URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Septembrie 2017, 16:07

Renunţă la 1.000 de case! Primăria supune dezbaterii publice noile zone unitare de încălzire în care Termoficare are exclusivitate

Ce a fost valabil în 2013 nu mai este valabil! Primăria Oradea va posta în zilele următoare pe portalul propriu un document privind noile zone unitare de încălzire în care Termoficare.

"Acest studiu de fezabilitate este doar o propunere pe care o vom supune dezbaterii publice. La realizarea lui am ţinut cont de propunerile cetăţenilor şi îi îndemnăm să vină în continuare cu propuneri astfel încât, la final, să cuprindem într-o Hotărâre de Consiliu Local cea mai bună soluţie", a declarat viceprimarul Mircea Mălan, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Legea 325 din 2006 privind serviciul public de alimentare cu energie termică permite administraţiilor locale să promoveze temporar, până la modernizarea sistemului centralizat de alimentare cu termie, zone unitare rezervate exclusiv acestuia.

Potrivit HCL 863 din 2013, prin care au fost instituite aceste zone în Oradea, "zona unitară de încălzire A este arealul unitar în care se poate promova o singură soluţie tehnică de încălzire". Acest areal a fost trasat în jurul reţelelor primare şi secundare ale operatorului de termoficare, precum şi a punctelor termice din proprietatea acestuia.

În schimb, zona de încălzire B, situată în afara reţelelor CET-ului, este cea în care este permisă asigurarea energiei termice pentru încălzirea locuinţei şi prin alte sisteme, inclusiv individuale.

"Toate blocurile vor rămâne"

Conform unui studiu de fezabilitate comandat de municipalitate, prin intermediul Termoficare, firmei ATH Energ SRL Bucureşti, noile zone unitare de încălzire au fost stabilite în funcţie de pierderile de pe reţea, de consumul de energie termică raportat pe metrul liniar de conductă, de investiţia necesară pentru un metrul liniar de reţea şi de numărul de consumatori deserviţi.

"Am analizat zonele deservite de cele 149 de puncte termice. Consumul pe metrul liniar de reţea ne arată că există cvartale de străzi care nu sunt eficiente din punct de vedere al sistemului centralizat de termoficare", a declarat şeful Termoficare, Stănel Necula, prezent la conferinţa de presă. Potrivit directorului, "toate blocurile vor rămâne în continuare în sistemul centralizat de termoficare".

Se închid 12 punte termice!

Lucrurile se vor schimba însă radical în zona de case. Dat fiind consumul mic de energie termică şi investiţiile mari pe care le presupune menţinerea în funcţiune a reţelelor, Termoficare se pregăteşte să renunţe la o seamă de consumatori individuali. "Sunt circa 1.000 de case, din diferite zone ale oraşului, care vor ieşi din zona unitară", a spus Necula.

Astfel, conform studiului de fezabilitate care urmează să fie supus dezbaterii, operatorul centralizat vrea să renunţe la 12 din cele 149 de puncte termice din Oradea. Acestea sunt: 809 (zona Tricotextil), 821 (strada Mihail Kogălniceanu), 825 (strada Dorobanţilor), 703 (fostul Liceu sanitar), 710 (zona Mobila Vrancea), 406 (Bulevardul Dacia), 206 (zona Spitalului CFR), 204 (Liceul de Artă), 410 (zona Palatului Judetiţiei) 308 (strada Feleacului), 701 (Palatul Vulturul Negru) şi 808 (strada Sucevei).

Consumatorii deserviţi de PT-urile în discuţie nu vor rămâne însă fără soluţie de încălzire. "Nu este ideea că îi lăsăm de izbelişte pe oameni, ci că nu mai investim în aceste puncte termice, pentru că produc pierderi mai şi nu se justifică", a afirmat viceprimarul Mălan.

Potrivit edilului, Termoficare va continua să alimenteze consumatorii din afara zonei unitare de încălzire atâta timp cât doresc să rămână clienţii sistemului centralizat.

Societatea va încerca să monteze module termice la nivel de consumator sau scară de bloc. Desigur, dacă aceştia nu îşi vor manifesta preferinţa să treacă la încălzirea pe gaz...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
TERMOFICARE
Firma lui Nicula-Necula cea mai mizerabila afacere a PMO pe spatele oradenilor. Niculaia asta adus de birtinez cu posibile legaturi in "servicii" nu este numai unul care a esuat in privat si a ajuns mare "menajer" la stat pe banii bugetului local din taxe si impozite. care "menajer" nu este bun cand suge din buget? sistemul bugetar este plin de "menajeri" faliti in privat. Ca cum seful asa si sluga venetica!
Postat 27 Septembrie 2017, 22:37 de scortosul
oradeni = fraierii de serviciu
Retele de gaz se extind in judet si in jurul orasului dar oradenii raman captivii unui sistem centralizat total ineficient: ca sa se execute reparatii sau modernizari e nevoie sa paralizezi un oras intreg, in conditiile in care singura "imbunatatire" a sistemului e pretul gigacaloriei care doar creste, probabil ca o compensare pentru perioadele (dese) in care agentul termic lipseste din calorifere. Ambitia bolovanului nu cunoaste limite. Cu "multumiri" si scarba de rigoare.
Postat 27 Septembrie 2017, 22:02 de User anonimizat
???
Mai mai mai, dar unde e rezultatul studiului prin care s-a spus ca e eficient acest sistem? Pana acum nu am auzit nimic decat, avarii, mariri de costuri/preturi, ajutor de la guvern pentru gaz etc., ba mai vrem o turbina.....poate Rolls-Royce Incepe sa iasa incet totul la iveala. Primul pas nu e efcient la case. Normal ca nu e........se va vedea incet incet ca nici la unele blocuri si intr-un tarziu NU E EFICIENT DELOC. Un astfel de sistem era efcient cand gazu, carbunele era la bani de nimic, acuuuummm........nu mai e si nic nu va mai fi. Matematica nu e lautarie, dar la noi politicul are soric nu gluma.
Postat 27 Septembrie 2017, 17:58 de Christa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON