URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Noiembrie 2013, 15:21

Promisiuni de Plumb: Ministrul Mediului garantează că în Băile Felix nu se vor căuta gaze de şist

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
După ce Guvernul a aprobat acordul petrolier de explorare-dezvoltare-exploatare în perimetrul EX-3 Băile Felix, iar bihorenii s-au panicat că staţiunea balneoclimaterică va fi fracturată hidraulic, ministrul Mediului Rovana Plumb dă asigurări că la Felix nu se vor căuta gaze de şist.

Printr-un comunicat remis la nivel naţional de PSD, ministrul susţine că licenţa în perimetrul Băile Felix nu vizează gazele de şist.

"Eu personal am luat acordul şi l-am citit cap coadă cu toate anexele şi nu este vorba de gaze de şist. Mai mult, în Hotărârea nr. 887/2013 privind aprobarea Acordului petrolier de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare în perimetrul EX - 3 Băile Felix, încheiat între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi East West Petroleum Corp se scrie negru pe alb că este vorba de un acord petrolier şi nu despre gaze de şist", a precizat Rovana Plumb. Asta în ciuda faptului că şi acordurile pe care Chevron le deţine în Vaslui şi Constanţa, despre care s-a confirmat că sunt pentru explorarea şi exploatarea gazelor de şist, se numesc tot "acorduri petroliere", dat fiind că legislaţia românească nu defineşte, încă, gazele de şist.

În continuarea comunicatului, Ministrul Mediului a subliniat că "Guvernul USL impune cele mai înalte standarde de mediu privind explorarea gazelor de şist" şi că, în momentul de faţă, în România doar se explorează gazele de şist, ceea ce nu presupune utilizarea metodei fracturării hidraulice şi nu implică riscuri pentru mediu. "Este normal ca ţara noastră să ştie dacă dispune sau nu de astfel de resurse naturale. La nivelul Guvernului USL există consens din acest punct de vedere, iar preşedintele PNL, domnul Crin Antonescu, s-a exprimat foarte clar pentru derularea acestui proces. De altfel, Hotărârea de aprobare a acordului a fost contrasemnată de toate ministerele de resort responsabile, la nivel de ministru, indiferent că sunt conduse de membri ai PSD sau PNL", a mai spus ministrul Rovana Plumb.

După cum şi BIHOREANUL a arătat, săptămâna trecută Guvernul a aprobat acordul petrolier de concesiune încheiat între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi East West Petroleum Corp. pentru perimetrul EX-3 Băile Felix. Vestea i-a nemulţumit pe bihoreni, care se tem că staţiunea balneoclimaterică va fi "înţepată" cu sonde ce vor extrage gaze de şist, prin controversata tehnică a fracturării hidraulice.

Primarul din Sânmartin, Lucian Popuş, a anunţat că pregăteşte deja un referendum local, ca să-i întrebe pe localnici dacă sunt de acord cu avizarea acordului.

În acelaşi timp, prefectul Claudiu Pop susţine că bihorenii nu au de ce să se teamă, întrucât acordul face referire doar la hidrocarburile convenţionale. De asemenea, Pop susţine că staţiunea nu va fi afectată, deoarece perimetrul este denumit generic "Băile Felix", el întinzându-se de fapt pe 1.066 de kilometri pătraţi.

Citeşte pe această temă şi articolele:

Liber la foraje! Guvernul a aprobat demararea exploatărilor petroliere în perimetrul Băile Felix

Primarul din Sânmartin pregăteşte referendum anti-sonde, prefectul Claudiu Pop asigură că nu se va fora în Felix

Liberalii bihoreni, nemulţumiţi că Ponta dă undă verde gazelor de şist în Felix

Ghilea, în Senat: Autorităţile din Bihor au sarcină de partid să asigure populaţia că nu se vor exploata gaze de şist

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
ce vrea si procurorii astia cu noi?
Terenurile arabile concesionate de catre stat in favoarea baronilor locali PSD pe gratis, resursele petroliere concesionate de Nastase catre OMV, resursele minerale concesionate de Ponta catre "paradisuri fiscale", industria ruinata de Vacaroiu, mai ramasese ca sursa de existenta turismul. iar Guvernul Ponta a pus ochii pe gazele de sist si l-a distrus la pachet cu rezerva de apa potabila. Vom cumpara apa de baut din Elvetia, dar vom exporta carne in China (dupa ce o cumparam de la nemti, ca la noi nu se mai cresc animale de mult).
Postat 02 Decembrie 2013, 12:45 de gogu din guvern
.
Am ajuns sa spun cu voce tare: IMI E DOR DE BOC!!!! Si asta e adevarul: cum am votat asa traim: PROST!!!!
Postat 02 Decembrie 2013, 08:24 de Ana
JOS U.S.L.=HOTI
DRAGI BIHORENI ,NOI I-AM VOTAT ,ACUM I-SI BAT * DE NOI .ASA NE TREBUIE ,ASTIA-S MAI PANARAME DECAT BOC SI AI LUI ,VORBA DULCE DIN POPOR *SCHIMBAREA SEFULUI ,BUCURIA PROSTULUI* ASTEPT CU INTERES ALEGERILE URMATOARE ,ORICARE AR FI ELE ,CRED CA O S-A VOTEZ CU P.D.L. !
Postat 01 Decembrie 2013, 17:36 de un fost sustinator
alo Nucet
alo Nucet vezi ca v-a scapat un client zis FUEL nu este agresiv numai IDIOT,!
Postat 01 Decembrie 2013, 08:09 de ocsi
alo Nucet
ma FUEL mare idot mai esti ,saraca de mata cred ca face matanii si cere iertare de la dumnezeu cand vede la ce idiot i-a dat viata,
Postat 01 Decembrie 2013, 08:04 de ocsi
Plumb, in inima romanilor
Si daca s-ar exploata petrol la Baile Felix, tot acolo ar fi, dar doamna (jigodia) Plumb, crede ca suntem la fel de tampiti ca dansa! Mergeti anul viitor la alegeri, si mai ales sa votam toate paiatele ca europarlamentari, sa le dam imunitate politica...
Postat 30 Noiembrie 2013, 21:05 de Qwerty
Hai pa!
In zona Baile Felix nu are ce sa caute nici un fel de exploatari de gaze sau de petrol.Este statiune balneara de odihna si punct.Si apropo, parca OMV Petrom are concesionate extractia de petrol si gaze in Romania.Deci daca alte firme cauta pe aici, e clar ca se cauta gaze de sist pe sest.Va trebui sa facem front comun cu timisorenii si cu ceilalti vizati de aceste nemernicii pentru ca impreuna suntem o forta.
Postat 30 Noiembrie 2013, 20:49 de Boom
Ne distrug totul
Din pacate nu-i vorba doar de Baile Felix ci de intreaga parte de nord-vest, vest si sud-vest a tarii. Astia ne vand toate bobatiile tarii in interesul lor si noi vom ramane doar cu ponoasele. In cuand pana si apa potabila va fi o problema, dar noi vindem tot. Odata cu expoatarea gazelor de sist va fi afectata si apa freatica si solul si atmosfera. Vom ramane fara apa potabila, mancare si aer respirabil.
Postat 30 Noiembrie 2013, 19:50 de Dan
A avut si Romania o statiune cu ape termale cum la nimeni nu era ...
... dar au venit urmasii bolsevici ai lui Iliescu de la PSD cu urmasii securisti ai lui Quintus de la PNL ... rezolvandu-le si pe alea, ca nu mai incapeau noii parteneri adusi de nord-americani cu cei mai vechi adusi de rusi, de atata apa calda la care se ingramadeau fraierii iubitori de bai termale.
Postat 30 Noiembrie 2013, 18:43 de Palm
Stati linistiti bihoreni ca nu e vorba de acid clorhidric ci din sulfuric !?!
Asa ca nu se sapa la 10.000 m adancime sub apa voastra potabila sau cea calda de imbaiat, ci se va cobori doar la 2.000 m, pe langa teava de potabila si strict in dreptul apelor termale.
Postat 30 Noiembrie 2013, 18:35 de Fuel
sigur!
sigur, va fi la 1 metru de ultima casa din felix, deci nu in felix. fufa asta se exprima ca si ponta. "nu se va scumpi benzina" cand colo vom avea din 1 ianuarie bezina la 6 lei, cea mai ieftina. cat de nenorociti sunt. guvernele criminale nastase si boc pot fi considerate parfum pe langa ororile astea de acuma. ponta asta e dictator in adevaratul sens al cuvantului. se lupta taman cu alt doctachior, care isi bea ultimele zile la putere, insa carpa asta de plagiator chiar e dictator. cum a trecut nesimtitu peste comunitatea locala si a semnat de la bucuresti inceperea exploatarii. si da, pluicilor, IN FELIX ati semnat si nu la pastele mamii voastre. chestia cu gazele e doar inceputul, sa vedeti apocalipsa FISCULUI cand vor sari in spinarea celor care chiar muncesc sa-i jupoaie, deoarece vin alegerile si amanetle, analfabetii trebuie sa prinda un loc in parlamentul european, la 7000 euro/luna. la alegeri ar trebui apronjse toate sectiile de votare. nu se mai poate.
Postat 30 Noiembrie 2013, 16:22 de costel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON