URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Noiembrie 2015, 17:04

Reciclăm împreună! Colectarea selectivă a deşeurilor, o prioritate pentru RER Ecologic Service

Reciclăm împreună! Colectarea selectivă a deşeurilor, o prioritate pentru RER Ecologic Service STRIVIŢI, VĂ ROG! Pentru a fi transportate mai eficient, deşeurile reciclabile trebuie strivite, ca să ocupe cât mai puţin loc în maşini
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Conform Dicţionarului Explicativ Român, reciclarea este prelucrarea anumitor deşeuri în vederea refolosirii. Pe cât de simplă este teoria, pe atât de greoaie pare a fi, însă, practica!

Pentru a ajunge la reciclare, un flacon din plastic sau o cutie din carton trebuie să fie ferite de impurităţi, aşa că trebuie adunate separat de deşeurile menajere. Întrucât reciclarea este pentru RER Ecologic Service unul dintre obiectivele cele mai importante, încă din 2010 a pus la punct în Oradea un sistem de colectare selectivă, îmbunătăţit de atunci în aşa fel încât niciun orădean să nu aibă vreun motiv să nu-l respecte.

Reguli simple

Colectarea selectivă a deşeurilor presupune ca, încă din casele lor, orădenii să adune separat fracţia umedă, adică resturile menajere, de cea uscată, compusă exclusiv din deşeuri ce pot fi revalorificate: PET-uri, doze din aluminiu, hârtii, cartoane, sticle, conserve. Tot separat, acestea trebuie depuse apoi în recipientele puse la dispoziţie gratuit de operatorul licenţiat de salubritate: containere sau pubele de culoare neagră pentru fracţia umedă, respectiv recipiente ori saci de culoare galbenă pentru fracţia uscată, reciclabilă.

Mai departe, toate deşeurile trec în responsabilitatea RER Ecologic Service, care a instituit trasee pentru ridicarea resturilor menajere distincte de cele pentru colectarea materialelor reciclabile. Utilajele colorate în verde şi galben adună exclusiv fracţia uscată, în zile diferite de cele în care sunt colectate deşeurile menajere.

Drumul reciclării

Din utilajele RER Ecologic Service, deşeurile reciclabile ajung pe benzile staţiei de sortare administrate de Eco Bihor. Muncitorii le împart pe categorii, utilajele le balotează, iar apoi societatea le predă firmelor care le revalorifică.

Fiecare PET reciclat se regăseşte în statistica anuală prin care municipalitatea trebuie să demonstreze că respectă obligaţiile de mediu şi că reduce cantitatea de deşeuri depuse în halda ecologică. An de an, oraşul trebuie să scadă această cantitate cu 15%, singura soluţie pentru atingerea obiectivului fiind reciclarea.

RER Ecologic Service îşi doreşte ca orădenii să înţeleagă necesitatea colectării selective şi să respecte regulile, dovedind grijă faţă de mediu şi faţă de oraşul în care locuim. În caz contrar, ponoasele le vom trage cu toţii, laolaltă, întrucât municipalitatea poate fi sancţionată, iar banii tot de la cetăţeni vor fi luaţi...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
,,Impreuna"?! Precum calul si calaretul !
Am cautat si eu in DEX sa gasesc cum se numeste munca prestata EXCLUSIV in folosul altuia si pt. care munca mai si platesti. N-am gasit niciun substantiv care sa corespunda. Cel mai apropiat a fost SCLAVIE, adica muncesti pt. altul, dar primeste hrana, adapost, haine, adica primesti CEVA, mult, putin.,,Relatia" dintre noi si rer (multumim, nea ilie, ne-ai tras-o!) este urmatoarea, pe scurt : noi, oradenii, oferim deseurile NOASTRE, SORTATE, pe care rer-ul le ridica si le valorifica. Pt. fiecare leu investit (utilaje, forta de munca, utilitati, etc) rer-ul scoate doi, asta in conditiile in care o afacere care aduce un profit de 10% este considera una de succes. Trageti singuri concluziile!
Postat 08 Noiembrie 2015, 03:40 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON