URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Aprilie 2017, 17:25

RCS&RDS a pierdut procesul prin care cere statului să îşi facă propria reţea de distribuţie a energiei electrice

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Compania de telecomunicaţii RCS&RDS, controlată de magnatul orădean Zoltan Teszari, a pierdut, în primă instanţă, procesul cu statul prin care cerea să îşi facă o reţea paralelă de distribuţie. Decizia, dată de Curtea de Apel Bucureşti pe 19 aprilie, nu este, însă, definitivă, şi poate fi atacată cu recurs în 15 zile de la comunicare.

Două dintre companiile controlate de concern, Delalina SRL şi Foto Distribuţie SRL, au dat în primăvara anului trecut în judecată Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, Guvernul, Ministerul Energiei şi Ministerul Economiei, precum şi trei filiale de distribuţie ale Enel (E-Distribuţie Banat, E-Distribuţie Muntenia şi E-Distribuţie Dobrogea), dar şi Societatea de Distribuţie a Energiei Electrice Transilvania Nord, din cauză că nu le-au fost acordate licenţele de distribuţie energie.

În hotărârea de miercuri, instanţa a repins acţiunea "ca neîntemeiată", iar excepţia de nelegalitate a licenţelor operatorilor concesionari "ca inadmisibilă", obligând "reclamantele la plata către pârâta E. Distribuţie Transilvania Nord a sumei de 35.000 lei, cheltuieli de judecată", după cum arată decizia publicată pe postalul instanţelor de judecată.

Potrivit presei centrale, procesul a survenit după ce anul trecut, în martie, ANRE respinsese solicitarea celor două societăţi de acordare a licenţei pentru distribuţia energiei electrice, motivând decizia prin nerespectarea mai multor prevederi din legislaţia în vigoare. Concret, companiile au cerut Ordinului ANRE nr. 73/2014, ce reglează condiţiile generale ce trebuie respectate pentru acordarea licenţelor pentru prestarea serviciului de distribuţie a energiei electrice.

Conform Money.ro, ordinul ANRE contestat prevede că firmele care au contracte de concesiune a serviciului de distribuţie a energiei în diferite regiuni ale ţării, cum ar fi sucursalele Enel şi Electrica, au dreptul să refuze ca alte companii să presteze în respectivele regiuni servicii de distribuţie a energiei electrice prin reţele de distribuţie proprii, invocând dreptul exclusiv de a presta respectivul serviciu în acele regiuni, dobândit prin contractele de concesiune.

După cum se ştie, în ultimii ani, RCS&RDS s-a extins agresiv pe segmentul de furnizare a energiei electrice, anunţând, încă din 2015 că are în plan implementarea a două distribuţii de energie electrică, în Oradea şi Timişoara. Compania a spus că poate veni cu tarife de distribuţie mai mici cu până la 35% faţă de distribuitorii tradiţionali, ceea ce ar conduce la facturi mai mici pentru clienţii finali.

De precizat că, în 2015, RCS & RDS a contestat o altă decizie a ANRE, prin care i s-a interzis să-şi construiască propria reţea de distribuţie a energiei electrice, şi a anunţat că va continua proiectul. Prin mai multe ordine, ANRE solicită oricărei companii care vrea să dezvolte o reţea nouă de distribuţie să obţină acordul distribuitorului care are concesionată reţeaua în acea zonă şi care a preluat reţeaua actuală de la stat.

Citiți pe aceeași temă articolul F(r)actura de curent: Furnizorii de curent se bat pe clienţi. Vezi care sunt cele mai bune tarife!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON