URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Septembrie 2016, 19:31

Speologi şi pompieri din nouă ţări participă la un exerciţiu de salvare în Bihor (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Comuna bihoreană Roşia este sâmbătă gazda unui exerciţiu internaţional de salvare din peşteri la care participă 60 de speologi şi pompieri din nouă ţări: Albania, Bulgaria, Bosnia-Herţegovina, Croaţia, Muntenegru, România, Serbia, Slovenia şi Turcia. Exerciţiul are loc la Peştera cu Ferigi de pe Valea Runcşorului, Peştera Vacii din Cheile Albioarei şi Peştera Meziad, sub auspiciile Iniţiativei de Pregătire şi Prevenire a Dezastrelor pentru Sud Estul Europei.

Scopul exerciţiului vizează îmbunătăţirea pregătirii participanţilor în tehnici de alpinism, cunoaşterea procedurilor în caz de accident în peşteri, examinarea victimelor, sisteme de evacuare şi transport şi învăţarea manevrelor de salvare în mediu subteran. Speologul Viorel Lascu, secretar de stat în Ministerul Mediului şi participant la exerciţiu, a declarat vineri, la Oradea, că exerciţiul implică speologi şi pompieri întrucât salvarea din mediul subteran este similară cu recuperarea victimelor sub dărâmături, în cazul unui cutremur.

"Aceste sesiuni de pregătire internaţionale sunt deosebit de utile prin prisma faptului că, în cazul producerii unor evenimente a căror complexitate depăşeşte capacitatea de intervenţie a unei singure ţări, salvatorii din state diferite trebuie să utilizeze tehnici comune, omogene în vederea realizării unei intervenţii reuşite", a declarat preşedintele interimar al Salvamont - Salvaspeo România, totodată şeful serviciului judeţean de profil, Pinter Istvan. De asemenea, Tudor Rus, directorul tehnic al Serviciului Salvamont - Salvaspeo, a precizat că în ultimul timp, se constată o dezvoltare a turismului speologic în România, ceea ce presupune o bună pregătire în domeniul salvării din peşteri şi, în acest context, beneficiul major al activităţii îl constituie schimbul de bune practici.

Din Bihor, la acest exerciţiu participă trei membri ai Salvamont - Salvaspeo Bihor (Tudor Rus, în calitate de instructor în cadrul acestei sesiuni de pregătire, Micula Adina şi Frenţiu Lucian) şi plutonier major Scurtu Lucian, pompier militar în cadrul Secţiei de Pompieri Beiuş a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana" al judeţului Bihor.

Iniţiativa de Pregătire şi Prevenire a Dezastrelor în Sud-Estul Europei a luat naştere în anul 2000 şi reprezintă un pilon de sprijin pentru statele din regiunea Europei de Sud-Est în domeniul pregătirii şi prevenirii dezastrelor, aflându-se în prezent sub umbrela Consiliului de Cooperare Regională. Principalele activităţi organizate sub egida DPPI SEE au fost concentrate pe derularea de acţiuni de pregătire în domeniul situaţiilor de urgenţă, în cadrul Iniţiativei fiind lansat în 2002, Programul de Pregătire în Managementul Dezastrelor (DMTP – Disaster Management Training Program), cadru din care face parte şi Cave Rescue Training 2016.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON