URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Noiembrie 2013, 10:41

Ghilea, în Senat: Autorităţile din Bihor au sarcină de partid să asigure populaţia că nu se vor exploata gaze de şist

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Într-o declaraţie politică susţinută joi în Plenul Senatului, Gavrilă Ghilea a criticat autorităţile locale din Bihor, susţinând că acestea au primit "sarcină de partid" să liniştească oamenii că în perimetrul Băile Felix nu vor fi exploatate gaze de şist, respectiv că acordul petrolier parafat de Guvern în favoarea companiei East West Petroleum Corporation nu presupune explorarea, dezvoltarea şi exploatarea hidrocarburilor neconvenţionale.

"Am sperat că Guvernul USL va ţine cont de opoziţia şi interesele comunităţii locale, susţinute decent şi democratic până acum, însă recenta aprobare a Acordului petrolier încheiat de ANRM cu compania canadiană East West Petroleum Corporation ne-a demonstrat contrariul. Mai mult, autorităţile locale din Bihor au primit "sarcină de partid" să asigure populaţia că acest acord petrolier nu se referă în vreun fel la explorarea, dezvoltarea şi exploatarea hidrocarburilor neconvenţionale", a afirmat senatorul Gavrilă Ghilea în plenul Camerei superioare a Parlamentului.

Potrivit PDL-istului, însă, "acest demers este inutil atâta vreme cât chiar în anexa cadru a oricărui acord petrolier de concesiune, la Articolul I/Definiţii, ANRM precizează că sintagma "Gaze naturale" înseamnă de fapt "gazele libere din zăcămintele de gaz metan, gazele dizolvate în ţiţei (...) precum şi gazele neconvenţionale. Deci chiar gazele de şist!".

"Iată de ce ANRM nu încheie acorduri explicite pentru explorarea şi exploatarea "gazelor de şist", ci doar acorduri petroliere de concesiune pentru explorarea, dezvoltarea şi exploatarea inclusiv a gazelor de şist!", a mai spus Ghilea în declaraţia sa.

Preşedintele PDL Bihor a amintit calităţile izvoarelor termominerale din Băile Felix şi a vorbit despre cei "peste două milioane de turişti care trec anual pragul acestor adevărate uzine de sănătate". "Acestea sunt motivele pentru care concesionarea de către ANRM a unui perimetru de peste 1.000 de kilometri pătraţi pentru desfăşurarea unor operaţiuni de explorare - dezvoltare - exploatare a ţiţeiului şi gazelor naturale, inclusiv a gazelor de şist, având ca epicentru Băile Felix, este iraţională, abuzivă şi, prin urmare, nu poate fi acceptată", a mai spus Gavrilă Ghilea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
vai,vai..
..ce grija are Ghilea de Bihor..dupa atita lins pe bas---+boc,acum are mare grija...Ghilea hai sictir ca iesti penibil!
Postat 30 Noiembrie 2013, 10:25 de gheorghe
Izvoarele termominerale sunt usor radioactive!
Asa ca, impreuna cu efectele gazelor de sist pot avea efectul scontat.
Postat 29 Noiembrie 2013, 17:03 de Talk
Ar fi bine de stiut
Cineva (prefectura, primaria) oricine ar trebui sa faca ceva foarte actual si neaparat necesar, sa se documenteze serios si sa comunice populatiei (inclusiv prin presa) dar mai ales primarilor din judet, politiei, jandarmeriei, toturor institutiilor care au legatura cu explorarile-amenajarile-exploatarile de produse petroliere, avizele, documentele pe care trebuie sa le aibe si prezinte o firma care face prospectiuni. De asemenea ar trebui cunoscut Cap.2 Art.6 din Legea petrolului( 238/2004) care reglementeaza modul de dobandire a folosintei si accesul la terenurile pe care se efectueaza operatiuni petroliere: vanzare-cumparare; schimbul de terenuri; inchirierea terenului pe baza de contract; exproprierea; concesionarea sau asocierea intre proprietarul terenului si titularul de acord. Aceste lucruri nu sunt cunoscute la ora actuala, dar conoasterea lor de catre cei interesati ar duce la prevenirea unor mari neplaceri care vor urma in curand in mod sigur. Neclarificarea acestor lucruri ne-ar face sa credem ca autoritatile sunt de partea celor care fac explorari (deocamdata), acopera pe cei care nu respecta legile de ce nu, posibil primind cate ceva in schimb.
Postat 29 Noiembrie 2013, 14:20 de Oradean
Politician de kkt
Lasa-ne, lasa-ne! Mincinosule! Du-te dreqului!
Postat 29 Noiembrie 2013, 13:12 de apolitic
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON