URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Septembrie 2013, 19:35

Peste 250 de oameni la protestul împotriva exploatărilor de la Roşia Montană: Luaţi legătura cu parlamentarii, n-au mandat să ne vândă ţara! (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste 250 de persoane, de toate vârstele, au participat, duminică, începând cu ora 17, în Parcul Traian, la un protest organizat de Centrul Regional de Supraveghere Ecologică Munţii Apuseni, împreună cu ONG-urile Academia Civică Bihor, Ecotop şi Asociaţia Gata Oricând.

"Dau aurul pentru cianură"

"Scopul nostru este să transmitem mesajul societăţii civile, bihorenilor, atât guvernanţilor cât şi către parlamentari şi nu în ultimul rând locuitorilor din Roşia Montană. Acţiunea noastră este pentru Roşia Montană, nu doar pe termen scurt, cum ne promit politicienii şi RMCG (Roşia Montana Gold Corporation - n.r.), ci pe termen mediu şi lung. Dacă toată lumea civilizată a reuşit să renunţe la mineritul cu cianuri, înseamnă că acest tip de minerit nu este bun nici pentru România", a spus Cătălin Popa, membru al Academiei Civice.

"Nu îmi convine că se dă aurul la schimb cu cianura. Pe lângă aur, acolo mai e şi o istorie locală, de care politicienii nu ţin cont", a spus, la rândul său, Valentin Pantea.

Oamenii au venit cu mic cu mare, aducând cu ei pancarte şi afişe cu mesaje gen "Salvaţi Roşia Montană", "Băsescu îşi dă Goldu pe faţă" sau "Un om valorează mai mult decât aurul pe care îl poartă. La fel şi o ţară", "Legea distrugerii Roşiei Montane - NU, în numele meu" şi strigând sloganuri gen "Uniţi, salvăm Roşia Montană", "Nu corporaţia face legislaţia" sau "Roşia Montană n-o dăm de pomană".

Unii au venit cu fluturaşi ce conţineau informaţii despre ce ar însemna aceste exploatări, exemplificând cu Guatemala (unde exploatările cu cianură care au creat dezastre naturale au fost interzise), dar şi cu mesaje mobilizatoare. Între multitudinea materialelor s-a numărat şi un fluturaş ce conţinea promisiunile electorale ale USL care, în 2012, se angaja să apere "avuţia naţională", spunând "Nu jafului".

"Mobilizaţi-vă!"

De altfel, pe tot parcursul evenimentului, care a durat aproximativ o oră şi jumătate, oamenii au fost îndemnaţi să se mobilizeze. "Nu vrem acest proiect, trebuie să arătăm că nu vrem să fim jefuiţi, nu vrem să ne vindem ţara! Roşia Montană reprezintă esenţa Munţilor Apuseni, dacă Roşia Montană cade, cade România!", a spus Ioana Lucaciu. "Intraţi pe site-ul www.rosiamontana.org, unde sunt datele tuturor parlamentarilor de Bihor. Vă rugăm foarte mult să vă mobilizaţi", a completat ea, îndemând oamenii să încerce să îi convingă să voteze împotrivă, deoarece cei ce i-au ales nu i-au mandatat să "vândă ţara".

Majoritatea participanţilor şi-au înscris, apoi, numele pe o petiţie ce urmează să fie transmisă parlamentarilor, împreună cu o listă de revendicări. Retragerea proiectului de lege pentru care Guvernul şi-a dat avizul pentru începerea exploatărilor sau respingerea lui prin vot, demisiile miniştrilor şi şefilor de instituţii care au contribuit la promovarea actului normativ, dar şi includerea Roşiei Montane pe lista de monumente UNESCO sunt doar câteva dintre solicitări.

Pe de altă parte, organizatorii au anunţat că duminica următoare va avea loc un nou protest, sau în Piaţa Unirii sau în Piaţa Traian, iar vineri seară, în localul Moszkva, doritorii vor putea vedea un film despre ceea ce înseamnă exploatarea prin cianuri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Un mic ,,cutremur" !
Luni, ora 18:40. Carnagiu pe bursa canadiană ! Acţiunile proprietarului Roşia Montană s-au prăbuşit în deschidere cu 70%. Un fond din România are pierderi mari. Titlurile Gabriel Resources au coborât la un minim de 0,43 dolari pe unitate, cu 70% mai jos decât cotaţia de deschidere, 1,11 dolari, după ce au fost iniţial suspendate de la tranzacţionare în urma declaraţiilor premierului Victor Ponta privind proiectul Roşia Montană..Ulterior, cotaţiile s-au întors până la 0,57 dolari pe acţiune, iar scăderea s-a limitat la 61,2%, la ora transmiterii acestei ştiri. Mai multe, aici :
Postat 09 Septembrie 2013, 19:11 de DlGoe
zona monoindustriala
in primul rand trebuie ceruta anularea denumirii zonei ca monoindustriala; altfel acei oameni vor face foamea in continuare si vor fi manipulabili de catre astfel de corporatii; daca vor putea sa-si faca pensiuni, sa deschida afaceri sa fie si alte industrii in zona atunci vor fi salavati; asta trebuie cerut in primul rand si le dati lovitura mortala celor care vor sa jefuiasca zona
Postat 09 Septembrie 2013, 14:23 de eu
SI la Beius
Si la Beius am fost 20 de oameni. Haideti sa ne dezvoltam spiritul civic pana mai avem ce face cu el.
Postat 09 Septembrie 2013, 10:48 de Mircea
La placinte-nainte
Protest impotriva proiectului minier al RMGC de la Rosia Montana -Oradea, 08.09.2013 Manifestanti peste asteptari, cantitativ si calitativ. Cantitativ: 300-350 de persoane; calitativ: clasa de mijloc si de sus. Ceilalti, cantitativ si calitativ, masa de votanti si nevotanti ai demagogilor, isi vor face auzite sudalmele impotriva proiectului doar in cazul in care acesta va deveni realitate: cum ca unde au fost cetatenii inaintea dezastrului etc (de parca ei nu ar fi cetateni, ci simple animale cu drept de vot, cu rasul gros si mana pe iegutza)! Cetatenii au fost acolo unde nu au fost ei. Ca de obicei, multi feisbuchisti cu laikuri si prezenta confirmata, dar asurzitor de absenti in carne si oase: ei sustin demersul, dar din fata televizorului, cu o bere/punga de cipsuri intr-o mana, cu cealalta scarpinandu-se intre degetele de la picioare si icnind ca un astfel de proiect "nu se poate, dom-le"! Ca "hotii astia", ca "vanzatorii de tara", ca nu stiu ce, ca nu stiu cine. Deh, avem, fiecare, spiritul civic ascutit, dar bine pastrat in teaca comoditatii canapelei din fata televizorului, care este mut cand e vorba de anti-RMGC. Politicienii locali, aia pe care-i vedem din patru-in-patru ani ca ne sunt prieteni si ne vor binele, absenti toti: PSD, PNL, PDL; normal, ei toti sustin proiectul, iar un exercitiu de demagocie in plus sau minus nu-i va face mai putin oameni; ca oameni, ei sunt la fel cum au fost: mici, mici cat preocuparea lor pentru interesului national atunci cand acesta nu se confunda cumva cu buzunarul lor personal. Ziceam, cantitativ multi: Oradea nu e un exemplu de mobilizare civica; micul trafic de frontiera si frecventa frecarii de vamesi l-au cizelat pe oradean in sensul plecarii sistematice a capului. Cei prezenti, mai multi ca de obicei in astfel de cazuri, au demonstrat ca inclusiv oradeanul are o limita la a inghiti cacat; multora, insa, se pare ca inca le place gustul. Pofta buna in continuare, dormiti linistiti, guvernul lucreaza pentru voi. Trust us ! Ziceam, calitativ buni si foarte buni: decenta în vestimentatie, in comportament, in vorba. Absenta remarcata a biciclistilor. Pentru toti cei absenti, in caz ca acest proiect absurd si stupid trece de Parlament, astept sa le aud sudalmele cand norii si ploile acide le vor aduce bunastarea peste gradini, cum a fost cu Cernobilul... In rest numai de bine!
Postat 09 Septembrie 2013, 09:36 de CP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON