URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Octombrie 2013, 09:03

Zâzanie şi blocaj

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bolojan şi Popa s-au certat la cuţite! Aşa putea suna titlul unei ştiri, zilele trecute, când s-a produs zavera, dacă măcar unul din cei doi ar fi recunoscut-o. Că n-au făcut-o nu înseamnă însă că păruiala n-a existat.

Cei doi lideri nu s-au păruit pe funcţii. Acesta e un lucru bun. Miza, iar ăsta e alt fapt pozitiv, o reprezintă cele câteva zeci de milioane de euro pe care UE ni-i oferă prin Programul Operaţional Regional, iar primarul Oradiei şi preşedintele Consiliului Judeţean nu s-au înţeles cine să ia fondurile. Pentru că nici măcar banii europeni nu-s fără măsură şi nu ajung şi pentru municipiu, şi pentru judeţ.

Experimentat, ştiind că un proiect are şanse sporite dacă şi-l asumă entităţi mai mari, primarul ar fi vrut ca proiectul iniţiat pentru o centură metropolitană să fie susţinut de Consiliul Judeţean. Preşedintele CJ l-a refuzat, ştiind că mai aproape îi este cojocul decât cămaşa. Chiar dacă el l-a lansat pe fostul consilier local din Aleşd în fruntea judeţului ca prefect, în urmă cu vreo opt ani, acum Popa e cel care are nevoie ca de aer de afirmare. În condiţiile în care la instalare a preluat nişte proiecte încurcate de predecesorul său (transformarea fostei Garnizoane în Muzeu e doar unul), iar până acum s-a dovedit inapt să le descurce, dar şi pentru că s-au dus vremurile când judeţele primeau bani de la Guvern (aşa cum a "adus" el pe când "baron" peste Bihor era Kiss), şansa de a arăta că nu stă degeaba în fruntea judeţului depinde exclusiv de banii de la UE. Aşa că şi-a promovat propriile proiecte, pentru nişte drumuri judeţene.

Popa are ghinionul că, pe cât de seducător şi util e proiectul lui Bolojan, cele ale CJ par fără mare miză. Poate, dincolo de faptul că vor asigura pentru o vreme front de lucru unor asfaltatori, chiar sunt! Dar Popa nu are alternativă din moment ce, practic, proiectele "sale" au fost dictate de o nouă regulă a UE, cum că nu pot fi finanţate decât drumuri judeţene care s-ar lega de altele, din alte judeţe, creând rute regionale.

Baiurile preşedintelui PNL Bihor sunt cât casa. Poate fi perceput că-i dă la gioale lui Bolojan şi prin acesta orădenilor, deşi în realitate chiar trebuie să se îngrijească şi de restul bihorenilor. Poate fi privit chiorâş, ca lider al unei troici formate împreună cu Mang (şi el oponent al proiectului lui Bolojan) şi cu Kiss (satisfăcut că loveşte doi liberali dintr-o pălitură). Poate fi bănuit că de fapt este şef al CJ doar cu numele, fiindcă până acum, oricât doare, cu excepţia pasiunii pentru turism, nu se vede nicio direcţie pe care s-o fi imprimat el judeţului.

Cornel Popa e victima propriei inacţiuni şi propriilor erori. Ocupă funcţia de aproape un an şi jumătate, dar nu o exercită. Doar se amăgeşte că i-a lăsat fără atribuţii pe Mang şi Kiss când, de fapt, puterea acestora stă în numărul consilierilor judeţeni. Va realiza asta abia când PSD şi UDMR i-o vor dovedi trântindu-i proiectele viitoare. Evident, dacă le va avea vreodată!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Pere, mere si repere
Domnu Cris lasati va rog fumaria, unul e judetul, alta-i primaria.
Postat 20 Octombrie 2013, 23:42 de Fructul confundat
datorii
Astia ne ingroapa in datorii.
Postat 17 Octombrie 2013, 17:13 de Oradean
taranii
Cum zicea odata cineva :doi tarani prosti , la fel si sustinatorii
Postat 17 Octombrie 2013, 14:33 de filip
lasa-i la Popa sa-i dea la Peti
Lasa-i la Popa sa-i dea la Peti et co. Praf sa-i faca adica ,vile,terenuri si bani la greu doar pentru ei .
Postat 17 Octombrie 2013, 14:05 de popa prostu
SA LUPTAM pt ORADEA
In articolul "Bataie in proiecte" ne comunica dl. Cris la final"Asa ca primarul Bolojan va trebui sa se descurce ca de obicei, tot de unul singur" Asa ceva nu se poate... Unde sunteti oradeni? Dl. Dan, dl. Trifa, Oradean unde sunteti? Va rog sa-l sustinem pe primar in demersul dumnealui pt. Oradea... e pe bani europeni, reducem cu 20% traficul prin Oradea, moldovenii luand-o pe centura noua (RINGUL), firmele oradene vor avea de lucru (Selina si restul...) se va asigura transport gratuit copiilor care vor lucra in noile zone industriale ... vom mai avea un pod nou plus ca vom avea alternative in cazul in care ne vom deplasa din Nufarul spre Rogerius! La lupta sa sustinem primarul- domnule Cris ... ne-a pus niste borduri asa frumoase... la tara nu gasim asa ceva.... P.S. Lasati-o mai moale cu CET-ul ca nu aveti apa calda, caldura (inca nu e cazul) e pe bani si oricum "Românii consumă de trei ori mai puţină pastă de dinţi decât media Europei, cheltuie de două mai puţin pe hârtie igienică şi şerveţele decât un locuitor al statelor din regiune şi folosesc doar două sticle de şampon pe an, toate acestea ilustrând gradul de subdezvoltare al României şi educaţia slabă a populaţiei." ZF9iul
Postat 17 Octombrie 2013, 11:40 de Adi Oradeanul
CJ Bihor arată obrazul Primăriei Oradea !?!
"Megaproiectul lui Bolojan" nu este altceva decât asumarea unei mici părţi a Planului aferent Strategiei de Dezvoltare a Zonei Metropolitane Oradea 2007-2026, adoptată prin Hotărâre de Consiliu în noiembrie 2007 !!! Planul Integrat de la acea dată avea o valoare preconizată de 384 milioane Euro, din care 90 milioane prin POR iar restul din fonduri BEI (<2% dobîndă) pe durata a 20 de ani (3 planuri integrate componente în cadrul unui program de dezvoltare policentrică). Din 2008 încoace era timp să se pună pe picioare mecanismele financiare şi aprobările necesare dar, din păcate, primarul orădean nu a făcut nimic în acest sens. De aceea CJ Bihor nu ia în serios demersul de acum al Oradei şi al ZMO, pentru că este prea târziu să pui în mişcare un mecanism financiar coerent pentru următorii 7 ani, ţinând cont totodată de "independenţa" bolojenistă atât de păgubitoare pentru toţi cei care au discernământ !?!
Postat 17 Octombrie 2013, 09:31 de Strattera
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6253 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON