URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Noiembrie 2010, 11:58

Şi medicina se face la distanţă: Urgenţele de la Spitalul Judeţean, conectate cu cele din Bucureşti şi Târgu Mureş

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pacienţii bihoreni care ajung la Urgenţele Spitalului Clinic Judeţean Oradea vor putea fi consultaţi de medici din Bucureşti sau Târgu Mureş, fără să facă un pas în afara spitalului orădean. Asta pentru că Judeţeanul a fost conectat în reţeaua naţională de telemedicină, o reţea de asistenţă medicală de urgenţă la distanţă ce se regăseşte, pe lângă Târgu Mureş, în 16 spitale din 12 judeţe ale ţării (Constanţa, Ialomiţa, Călăraşi, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Teleorman, Gorj, Dolj, Bacău şi Bihor).

Sistemul a debutat ca pilot în 2009, când medicii Spitalului Clinic Judeţean Târgu Mureş au acordat asistenţă de urgenţă pentru alte 40 de spitale, iar acum, în cadrul campaniei Petrom "Respect pentru viaţă", s-a extins, fiind inclus şi Bihorul.

Practic, medicii de la Urgenţă vor avea la dispoziţie o telecomandă pe care se apasă două butoane, în situaţia în care au un caz critic. În acel moment, în centrele de coordonare din Bucureşti şi Târgu Mureş sună o alarmă, un medic de gardă ajunge în camera de comandă, iar consultaţia poate începe. Transmisia este atât video, cât şi de voce, acestea fiind vizibile pe un monitor. Pe un alt ecran, specialiştii din centrul de comandă vor vedea parametrii funcţiilor vitale ale pacientului, totul petrecându-se în timp real.

"Telemedicina este sistemul care ne permite să asistăm de la distanţă un pacient care are nevoie de diagnostic, tratament, recomandări, decizie de transfer, să ne consultăm între noi, medicii şi personalul medical, indiferent unde este pacientul şi unde este expertul, ca să ajungem să asigurăm pacientului cea mai bună calitate a îngrijirilor medicale. Deci telemedicina nu este un lux, este chiar o necesitate", a declarat Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, la lansarea sistemului în Capitală.

"Respect pentru viaţă" este o iniţiativă dezvoltată în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii şi face parte din platforma de responsabilitate socială "Petrom: Respect pentru viitor". Prin noua reţea de telemedicină, se va creşte numărul de beneficiari ai sistemului de telemedicină de urgenţă la 7,5 milioane de români.

Printre punctele incluse în program se numără locuri greu accesibile, zone subdimensionate din punct de vedere al alocării cadrelor medicale, precum şi puncte critice la nivel naţional, cu risc ridicat de accident rutier (cum sunt spitalele din apropierea autostrăzilor A1, A2 şi Drumul Naţional 1).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON