URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Iunie 2015, 17:03

Să-l facem pe Iosif Vulcan să se simtă mai bine!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Iosif Vulcan a albit de tot! Cu o săptămână înainte de aniversarea a 150 de ani (!!!) de la apariţia primului număr al revistei "Familia", Direcţia de Cultură, prin directorul Lucian Silaghi, a tocmit un specialist care să cureţe statuia amplasată în părculeţul de lângă Podul Intelectualilor. Cu o soluţie specială, sculptorul Dumitru Paina a înlăturat negreala şi a curăţat urmele celor mai mari duşmani ai statuilor, porumbeii. Luminat de două lămpi Philips, bustul străluceşte acum în timpul nopţii, la fel cum şi Iosif Vulcan a strălucit în cultura românească.

Pe atunci tânăr student, Dumitru Paina l-a asistat pe cunoscutul sculptor orădean Iosif Fekete la realizarea bustului în anul 1960. Da, Iosif Vulcan, care a trăit şi a muncit în Oradea şi Budapesta, a fost cioplit în piatră de un român şi un maghiar. Până în 1974, statuia a trăit în anonimat, într-o curte a Liceului Pedagogic, până când Paina a reuşit să convingă autorităţile să-l mute în amplasamentul de acum.

Iosif Vulcan a fost probabil primul manager din cultura de limbă română. A avut credinţă în misiunea sa, a avut viziune, a avut reuşite uimitoare. A fost unul dintre cei datorită cărora numele Nagyvárad-Oradea se pomeneşte constant în mediul literar şi teatral. Aproape orice om care citeşte şi altceva în afară de subtitrări şi sms-uri ştie că lui Vulcan i se datorează debutul tânărului de 16 ani Mihai Eminovici, pe vremea când revista apărea la Pesta. Tot el i-a fost poetului şi naş literar, după ce i-a schimbat numele în Eminescu.

În mod paradoxal, muzeul orădean Iosif Vulcan, deschis în casa în care omul de cultură a şi locuit, nu are în colecţie numărul din 6 martie 1866 în care s-a produs debutul lui Eminescu cu poezia "De-aş avea". Totuşi, muzeul afişează de câteva luni un exemplar pus la dispoziţie, din colecţia personală, de generalul Lazăr Cârjan, un împătimit consumator şi colecţionar de carte.

Săptămâna aceasta, în 25 şi 26 iunie, în redacţia Revistei Familia, condusă de poetul Ioan Moldovan, va fi sărbătoare cu prilejul celor 150 de ani de la apariţia primului număr. Mă întreb ce altă ocazie mai potrivită s-ar găsi pentru ca amabilul domn Cârjan să doneze exemplarul cu pricina proaspăt renovatului muzeu Iosif Vulcan? Cel mai preţios număr al întregii colecţii Familia şi-ar găsi astfel cel mai potrivit cămin, iar domnul Vulcan, oriunde s-ar afla, s-ar simţi mult mai bine. Este un gest minunat, pentru care îmi permit să-i mulţumesc încă de pe acum domnului general.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
fiecare cu familia lui
si, ca sa evite definitiv anonimatul, mai bine ar face din proaspatul renovat o cafenea... eventual literara, ca sa mai aiba acces muzeul la tineri, ca invers-nici pomemneala, altfel...
Postat 24 Iunie 2015, 15:25 de vg
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON