URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Martie 2016, 17:39

Reacţia CAS Bihor după ce Comisia de sănătate a CJ a cerut demisia directoarei: Foncea se foloseşte de funcţiile publice în interes personal

La o zi după ce Comisia pentru sănătate a Consiliului Judeţean, condusă de consilierul Dacian Foncea, a anunţat că solicită demiterea directoarei CAS Bihor, Luciana Dorca, această instituţie a reacţionat dur, acuzându-l pe Foncea că se foloseşte de calitatea de membru al CJ pentru o reglare de conturi. 

Printr-un comunicat semnat de Biroul de presă, conducerea CAS Bihor a anunţat miercuri că "nu poate sta indiferentă la încercările repetate de intimidare şi decredibilizare practicate de către domnul Foncea Gheorghe Dacian atât asupra conducerii instituţiei, cât şi a întregului Consiliu de Administraţie", reacţionând astfel la adresa prin care, cu o zi înainte, la iniţiativa Comisiei pentru sănătate, Consiliul Judeţean a cerut Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate demiterea directoarei CAS Bihor, Luciana Dorca.

În două luntrii

În reacţia CAS Bihor se arată că, pe lângă funcţiile de consilier judeţean şi preşedinte al Comisiei pentru sănătate a CJ, Dacian Foncea le deţine şi pe cele de membru în Consiliul de Administraţie al Spitalului Municipal din Oradea şi manager al clinicii private NewMedics, în numele căreia a cerut CAS Bihor fonduri mai mari decât cele alocate celorlalte spitale din judeţ pentru serviciile de spitalizare de zi.

"Domnul manager Foncea Gheorghe solicita CAS Bihor un procent de 60% din bugetul alocat pentru spitalizarea de zi, urmând ca restul de 40% să fie împărţit la restul spitalelor. Mai mult, dl. manager ne reproşează că dăm prioritate la contractarea serviciilor de spitalizare de zi bolnavilor cu afecţiuni oncologice (bolnavii de cancer), deşi în calitatea de membru al Consiliului de Administraţie reprezintă şi interesele secţiei de oncologie de la Spitalul Municipal. Deoarece nimeni din conducerea instituţiei şi din Consiliul de Administraţie al CAS Bihor nu poate să îşi asume o astfel de împărţire incorectă a fondurilor, începând cu anul 2014 ni s-au înaintat plângeri penale (momentan clasate toate), procese civile în instanţă (câştigate de către CAS Bihor) şi periodic comunicate de presă în care suntem denigraţi constant la modul cel mai urât cu putinţă («bandiţi» fiind unul din apelativele blânde folosite de către dl.Foncea)".

Concluzia conducerii CAS Bihor este că, deşi "motivaţia declarată a dl. Foncea Gheorghe este aceea că duce grija fondurilor publice din sănătate", motivaţia sa reală ar fi apărarea intereselor clinicii private pe care o conduce, în detrimentul spitalelor publice, inclusiv al celui Municipal, din al cărui Consiliu de Administraţie face parte.

De altfel, CAS arată că în urma sesizărilor lui Foncea, niciunul dintre controalele făcute de mai multe instituţii nu a concluzionat că instituţia ar fi încălcat legea. "Ca urmare a controalelor CNAS, Curţii de Conturi, hotărârilor instanţelor de judecată care au dat toate câştig de cauză CAS Bihor şi nu dlui manager Foncea Gheorghe, în acest moment acesta se foloseşte şi de statutul de preşedinte al Comisiei pentru pentru protecţie socială, protecţia copilului, sănătate şi familie din cadrul Consiliului Judeţean Bihor pentru a denigra statutul conducerii CAS Bihor şi implicit al instituţiei în faţa furnizorilor de servicii medicale şi a asiguraţilor din judeţul Bihor", se arată în comunicatul CAS Bihor.

Detaliul care face diferenţa

În ce priveşte demersul iniţiat de Dacian Foncea din calitatea de preşedinte al Comisiei pentru sănătate a CJ, şi anume cel de a solicita în numele acesteia conducerii CNAS demiterea conducerii CAS Bihor, în frunte cu preşedintele director general Luciana Dorca, pe motiv că nu a convocat reprezentantul CJ în comisia paritară instituită la nivelul CAS, Biroul de presă al instituţiei afirmă că responsabilitatea revine, în realitate, chiar Consiliului Judeţean, care şi-a desemnat cu întârziere reprezentantul.

"CAS Bihor a transmis solicitarea de a desemna membrii în comisia paritară pentru asistenţa medicală spitalicească atât Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, colegiilor teritoriale ale medicilor, cât şi Consiliului Judeţean Bihor. Desemnarea membrilor trebuia făcută până în data de 02.06.2014 (începutul procesului de contractare), dar în cazul Consiliului Judeţean Bihor desemnarea reprezentanţilor (titular şi supleant) s-a făcut prin Hotărârea Consiliului Judeţean Bihor nr.129/25.06.2014, iar comunicarea către CAS Bihor s-a realizat prin adresa nr. 8958/02.07.2014. Data comunicării numelor persoanelor desemnate din partea Consiliului Judeţean Bihor s-a realizat astfel după încheierea procesului de contractare pentru anii 2014-2015 (30 iunie 2014 a fost data la care s-au finalizat contractele prin semnarea acestora)", se arată în comunicatul dat publicităţii de către CAS Bihor.

UPDATE:

Ca urmare a comunicatului CAS Bihor, Dacian Foncea a trimis, la rândul său, o replică acidă în care afirmă că declaraţiile CAS sunt false. 

"Tot ce s-a prezentat în acest Comunicat de către CAS Bihor sunt minciuni ieftine ale unui Preşedinte-Director General Interimar, pe nume Dorca Luciana, notată cu 3,12 la concursul pentru postul pe care acum îl ocupă", a transmis Foncea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
vai vai!!!
Suparat rau e individul asta. Daca toata lumea da dreptate celor de la cas inseamna ca el are o mare problema ... confirmata si de reactia lui cum ca acum isi aduna toti avocatii sa faca plangere penala pentru un drept la replica !? :))) Trebuiau astia de la cas sa taca in continuare din gura si sa fie sterfeliti in presa daca sunt banditi :)))
Postat 26 Martie 2016, 15:00 de mustash
de unde?
de unde naiba rasar cucoanele astea spilcuite, sustinute si promovate?! ale cui is dam(n)ele astea? ale carui partid?
Postat 25 Martie 2016, 01:00 de ADINA
Imperiul contraataca...
Dna. "Luci", numit strict pe criterii de compententa, dovedite de altfel si de rezultatele minunate obtinute la concursul pentru post, se tine de scaun, orice s-ar intampla. Da un comunicat de presa, in stilul balcano-politician, aruncand in public informatii false, folosind de orice minciuna, doar-doar apuca macar pastele pe scaunul de presedinte, ca totusi... panettoni e scump la supermarket.
Postat 23 Martie 2016, 20:51 de bobek
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON