URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 13 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Noiembrie 2013, 14:32

Liberalii bihoreni, nemulţumiţi că Ponta dă undă verde gazelor de şist în Felix

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Senatorul Cristian Bodea s-a declarat "siderat de lipsa de viziune a premierului Victor Ponta" în privinţa exploatării gazelor de şist şi a afirmat că acesta "tinde să alunece spre o dictatură personală", deoarece ia decizii fără să consulte partenerii de guvernare, poate chiar pentru că "vrea să forţeze mâna liberalilor".

Totodată, el îi cere public lui Ponta ca pe viitor în toate contractele de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare a gazelor să fie prevăzute garanţii, "şi nu modice", pe care companiile să le constituie şi care să fie utilizate în cazul unor dezastre ecologice.

Ponta, lipsit de viziune

"Îmi exprim dezacordul şi uimirea că Guvernul a putut da un acord de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare în zona Băilor Felix. Acum se vede şi mai clar importanţa propunerii legislative pe care am avut-o la începutul anului, împreună cu senatorul Valeriu Boeriu, pentru scoaterea din Legea Petrolului a gazelor de şist şi reglementarea distinctă a gazelor de şist", a spus Cristian Bodea într-o conferinţă de presă desfăşurată vineri, în care a criticat avizarea de către Guvern a unui acord petrolier de explorare-dezvoltare-exploatare în perimetrul Băile Felix, din judeţul Bihor, în condiţiile în care, alături de celălalt senator bihorean al PNL, Valeriu Boeriu, propusese în primăvară o lege specială privind gazele de şist, diferită de actuala Lege a Petrolului.

"Sunt siderat de lipsa de viziune a Guvernului Ponta, care a numit acest perimetru tocmai cu denumirea staţiunii Băilor Felix. Este la mintea unui copil că, alăturând denumirea staţiunii la sintagma exploatare gaze sau petrol, se aduce un prejudiciu Băilor Felix. Felix - sonde e ca atunci când spui Oprescu - copii mâncaţi de câini. Se creează imaginea unui turism de săndă. Chiar dacă nu vor fi propriu-zis sonde în staţiune, răul a fost făcut, pentru că oamenii nu se vor mai gândi la Băile Felix - turism, ci la Băile Felix - sonde", a spus Bodea, adăugând că "guvernanţii nu s-au gândit la impactul deciziei lor asupra populaţiei" şi că "cei care au semnat Hotărârea de Guvern nu s-au gândit că aruncă o pată uriaşă de noroi de sondă asupra imaginii unei staţiuni renumite".

Spre dictatură

De asemenea, Bodea a spus că numeroşi primari din localităţile cuprinse în perimetrele concesionate în Bihor unor companii petroliere nici măcar nu ştiau că oraşele şi comunele pe care le conduc sunt cuprinse în respectivele perimetre, deoarece acest detaliu este secret.

Criticând obiceiul premierului de a trimite în Parlament un proiect de lege pentru Roşia Montană, dar şi cel general de a nu se consulta înainte de a lua decizii, parlamentarul PNL a afirmat că premierul "se comportă ca un copil răzgâiat: îi vine o idee şi vrea ca ea să se îndeplinească pe loc şi aşa cum i-a trecut lui prin cap, ca un copil care vrea musai o jucărie şi se dă cu fundul de pământ în mijlocul magazinului".

"Premierul Victor Ponta tinde să alunece spre o dictatură personală. În loc să negocieze, să discute, să dezbată aceste lucruri (n.r. - politicile privind gazele de şist şi exploatarea auriferă de la Roşia Montană), el le anunţă ca fiind gata hotărâte. Ori vrea să forţeze mâna liberalilor, ori chiar nu înţelege că nu aşa funcţionează democraţia. Ca şi în cazul Roşia Montană, şi în problema gazelor de şist domnul Ponta dă edicte: asta-i pohta ce-am pohtit!", a spus Bodea.

Senatorul a afirmat că liberalii "înţeleg de ce se doreşte exploatarea gazelor de şist" şi nu se opun "atâta timp cât cei care şi-au asumat guvernarea înţeleg să dezbată problema şi înţeleg să ia măsuri pentru a preîntâmpina efectele unor posibile poluări sau pentru combaterea efectelor poluării".

Somaţie la premier

"Îi cer public domnului prim-ministru Victor Ponta ca în toatre contractele de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare a gazelor să fie prevăzute, de acum înainte, garanţii pentru dezastrele ecologice care sunt posibile, şi nu garanţii modice. Aceste garanţii trebuie stabilite după evaluarea tuturor imobilelor din zonele afectate, a costurilor de relocare a populaţiei care nu va mai putea locui în aceste zone şi a daunelor morale. Trebuie să ne asigurăm că firmele care vor cere concesionarea unor perimetre se vor gândi de două ori când îşi vor face treaba şi nu vor fi tentate să obţină profituri uşor în detrimentul măsurilor de siguranţă. Cetăţenii trebuie să aibă garanţia că aceste sume, în cazul unor dezastre ecologice, nu se vor plăti tot din banii noştri", a mai spus senatorul liberal.

Nu suntem în China

Revenind la felul în care şeful Guvernului încurajează şi aprobă Hotărâri pentru concesionarea unor perimetre şi avizarea unor acorduri pentru exploatarea gazelor, Cristian Bodea a spus că "domnul Ponta trebuie să înţeleagă că nu poate cere oamenilor să stea liniştiţi fără a-i informa şi fără a le da garanţia că va fi cineva care să le poarte de grijă în cazul unor dezastre ecologice".

"Dacă domnul Ponta n-a observat, nu trăim în China, nu avem o dictatură politică la fel ca în China, deci politicienii trebuie să le şi facă pe plac cetăţenior, aşa că şi domnul Ponta trebuie să-şi facă temele dacă tot îşi doreşte anumite jucării", a mai spus senatorul liberal.

Nu fracturării în staţiuni

Întrebat dacă, având în vedere că, împreună cu celălalt senator PNL de Bihor, Valeriu Boeriu, se aşteaptă să fie admonestat de preşedintele partidului, Crin Antonescu, pentru criticile aduse premierului, Bodea a răspuns că nu, deoarece - deşi nu exprimă poziţia partidului - o exprimă totuşi pe cea a organizaţiei judeţene Bihor. "Am vorbit şi cu domnul preşedinte (n.r. - al PNL Bihor) Cornel Popa, şi el şi-a mai exprimat această îngrijorare, şi nu doreşte exploatări de gaze de şist în Băile Felix".

Contactat de BIHOREANUL, Cornel Popa a declarat că se opune explorării sau exploatării gazelor de şist în zona Băilor Felix, din cauza pericolului reprezentat de metoda fracturării hidraulice, folosită în exploatarea acestui tip de gaze. "Îmi menţin poziţia pe care am mai expus-o public de nenumărate ori, şi cred cu tărie că trebuie să valorificăm şi să apărăm potenţialul turistic al judeţului Bihor. După părerea mea, doar în zona Suplacu de Barcău se pot face exploatări de petrol şi gaze, cum se face deja de multe decenii, dar ar fi o gravă greşeală să punem sonde prin staţiunile turistice existente sau prin zonele cu potenţial turistic", a spus liderul liberalilor bihoreni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
@able
Bai pishtol, macar astia(Bodea si Boeriu) incerca sa faca ceva, chiar daca e prea tirziu, ca practic sintem deja vinduti ca la taraba! Vorbesti prostii! Du-te la orice strand in ungaria si vezi cum apa e inchisa la culoare si miroase a petrol! Ei, asa o sa fie si aici! O sa-ti placa? O sa mai vrei la sclada? NU cred!
Postat 29 Noiembrie 2013, 19:35 de citizen
Hai sa nu vorbim dupa ureche si sa citim ce scrie in HG
HOTĂRÂRE nr. 887 din 14 noiembrie 2013 privind aprobarea Acordului petrolier de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare în perimetrul EX - 3 Băile Felix, încheiat între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi East West Petroleum Corp. În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 31 alin. (1) din Legea petrolului nr. 238/2004, cu modificările şi completările ulterioare, Guvernul României adoptă prezenta hotărâre. Art. 1 Se aprobă Acordul petrolier de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare în perimetrul EX - 3 Băile Felix, încheiat între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, în calitate de concedent, şi East West Petroleum Corp., în calitate de concesionar, prevăzut în anexa*)care face parte integrantă din prezenta hotărâre. ______ *) - Anexa nu se publică, fiind clasificată potrivit legii. Art. 2 Acordul petrolier de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare în perimetrul EX - 3 Băile Felix, aprobat potrivit art. 1, intră în vigoare la data publicării prezentei hotărâri în Monitorul Oficial al României, Partea I. -****- PRIM-MINISTRU VICTOR-VIOREL PONTA Contrasemnează: Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, Gheorghe Duţu Viceprim-ministru, ministrul finanţelor publice, Daniel Chiţoiu p. Ministrul delegat pentru buget, Gheorghe Gherghina, secretar de stat Ministrul economiei, Andrei Dominic Gerea Ministrul delegat pentru energie, Constantin Niţă Ministrul mediului şi pădurilor, Rovana Plumb Ministrul delegat pentru ape, păduri şi piscicultură, Lucia Ana Varga Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 721 din data de 22 noiembrie 2013
Postat 29 Noiembrie 2013, 19:22 de Stan Patitul
Vorbitori dupa ureche ai PNL, plecati acasa!
In Bihor, explorarea si exploatarea avizata de ANRM in cele patru perimetre principale nu are legatura cu gazele de sist, asa ca discutia in sine e tardiva! E vorba de gaze naturale si petrol, asa cum e treaba in celelalte perimetre in care exploatarea se face de peste 40 de ani.
Postat 29 Noiembrie 2013, 16:59 de Able
DA VOI LA BUCURESTI CE PAZITI !
Acum faceti si voi pe (voi) de nemultumitii ! Dar la Bucuresti ce paziti cand va pune sa votati !?Stati pe facebook ,dormiti sau sinteti in ,,teritoriu''. Vati trezit acuma dupa ce raul a fost facut sa ne spuneti ca Ponta nu stie unde este pe harta Romaniei Baile -Felix !? Pai bine inteles ca nu stie ca doar ,Rovinari nu-i Oradea si nici voi nu ati avut de grija sa-i spuneti acest lucru. DEMISIA pentru amandoi si ceilalti alesi din Bihor dupa voi !!!!!!!. Pai vedeti de ce vor ungurii ,partiumuri si tot felul de autonomii !? Pentru ca de noi romanii din Transilvania ,romanilor din R egat ,Moldova si Oltenia ,NU-I DOARE NICI IN COT !!
Postat 29 Noiembrie 2013, 15:20 de Politicos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6134 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON