URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Iunie 2016, 11:36

Săptămâna Regelui: Orădenii sunt invitaţi la Zilele Sfântului Ladislau, sărbătorite cu un târg meşteşugăresc, un concurs de gătit şi multe concerte

Săptămâna Regelui: Orădenii sunt invitaţi la Zilele Sfântului Ladislau, sărbătorite cu un târg meşteşugăresc, un concurs de gătit şi multe concerte ÎN "VATRA" ORAŞULUI. Zilele Sfântului Ladislau atrag mereu mii de orădeni, lucru la care organizatorii se aşteaptă şi anul acesta, pregătindu-le demonstraţii meşteşugăreşti şi de şoimărit, degustări de vin, bere de casă şi bucate ungureşti, un târg cu obiecte tradiţionale şi, ca de obicei, concerte de muzică
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deşi este încă "tânăr" şi se adresează în principal comunităţii maghiare, evenimentul dedicat Regelui Ladislau, considerat întemeietorul Oradiei, a devenit unul dintre cele mai atrăgătoare. 

Zilele Sfântului Ladislau îi invită şi anul acesta pe toţi orădenii, indiferent de etnie, la un târg meşteşugăresc făcut ca la carte, un eveniment culinar cu arome ungureşti, tururi ghidate ale Cetăţii, precum şi la concerte cu artişti cunoscuţi, între care şi formaţia Republic şi interpreta Koncz Zsuzsa.

Debut cu tradiţii

Asociaţia Sfântul Ladislau organizează, în perioada 18-20 iunie, ediţia a IV-a a unui eveniment cultural şi de divertisment închinat celui despre care legenda zice că a fost întemeietorul Oradiei. Sub egida Zilelor Sfântului Ladislau au fost programate anul acesta aproape 100 de evenimente, care au debutat în weekend-ul trecut cu o drumeţie între fortificaţia de pământ din Biharia şi Cetatea Oradea, urmată de un tur ciclistic pe traseul Oradea-Bikarkeresztes.

Luni, după o ceremonie de depunere de coroane la statuia Sfântului Ladislau, manifestarea a fost deschisă oficial la Filarmonică, de la ora 19, cu o gală de muzică populară maghiară oferită de Muzsikás, un ansamblu înfiinţat în 1973 care s-a bucurat de succes internaţional. Pe parcursul săptămânii, Zilele mai programează diverse expoziţii de artă plastică şi de design vestimentar, o seară de operetă - Operettissimo - în amfiteatrul din Cetate (miercuri, ora 19.30) şi un simpozion despre Regele Ladislau şi epoca sa, cu profesori şi arheologi orădeni şi din Debreţin (joi, ora 15, Corpul I).

Meşteşugarii Cetăţii

Cele mai multe şi mai populare evenimente sunt concentrate în al doilea weekend al festivalului, între 24 şi 26 iunie. În fortăreaţă va fi deschis vineri un târg meşteşugăresc organizat în colaborare cu Asociaţia Agricultorilor din Valea Ierului, cu obiecte realizate de artizani şi cu delicatese făcute în casă. În aceeaşi zi vor avea loc mai multe activităţi interactive pentru copii, între care o demonstraţie cu o tiparniţă de epocă (în Corpul J) şi o poveste despre Regele Matia cu artistul Róka Szabolcs (corpul M).

Tot vineri sunt programate mai multe tururi ghidate ale Cetăţii, atât în limba maghiară cât şi în limba română, cei interesaţi urmând să achite 10 lei (adulţii), respectiv 5 lei (copiii). Spre seară, de la ora 18, teatrul de vară va găzdui o prezentare de veşminte tradiţionale, cu un spectacol de dansuri populare, iar de la ora 19 în Corpul L va fi organizată o degustare de vinuri oferită de Crama Sauska.

Programul zilei se va încheia cu două concerte pe o scenă amplasată în curtea Cetăţii, unul al trupei Milagro Santana Tribute Band (ora 19), iar celălalt al formaţiei rock Ismerős Arcok (ora 21), adică Chipuri Cunoscute, ambele din Ungaria.

Sărbătoare la ceaun

Sâmbătă, Zilele Sfântului Ladislau vor începe cu un eveniment apetisant. De la ora 9 va începe "Degustarea aromelor maghiare", o competiţie gastronomică dedicată nu doar specialiştilor, ci şi gurmanzilor de rând, asta fiindcă delicatesele pregătite de primii vor putea fi degustate în schimbul unor sume modice. Deşi nu le-au impus concurenţilor ce să gătească, organizatorii spun că ar prefera ca bucatele să "aducă aminte de perioada Sfântului Ladislau", adică să fie făcute cu ingrediente existente în epocă.

În paralel, vor avea loc mai multe spectacole de teatru pentru copii, precum şi prezentarea unui cort de tip iurtă, cu port şi arme specifice din perioada descălecării. De la ora 13, orădenii vor putea urmări o demonstraţie de şoimărit, un sport practicat de regii huni, iar de la ora 17, în Biserica din Cetate un concert de muzică clasică al Cvartetului Tiberius din Cluj. Pe scena mare va concerta de la ora 19 formaţia de rock alternativ Intim Torna Illegál, iar de la ora 21 celebra Republic, trupa care a creat, probabil, cele mai multe şlagăre ale muzicii uşoare maghiare.

Ziua hiturilor 

Pe lângă târgul meşteşugăresc, atelierele pentru copii şi tururile ghidate, ultima zi a Zilelor Sfântului Ladislau programează şi runde de tir cu arcul, precum şi un spectacol de teatru stradal intitulat "Întâmplarea Sfântului Ladislau cu vizirul Kun" (ora 12, în curtea interioară). De la ora 18, Andrejszki Judit, o figură emblematică a muzicii vechi maghiare, va da un recital în Biserică, iar la ora 19, în Corpul L, urmează o degustare de bere artizanală alături de Vásárhelyi István. De la aceeaşi oră, pe scena mare va începe concertul Pribojszki Mátyás Band, formaţie al cărei lider este cel mai cunoscut interpret la muzicuţă din Ungaria.

Zilele Sfântului Ladislau se vor încheia cu concertul lui Koncz Zsuzsa (foto), una dintre cele mai apreciate şi longevive artiste din Ungaria, care a adunat în palmares numeroase discuri, premii şi chiar roluri în filme. Koncz Zsuzsa revine după mai bine de 12 ani la Oradea şi va urca pe scenă de la ora 21, alături de invitatul ei, Bródy János, punând punct, astfel, unui eveniment care s-a transformat, an de an, într-un festival în toată regula.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON