţă bazinul mare este prevăzut cu cinci culoare de înot, ceea ce este prea puţin pentru un bazin de dimensiuni olimpice. Numărul culoarelor va fi majorat la şapte, ca să poată fi omologat pentru întreceri oficiale", spune primarul. Bazinul olimpic va fi dispus astfel încât în jurul său să poată fi montate oricând tribune pe structură uşoară pentru spectatorii veniţi să asiste la competiţii.

"Toate aceste modificări din proiect se vor face fără a afecta costul final. Pentru fiecare cheltuială suplimentară vom tăia altele, astfel încât să ne închidem pe sumele deja aprobate", afirmă edilul. În ceea ce priveşte costurile reproiectării, estimate la câteva mii de euro, municipalitatea este dispusă să şi le asume cu titlu de investiţie în viitoarea sa afacere.

Deşi s-a ales cu un proiect de mântuială, Primăria e convinsă că a făcut o afacere bună. În fond, a reuşit să atragă în oraş investiţii de 15 milioane de euro. Iar la final, va fi o treabă de calitate...


"Nu se pune problema că, aşa cum a fost gândit, aquapark-ul nu ar putea funcţiona. Dimpotrivă. Problema este că ar funcţiona dar ne-ar toca o grămadă de bani"
Marius Moş


WELLNESS NYMPHAEA
Aquapark de Oradea

Conceput dintr-o ambiţie a municipalităţii de a oferi orădenilor condiţii civilizate de scaldă, fără a mai bate drumul de Hajduszoboszlo (Ungaria), viitorul aquapark va fi amenajat din temelii pe amplasamentul actualului ştrand municipal, ale cărui bazine vor fi dezafectate integral. În locul lor se vor construi 14 bazine noi şi 12 aquatobogane. Aquapark-ul va funcţiona inclusiv iarna, având o clădire de bazine acoperite împărţite pe zone cu specific family, relax şi adventure.

Proiectul mai cuprinde un centru multifuncţional cu zonă SPA, fitness şi altele, un complex comercial, terenuri de sport şi zone verzi. Valoarea totală a investiţiei, care va trebui implementată în 24 de luni, se ridică la 88,3 milioane de lei, din care 38,9 milioane de lei este contribuţia municipalităţii iar diferenţa este acoperită din fonduri europene.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
bai gunoiule,
de tzeparii din ungaria ce sa mai spunem ?? de aici au fost alungati o gramada. altii nu mai au ce cauta pe aici.
Postat 20 Iulie 2012, 19:42 de test
stupizi in continuare
Acei 30.000 de euro care in cel mai rau caz ar trebui cheltuiti pe un proiect nou, ne costa intr-adevar pe fiecare de-o sa murim de foame. 0.16 Euro/ cap de contribuabil. Intr-adevar, e un pret mult prea mare pentru un confort MULT sporit. Si in plus, acel confort va aduce turisti, care vor aduce MULT (FOARTE MULT) peste cei 0.16 EURO cu cat vom contribui fiecare. Dar ce ma mai mira, am citit cu ceva timp in urma un postangiu foarte revoltat ca trebuie sa plateasca 100 ron/an (8 RON/LUNA) pentru a avea parcarea in fata blocului asigurata. Traiesc din pacate intr-o tara plina ochi de oameni tampiti.
Postat 20 Iulie 2012, 02:38 de Marius
stupizi
Citesc comentariile de mai jos si raman socat. Oameni buni, voi ori aveti o problema grava, ori nu sunteti sanatosi mental. Da, proiectul actual a avut unele lacune. Si da, primarul si-a dat seama de aceste lacune si LE RE ZOLVA ! Suntem un popor care a tampit odata cu trecerea anilor. Daca nu se face nimic, e problema de ce nu se face. Daca se face ceva si prost, e problema de ce se face prost. Daca se face ceva mai bine decat era prevazut in proiectul initial, e problema ca de ce se face mai bine. Tind sa cred ca sunt oameni care sau se plictisesc crancen sau sunt (desi am crezut ca s-au evaporat de la ultimele alegeri) postaci PDL-isti sau PPDD-isti. Alina si Andreea, mutati-va voi intr-un oras in care primarul va aproba proiectul asa cum e el, desi cu lacune majore cunoscute, pentru a nu mai cheltui 30.000 euro - nici 1% din valoarea intregului proiect. Dar banuiesc ca voi ati construit autostrazi si aquaparkuri si va pricepeti mai bine. Meditati putin la ceea ce ati scris, si daca nici dupa meditatie nu va dati seama ca sunteti o prosti (sau proaste dupa caz), chiar aveti o problema
Postat 20 Iulie 2012, 02:32 de Marius
io
@Alina si Andreea ....aveti dreptate partial...in loc sa se dea proiectele la firmele din Oradea...vin cele din Bucuresti care nu au nici o treaba...atata doar ca acolo se invart rotile....banii care i-au luat..30.000 E reprezinta 10% din valoarea reala...dar asa face dl primar....\"negociaza\" la maxim proiectarea parca acolo sunt sumele\" colosale\" si nu partea de executie unde se fac adevaratele manevre...firmele de proiectare din Oradea au de suferit...platesc impozite si castiga cele din Bucuresti...oricum proiectarea in faza SF ...a devenit baza de decontare astfel incat necesita timp si implicare aproape cat faza PT.. daca vrei sa ai costuri reale...si daca in primarie lucreaza vreun departament sunt cei de la finatari...in rest ....
Postat 20 Iulie 2012, 01:10 de io
@kaboou
Apropo de ungaria si vecinatatea ei.... bati un apropo pt ca acolo e in plina desfasurarea, vinatoarea de nazisti ?
Postat 19 Iulie 2012, 20:04 de fuel
Oradea
@ Ai dreptate, judetul Bihor inafara de litoral are de toate, dar trebuie sa le punem in valoare.
Postat 19 Iulie 2012, 10:05 de 401
@ORADEA
Revino in lumea reala dragule, ca esti in lumea viselor ca ziaristii care au scris articolele citate de tine.Timisorenii se lauda ca la ei se va deschide cel mai mare aquapark din Europa de Est.Nici nu e gata si deja e cel mai mare si cel mai tare...Marimea si importanta unei statiuni este data in primul rand de capacitatea de cazare.Fara asta nici nu ai ce discuta.Baile Felix are o capacitate de cazare de 8000 de locuri si asta face diferenta.Plus baza de tratament foarte bine pusa la punct.Anul trecut s-a inaugurat in Felix primul hotel balnear de 4 stele din Romania, iar in curand se va inaugura un altul de 5 stele pentru ca este cerere(vin straini care cer asa ceva, nu este un moft!).Asta este realitate concreta nu cai verzi pe pereti.O zestre care se face in timp, cu multi bani si pe baza unei cereri de piata.Ia da tu o fuga pana in Felix si cauta un loc de cazare, sa vedem daca gasesti..Oradea si Bihorul merg si vor merge bine pt ca au o zestre cum putini au:munti, dealuri, campie, apa termala si mai nou delta, plus ca este la un pas de Ungaria.Ai ce face si unde sa mergi.
Postat 19 Iulie 2012, 01:53 de Boom
Vor mai cheltui 5% din valoarea finantarii
Faptele fac diferenta: Primaria plateste din banii Dvs. Daca proiectul nu a fost bun e vina echipei tehnice din primarie care si-a luat salariile. Apoi onorabilul Bolojan de ce nu spune ce tip de proiect a folosit pentru obtinerea finantarii: Era nevoie numai de un studiu de fezabilitate nu de proiect tehnic. Oricum pentru licitatie trebuie facuta Documentatia Tehnica de Autorizare a Constructiei (DTAC) care inlocuieste proiectul tehnic. Cu alte cuvinte primaria intai a platit bani pentru ceva gresit apoi palteste din nou. Din banii Dvs. Iar despre AquaPark, probabil se va finaliza in al treilea mandat al lui Bolojan. Pe pariu!
Postat 18 Iulie 2012, 23:59 de Andreea Ionescu
strand iosia
da de strandul Iosia ce ziceti/,ce ziceti sa ma duc duminica acum vreo 3 saptamani si sa gasesc apa in bazine pana la genunchi si pe deasupra si murdara. e foarte bine administrat.....vai si amar
Postat 18 Iulie 2012, 18:25 de aa
nu te agita degeaba ORADEA
chiar daca se aman pentru un an constructia tot se va face. Si fii pe pace ca vor fi si turisti destui. Felixul e plin si se inghesuie lumea in 2-3 stranduri. Se finalizeaza anul asta un aqua-spa privat, anul viitor felixarium etc. Don't worry daca altii s-au miscat mai repede. Satu Mare oricum nu mai avea niciun strand de foarte multi ani. Bravo lor.
Postat 18 Iulie 2012, 14:56 de ady
ORADEA, BIHORUL SI FELIX ul sunt "pierdute". DE CE?
Nu va mai venii nimeni sa se bucure de apa asta termala de aici din zona noastra. TEAPAAAAAAAA ORADENILOR. Cum de ce? Pai nu mai are rost distanta. Iata: aia din SM care nu mergeau in UNGARIA la Hajdu nu mai au de ce sa mearga nicaieri ca o sa fie full de stranduri ternale (gazetanord-vest.ro/2012/07/15/vesti-bune-lucrarile-la-strand-au-fost-finalizate-vezi-ce-s-a-realizat/ + satumareonline.ro/cp/8/3376/Aquaparc-în-Pădurea-Noroieni---VIDEO - asta e de aprox 9 mil EUR), aia din CJ nici atat (ziuadecj.realitatea.net/economie/complex-aqua-park-de-13-milioane-de-euro-la-cluj--94739.html + ) si restu se descurca cumva. A RAMAS DE CACAO SI DE CARUTA ORADEA!!!!!!!!!!!!!!!!! Numa fetiscana aia Delia, reprezentanta parcului industrial viseaza ea investitii. In rest, cine vrea sa faca ceva plecati in strainanate, sau macar in Bucuresti, la Brasov, sau Cluj sau Timisoara. Si Sibiul merge. Oradea. HAHAHA!
Postat 18 Iulie 2012, 12:08 de ORADEA
somitate
Interesanta somitate in fotografie... O fi vre-un nobelist
Postat 18 Iulie 2012, 11:43 de somitate
ooook....
cu alte cuvinte geniala echipa a lui bolos, cu el in frunte, si mai presus de orice, din banii oradenilor, au aruncat 30.000 de euro pe un proiect de k_k_t. Ori nu au stiut ca e slab (si e grav pt ca inseamna ca nu se consulta cu specialisti), ori au stiut dar au tacut (ceea ce e si mai grav, asta inseamna ca si-au luat partea leului din cei 30.000). Iar acum, tot din banii nostri, o sa mai cheltuie "cateva mii de euro" (cam tot 30.000... daca nu mai mult) si uite-asa o sa isi rotunjeasca din nou veniturile, iar buzunarele noastre vor fi mai goale. Si acum intrebarea finala: daca un proiect de * necesita 15 milioane de euro pt construire, cat o sa coste unul bun???? Dar se pare ca logica noastra nu e sanatoasa: dl. primar zice ca ce cheltuim in plus in cosul A, taiem din cosul B...... Stiti care e cosul B? Raspuns: Buzunarul oradenilor.
Postat 18 Iulie 2012, 10:23 de alina
aquapark
Daca va fi facut acest aquapark,Oradea va devenii un oras foarte atractiv pentru turisti.Aquapark-ul,cetatea si gradina zoologica sper sa fie trei obiective cu care oradenii sa se mandreasca,dar mai avem de asteptat !
Postat 18 Iulie 2012, 09:51 de oradean
excelenta ideea cu bazinul olimpic
super ideea cu bazin olimpic, se vad si rezultatele cu actualu bazin olimpic ca singuru sport de echipa de la olimpiada este polo. men sana in corpore sano.
Postat 18 Iulie 2012, 08:41 de someone
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON